REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
***Karas Ukrainoje.** Baueris: „Rusai yra ne tik rytiniame flange“ (nuotr. Telegram)

Vakarai privalo būti pasirengę galimam karui su Rusija, pareiškė NATO admirolas Robas Baueris. Anot jo, karinių veiksmų už Ukrainos ribų grėsmė aktuali ne tik rytiniame flange, pavyzdžiui, Baltijos šalyse, nes rusai yra ne tik ten – „jų yra visur“.

34

Vakarai privalo būti pasirengę galimam karui su Rusija, pareiškė NATO admirolas Robas Baueris. Anot jo, karinių veiksmų už Ukrainos ribų grėsmė aktuali ne tik rytiniame flange, pavyzdžiui, Baltijos šalyse, nes rusai yra ne tik ten – „jų yra visur“.

REKLAMA

„Ar esame pasirengę? Atsakymas – taip! Tai mūsų pagrindinė užduotis – būti pasirengusiems“, – kalbėjo jis.

Svarbiausi įvykiai:

22:58 | Už Ukrainą kovojantys rusai neigia atsakomybę už išpuolį Maskvoje

Ukrainos pusėje kovojanti Rusijos piliečių grupė penktadienį neigė bet kokią atsakomybę už išpuolį koncertų salėje netoli Maskvos.

„Rusijos laisvės“ legionas, kurio kovotojai priklauso Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, pareiškime pabrėžė, kad „legionas nekariauja su taikiais rusais“, ir apkaltino Rusijos saugumo pajėgas suplanavus šį išpuolį.

REKLAMA
REKLAMA

Ginkluotiems asmenims penktadienį pradėjus šaudyti viename Maskvos priemiestyje vykusiame roko koncerte, žuvo ir buvo sužeista žmonių, o po šaudymo koncertų salės pastate kilo didelis gaisras, pranešė Maskvos meras ir Rusijos naujienų agentūros.

REKLAMA

Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) pateiktais preliminariais duomenimis, per šį išpuolį koncertų salėje prie Maskvos žuvo mažiausiai 40 žmonių, o daugiau kaip 100 buvo sužeisti.

21:36 | Hodgesas: smūgiai Rusijos naftos perdirbimo gamykloms turi būti tęsiami

Smūgiai Rusijos naftos perdirbimo gamykloms daro didelį poveikį Rusijos gebėjimui kariauti, todėl jie turi būti tęsiami.

Tai per 16-ąjį Kyjivo saugumo forumą pareiškė buvęs JAV pajėgų Europoje vadas 2014–2017 m. m., dimisijos generolas Benas Hodgesas, praneša portalas „eurointegration“.

REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, smūgiai naftos perdirbimo gamykloms daro didelį poveikį. Rusija gali mažiau mokėti už šį karą, be to, ji netenka degalų, reikalingų karo veiksmams. Tad aš rekomenduočiau nekreipti dėmesio į raginimus nutraukti tokius smūgius", – sakė B. Hodgesas.

Jo nuomone, Ukraina turi daryti spaudimą Rusijos logistikai, be kita ko, Kryme, kad pusiasalis taptų netinkamas Rusijos kariuomenei.

19:59 | Maskvoje – teroro išpuolis: žuvo mažiausiai 12 žmonių, dešimtys sužeisti

Penktadienio vakarą, Maskvos priemiestyje esančioje koncertų salėje „Crocus City Hall“ trys nežinomi kovinėmis uniformomis vilkintys asmenys iš automatinių ginklų apšaudė žmones. Praneša apie žuvusius ir sužeistuosius, kilusį didžiulį gaisrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad mažiausiai trys kovinėmis uniformomis vilkintys asmenys šaudė iš automatinių ginklų. Pirminiais duomenimis, žuvo mažiausiai 12 žmonių ir 35 buvo sužeisti.

18:35 | Rusijos raketos padarė didelę žalą didžiausiai Ukrainos hidroelektrinei

Aštuonios Rusijos raketos anksti penktadienį pataikė į didžiausią Ukrainos hidroelektrinę ir padarė jai daug žalos, pranešė Ukrainos generalinė prokuratūra.

Į Dnipro hidroelektrinę smogta aštuonis kartus, ji išvesta iš rikiuotės, interviu ukrainiečių televizijai sakė prokuratūros karo nusikaltimų skyriaus vadovas Jurijus Belousovas.

REKLAMA

„Žala labai reikšminga“, – nurodė jis.

Elektrinė yra pastatyta ant Dnipro upės Ukrainos pietryčiuose esančioje Zaporižioje, netoli fronto linijų.

Rusija iš dalies kontroliuoja Zaporižios sritį ir teigia ją aneksavusi.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtose nuotraukose matyti gaisras ant elektrinės užtvankos.

Per raketų ataką pataikyta į troleibusą, važiavusį virš užtvankos nutiestu keliu, žuvo troleibuso 62 metų vairuotojas, sakė Zaporižios srities gubernatorius Ivanas Fiodorovas. 

Hidroelektrinė yra už maždaug 60 km aukštupio link nuo Zaporižios atominės elektrinės, kurią rusų pajėgos užėmė karo pradžioje.

Ukrainos energetikos ministerija sakė, kad po rusų smūgių padėtis hidroelektrinėje valdoma.

„Užtvankos pralaužimas negresia. Tačiau objektas apgadintas“, – sakoma penktadienį ryte paskelbtame ministerijos pareiškime.

REKLAMA

18:08 | Ukraina atsisako karo rėmėjų sąrašo: jame – ir Rusijai pinigus mokantys „Vičiūnai“

Ukraina netrukus gali pašalinti iš interneto tarptautinių karo rėmėjų sąrašą, į kurį įtrauktos kompanijos, tęsiančios verslą Rusijoje, dėl tokių šalių kaip Kinija ir Prancūzija neigiamos reakcijos.

Teigiama, kad Ukraina jau penktadienį gali atsisakyti ne tik sąrašo, bet ir su juo susijusios interneto svetainės, kurioje pateikiama išsami informacija apie kompanijas ir asmenis, kuriems taikomos Vakarų sankcijos, ir atsarginių dalių Rusijos ginkluotei kilmę.

Nors šis sąrašas neturi teisinės galios, bet jis tapo gėda maždaug 50-čiai didelių kompanijų (įskaitant ir „Vičiūnų grupę“), kurios tęsia verslą ir moka mokesčius Rusijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

17:15 |  Baueris: „Rusai yra ne tik rytiniame flange“

Vakarai privalo būti pasirengę galimam karui su Rusija, pareiškė NATO admirolas Robas Baueris, penktadienį atvykęs į Kyjivą. Anot jo, kariniai veiksmai už Ukrainos ribų gali prasidėti ne tik rytiniame flange, pavyzdžiui, Baltijos šalyse, nes jie „yra ne tik ten“.

„Jie yra kosmose, kibernetinėje erdvėje, rusų yra Arktyje ir vakarinėje Atlanto vandenyno dalyje. Rusų yra Afrikoje, Viduržemio ir Juodojoje jūrose. Jų yra visur. Todėl NATO nuolat stebi jų veiksmus ir atitinkamai reaguoja, jei reikia“, – apibendrino NATO karinio komiteto vadovas.

R. Baueris pažymėjo, kad apie galimą konfliktą su Rusija NATO „pradėjo galvoti po 2014 m. įvykdytos Krymo aneksijos“.

REKLAMA

 „Tai buvo labai svarbus momentas, kai NATO suprato, kad turime grįžti prie kolektyvinio saugumo. Nes pastaruosius 20-30 metų daugiausia dėmesio skyrėme tik reagavimui į krizes. <...> Ar esame pasirengę? Atsakymas – taip! Tai mūsų pagrindinė užduotis – būti pasirengusiems“, – pridūrė jis.

16:16 | Baltieji rūmai: reikia nutraukti nepateisinamą paramos Kyjivui blokavimą

Baltieji rūmai penktadienį pasmerkė didžiulę Rusijos atakų bangą Ukrainoje ir pareiškė, kad Kongreso respublikonai turi nutraukti, Vašingtono teigimu, nepateisinamą karinės pagalbos Kyjivui blokavimą.

„Smerkiame brutalius Rusijos naktinius smūgius Ukrainos miestams ir civilinei infrastruktūrai“, – sakoma Nacionalinės saugumo tarybos atstovės spaudai Adrienne Watson pareiškime.

REKLAMA

15:29 | Rusijos raketų ataka Charkive nutraukė elektros tiekimą visam miestui

Rusijos raketų ataka „visiškai“ nutraukė elektros ir šilumos tiekimą antrajam pagal dydį Ukrainos miestui Charkivui, penktadienį pranešė jo meras.

Kiek anksčiau Ukraina pranešė, kad Rusija praėjusią naktį surengė didžiausią per eilę mėnesių oro ataką, kurios taikiniais tapo energetikos objektai visoje šalyje ir per kurią žuvo mažiausiai penki žmonės.

„Mieste visiškai nutrūkęs elektros energijos tiekimas, dėl to neveikia ir vandens bei šilumos tiekimas, – sakė Charkivo meras Ihoris Terechovas „Telegrame“ paskelbtame vaizdo įraše. – Komunalininkams ir energetikams reikia laiko susidoroti su šio priešiško apšaudymo keliamais iššūkiais... Prašau visus išlikti ramius ir kantrius.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie elektros tiekimo sutrikimus pranešė ir kitos Ukrainos vietovės, įskaitant mažiausiai 200 tūkst. žmonių vakariniame Chmelnyckio regione ir apie 260 tūkst. – pietiniame Odesos regione.

Anksčiau Rusija pranešė, kad pradėjo „masinius“ oro smūgius prieš Ukrainą keršydama už pastarosiomis savaitėmis įvykdytas Ukrainos atakas jos pasienio regionuose.

Rusija per visą jau trečius metus vykstantį karą taikėsi į Ukrainos energetikos infrastruktūrą, o Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tokius smūgius pavadino „energetiniu terorizmu“.

15:08 | Rusija įtraukė „LGBT judėjimą“ į „teroristų ir ekstremistų“ sąrašą

Penktadienį Rusijos finansų priežiūros institucija pranešė įtraukusi „tarptautinį LGBT judėjimą“ į „teroristų ir ekstremistų“ sąrašą.

REKLAMA

Prieš tai pernai lapkritį Rusijos Aukščiausiasis Teismas paskelbė judėjimą „ekstremistiniu“, taip iš esmės uždraudęs LGBTQ aktyvizmą šalyje.

14:52 | Rusijos smūgio pasekmės: milijoninis Ukrainos miestas – be elektros ir vandens

Daugiau nei milijoną gyventojų turintis Charkivas liko be elektros ir vandens tiekimo. Pasak Charkivo mero Ihorio Terechovo, Rusijos kariuomenė į miestą paleido daugiau nei 20 raketų ir tai buvo masiškiausias smūgis per visą karo laikotarpį.

„Rusijos kariuomenė tikslingai smogė energetikos infrastruktūrai ir išvedė ją iš rikiuotės, – sakė I. Terechovas. – Miestas (liko) visiškai be elektros energijos, dėl to neveikia vandens ir šilumos tiekimas, sustojo elektrinis transportas“.

REKLAMA

Tada meras paaiškino, kad vandentiekis tiekia vandenį minimaliu slėgiu, o šildymas prieinamas vos 40 tūkst. charkoviečių, kurie naudojasi modulinėmis katilinėmis.

Charkove veikia nemokamų karštųjų pietų punktai, taip pat „nesunaikinamumo punktai“, kuriuose galima pasišildyti ir įkrauti telefoną. Mieste neveikia net įprasti avarinių tarnybų numeriai. Greitąją medicinos pagalbą, Valstybinę avarinę tarnybą ir kitas tarnybas galima pasiekti valdžios institucijų įvestu numeriu 1562.

Visos ligoninės dirba tik nuo atsarginių generatorių. Teigiama, kad priėmimas vyksta normaliai, ligoninėms tiekiamas vanduo.

Mieste toliau važinėja autobusai, tačiau neveikia šviesoforai.

13:49 | Žiniasklaida: Kremlius ruošiasi mobilizuoti 300 tūkst., vasarą laukiama puolimo

Rusijos valdžia planuoja artimiausiu metu mobilizuoti mažiausiai 300 tūkst. žmonių, kad pradėtų antro pagal dydį Ukrainos miesto Charkivo apsuptį, „Verskta“ teigė keturi šaltiniai.

REKLAMA
REKLAMA

12:38 | Žiniasklaida: JAV perspėjo Ukrainą nutraukti atakas prieš Rusijos naftos pramonę

JAV paragino Ukrainą nutraukti išpuolius prieš Rusijos energetikos infrastruktūrą ir įspėjo, kad dėl bepiločių lėktuvų smūgių gali pakilti pasaulinės naftos kainos ir išprovokuoti atsakomuosius veiksmus. Taip teigė trys su šiuo klausimu susiję asmenys.

11:06 | Neregėtas smūgis Ukrainai, Rusija skelbia perėjusį į „karo būseną“

Penktadienį buvo suduotas galingas smūgis Ukrainos energetikai, kurio metu panaudota virš šimto raketų ir dronų.

Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas interviu „Argumenty į fakty“ pareiškė, kad Rusija atsidūrė „karo būsenoje“. Jo teigimu, „viskas prasidėjo kaip spec. operacija, tačiau Vakarų įsitraukimas pavertė tai karu“.

„Dalis Rusijos teritorijos de facto okupuota Kyjivo režimo, reikia išlaisvinti naujus regionus ir apsaugoti ten esančius žmones“, – pareiškė jis, turėdamas omenyje Rusijos okupuotas Ukrainos teritorijas ir pretenzijas į tas teritorijas, kurios iki šiol priklauso Ukrainai.

Penktadienio rytą Rusija sudavė Ukrainos energetikos sektoriui galingą smūgį panaudodama beveik 90 raketų ir daugiau kaip 60 Irano gamybos dronų.

Tai buvo galingiausias išpuolis prieš energetikos sistemą per visą karo laikotarpį, pareiškė šalies energetikai. Jo metu buvo sutrikdytas energijos tiekimas dalyje šalies regionų, Charkivas liko faktiškai be elektros energijos tiekimo.

REKLAMA

10:40 | Per Ukrainos smūgį Rusijos pasienio regione žuvo žmogus

Ukraina penktadienį pranešė, kad mažiausiai du žmonės žuvo, o dar 14 buvo sužeisti per Rusijos praėjusią naktį surengtą didžiulę raketų ir bepiločių smūgių bangą.

Šiuo metu Chmelnyckyje žinoma apie du žuvusiuosius ir mažiausiai aštuonis sužeistuosius, sakoma Ukrainos vidaus reikalų ministerijos pranešime.

Jame nurodoma, kad Zaporižioje taip pat yra šeši sužeistieji ir kad dar trys žmonės dingo smūgių vietose. 

10:01 | V. Zelenskis: Rusija naktį į Ukrainą paleido apie 90 raketų ir 60 dronų 

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė, kad Rusija, panaudodama beveik 90 raketų ir daugiau kaip 60 Irano gamybos dronų, praėjusią naktį surengė didžiulę mirtinų išpuolių prieš Ukrainą bangą.

Tai vienas didžiausių pastarojo meto puolimų.

„Per naktį buvo paleista daugiau kaip 60 dronų „Shahed“ ir beveik 90 įvairių tipų raketų“, – sakė jis.

„Pasaulis kuo aiškiausiai mato rusų teroristų taikinius: elektrinės ir energijos tiekimo linijos, hidroelektrinės užtvanka, eiliniai gyvenamieji pastatai, net troleibusas“, – pridūrė jis. 

09:33 | Per Ukrainos smūgį Rusijos pasienio regione žuvo moteris

Penktadienį per Rusijos Belgorodui suduotą smūgį žuvo moteris, dar keletas asmenų buvo sužalota, pranešė pastaruoju metu Kyjivo atakas vis dažniau patiriančio pasienio regiono gubernatorius.

REKLAMA

„Dar vienas smūgis. Deja, vienas žmogus žuvo“, – nurodė Belgorodo gubernatorius Viačeslavas Gladkovas, pridurdamas, kad žuvo moteris. „Yra sužeistųjų.“

07:40 | Ukraina: Rusijos įvykdyto išpuolio rezultatai „nebus geri“

Ukrainos energetikos ministras Hermanas Haluščenka pareiškė, kad rusų okupantai įvykdė didžiausią pastarojo meto ataką prieš Ukrainos energetikos sektorių.

Skelbiama, kad rusai apšaudė šilumines elektrines ir smarkiai apgadino įrangą.

Elektros energijos tiekėjo „Yasno“ generalinis direktorius Serhijus Kovalenko įspėjo, kad apšaudymo rezultatai „nebus geri“.

07:14 | Rusijos teroras: Charkivas liko be elektros, kyla grėsmė

Charkive Rusijos kariškiai sudavė daugiau kaip 15 smūgių energetikos objektams, sakė regiono administracijos vadovas Olehas Sinehubovas. „Miestas beveik visiškai liko be šviesos“, – pridūrė jis.

Zaporožios srityje 12 raketų smūgių sugriovė septynis namus ir apgadino 12, sakė regiono administracijos vadovas Ivanas Fiodorovas. Pasak jo, Zaporižios atominė elektrinė „atsidūrė ant elektros energijos tiekimo nutraukimo ribos“. Dėl atakos buvo išjungta išorinė oro linija VL-750 kV „Dniprovska“, jungianti laikinai užimtą atominę elektrinę su vieninga Ukrainos energetikos sistema.

Rusų prokremliški Z-kanalai praneša apie smūgį Dniepro HES ir skelbia padarinių nuotraukas. Eismas hidroelektrinės teritorijoje sustabdytas.

Dniepropetrovsko srities Kryvyj Riho mieste per bendrą bepiločių lėktuvų ir raketų ataką pažeista kritinė infrastruktūra, pranešė meras Oleksandras Vilkulas. Jis paragino pasisemti vandens ir įkrauti įtaisus bei trinkelių klojinius, mieste įvedami avarinio išjungimo grafikai. Ligoninės ir kiti infrastruktūros objektai, kur įmanoma, pereina prie darbo nuo atsarginių generatorių.

Jis paragino pasisemti vandens ir įkrauti įtaisus bei trinkelių klojinius............
Ei ,išpistgalviai, kokius dar TRINKELIŲ KLOJINIUS???
o kur spec.operacija?
o kur spec.operacija?
pagaliau,,karas''-pasakė žvėris,trypdamas kanopomis svetimą žemę...
geriau parašykit, kodėl neveikia VMI svetainė
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų