REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisėsaugos pareigūnai, atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl antikonstitucinių grupių veiklos, ketvirtadienį atliko kratas pas devynis asmenis, tarp jų – vienoje spaustuvėje. Tai pranešė prokurorai.

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius sakė, kad kratos atliktos tęsiant dar sausį Generalinėje prokuratūroje pradėtą tyrimą. Įtarimai kol kas niekam nepareikšti.

„Šiandien atliktos kratos, jos buvo atliktos pas 9 asmenis (...), iš viso – dvylikoje vietų keturiuose regionuose: Klaipėdoje, Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose“, – sakė jis.

Vilniuje atliktos kratos pas keturis asmenis, Klaipėdos regione – pas tris, po vieną kratą atlikta Kaune ir Šiauliuose. Prokuroras patvirtino, kad tarp minėtų 9 asmenų, kurie šįryt sulaukė pareigūnų vizito, – ir viešai Rusijos politiką remiantys Milda Bartašiūnaitė bei Giedrius Grabauskas.

„Matyt, labiausiai tikėtina“, – teigė prokuroras, paklaustas, ar asmenys įtariami veikę Rusijos naudai.

Pasak jo, tiriamas „bent vienas epizodas“ dėl interneto erdvėje išsakytų grasinimų prezidentei Daliai Grybauskaitei, taip pat tikrinama proklamacijose nurodytų interneto puslapių ltnacionalistas.worldpress.com bei tautiniaisocialistai.yandex.ru veikla.

REKLAMA
REKLAMA

S. Minkevičius patvirtino, kad viena krata atlikta ir Šilutės rajono Traksėdžių kaime esančioje įmonėje – Šilutės spaustuvėje, kurioje, kaip įtariama, buvo spausdinami raginimai burtis į grupes ir veikti prieš Lietuvą, NATO, Jungtines Valstijas. Anot jo, pirminiais duomenimis, buvo atspausdinta per 6000 egzempliorių.

REKLAMA

„Tai, kas ir sudaro nusikalstamos veikos požymius, dėl ko pradedamas tyrimas, buvo raginimas burtis į grupes, eiti prieš Lietuvos valdžią, prieš JAV, prieš narystę NATO“, – sakė S. Minkevičius.

Prokuroras taip pat neatmetė, kad vykstant tyrimui įtarimai gali būti perkvalifikuoti į kitus – dėl pagalbos kitai valstybei veikiant prieš Lietuvą, viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

„Tyrimas, nors ir trunka jau kurį laiką, tačiau aktyviai vykdyti pradėtas tik dabar, pagal BK 121 straipsnį, kuris numato atsakomybę už antikonstitucinių grupių kūrimą ir jų veiklą. Tai sunkus nusikaltimas, tiesa, kvalifikacija vykstant tyrimui gali kisti. Matyt, ji ir keisis, nes tai – tik visiškai pirminė kvalifikacija atlikus tik labai mažą dalį tų darbų, kuriuos suplanuota padaryti“, – tvirtino prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis negalėjo atsakyti, ar vykdant tyrimą buvo sulaikytas bent vienas asmuo, ir tikino, kad kol kas anksti kalbėti apie tolesnes kardomąsias priemones. Klaipėdos prokuratūros vadovas patvirtino, jog dalis asmenų yra susiję tarpusavyje, dėl jų ryšių bus toliau aiškinamasi per kratas paėmus užrašus, kompiuterių standžiuosius diskus, tikrinant jų galbūt vykdytą susirašinėjimą.

„Visų pirma, stengiamasi nustatyti proklamacijų, išplatintų raginimų autorius, taip pat ieškoma jų ryšių su galimai priešiškos valstybės įstaigomis, institucijomis, organizacijomis, kurios gali veikti prieš Lietuvos Respubliką ir suverenitetą“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimą organizuoja Klaipėdos apygardos prokuratūra, jį vykdyti pavesta Klaipėdos policijos sunkių nusikaltimų tyrimo skyriui; kratas atlikti padėjo Vilniaus, Kauno ir Šiaulių pareigūnai.

Baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę tiems, „kas kūrė organizacijas ar ginkluotas grupes, turinčias tikslą neteisėtu būdu pakeisti Lietuvos valstybės konstitucinę santvarką, kėsintis į jos nepriklausomybę, pažeisti teritorijos vientisumą“, taip pat tiems, kurie dalyvavo tokių grupių veikloje. Už tai numatomas laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų.

Mildos Bartašiūnaitės namuose atlikta krata

„Neleiskime grobti Lietuvos vaikų“ aktyvistė Aušra Valentaitė-Jurėnienė savo „Facebook“ paskyroje paskelbė, kad Mildos Bartašiūnaitės namuose atliekama krata. 

REKLAMA

Buvusi sekso ekspertė pastaruoju metu garsėjo aršiais antivalstybiniais pasisakymais viešojoje erdvėje. Ji dalyvauja judėjimuose, nukreiptuose prieš skiepijimą, chemtreilus, „vaikų grobimą“. Taip pat pasisako politiniais šalies ir užsienio klausimais, pavyzdžiui, yra „pripažinusi“ pasiskelbusias Luhansko ir Donecko respublikas. 

„Sveiki, kraupi žinia šįryt pažadino mane. Paskambino 06.00 Milda Bartašiūnaite, kad į jos butą beldžiasi vyrai juodais drabužiais, prisistatantys kriminaline policija. Apie 7 val. ji juos įsileido. Kol kas daugiau žinių nėra. Bet patys suprantat, kad gyvenam „demokratiškoj valstybėj“...“ – savo paskyroje šiandien rašė A. Valentaitė-Jurėnienė.

REKLAMA

Taip pat kratos atliekamos kito veikėjo – Giedriaus Grabausko – namuose. „Žurnalisto G. Grabausko namuose šiandien ankstų rytą pasirodė policijos pareigūnai ir pradėjo kratą. G. Grabauskas šiuo metu bando susisiekti su galimais kviestiniais ir advokatu“, – rašoma viename iš propagandinių tinklaraščių.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų