REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje alimentų negauna mažiausiai 50 tūkst. vaikų

Piktybiškas kai kurių tėvų abejingumas savo vaikams iširus santuokai pasmerkia šiuos ne tik nepritekliui, bet ir emigracijai. Oficialiai skelbiama, kad Lietuvoje alimentų negauna apie 50 tūkst. vaikų. Tačiau šis skaičius netikslus, nes kai kurie tėvai net nesikreipia dėl alimentų mokėjimo, pirmadienį rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Savo atžalas išlaikyti vengiantys asmenys dažniausiai slepia pajamas, turimą turtą registruoja kitų vardu. Tėvai verčia savo vaikus kęsti ne tik meilės bei dėmesio stygių, bet ir finansinį nepriteklių. Alimentų skolos kartais peršoka ir 20 tūkst. litų ribą.

REKLAMA

"Tėvų skyrybos labai traumuoja vaiką, o nemokami alimentai sukelia dar sunkesnių pasekmių. Todėl alimentai tėvams - viena iš priemonių parodyti savo rūpestį vaiku", - teigė psichologė, socialinių mokslų daktarė Ramutė Orenienė. - Jeigu šeimoje trūksta pinigų būtiniausiems vaiko poreikiams, jis jaučiasi nuskriaustas. Toks pat jausmas apima ir vaiką auginantį vieną tėvų. Nuoskaudos, pyktis, širdgėla, nerimas dėl ateities - netinkama emocinė aplinka vaikui. Jis užsisklendžia savyje arba gali savo vidinius išgyvenimus išreikšti netinkamu elgesiu. Dažnai pradeda blogiau mokytis, jį ima kamuoti galvos, pilvo skausmai."

REKLAMA
REKLAMA

Anot psichologės, tėvų pamirštas vaikas nepajėgia suprasti, kodėl tėvas ar motina jį paliko. Vaiko savigarbą ir emocinį vystymąsi slopina mintis, kad jis atstumtas, nemylimas, negeras. Abiejų tėvų rūpestis - viską suprantamai paaiškinti ir užtikrinti, kad vaikas dabar ir ateityje turės abu tėvus, kurie juo rūpinsis, nors ir negyvens kartu. Nuo tėvų elgesio labiausiai priklauso vaiko emocinis ir intelektualinis brendimas. Tačiau specialistė įspėjo, kad vaikams reikia saugios aplinkos, ir neteisingai elgiasi tie tėvai, kurie nuolat konfliktuodami gyvena šeimoje ir tvirtina, kad kartu gyvena esą tik dėl vaiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė įsitikinusi, kad nuo kitų metų pradžios padėtis dėl piktybiško alimentų nemokėjimo turėtų gerėti, nes pradės veikti Vaikų išlaikymo fondas. Jis užtikrins bent minimalią vaiko socialinę apsaugą - valstybė pradės mokėti vaikams, kurie pagal teismo sprendimą negauna viso arba dalies išlaikymo iš savo tėvų.

Naujasis įstatymas numato, kad vaikams, negaunantiems priteisto išlaikymo, bus mokamos 1,5 MGL dydžio (apie 200 litų) valstybės išmokos. Išmokos bus mokamos tik tada, jei vaikas ir skolininkas gyvens Lietuvoje. Dar ieškoma būdų, kaip išieškoti alimentus iš užsienyje gyvenančių skolininkų.

REKLAMA

Vaikų išlaikymo fondo išmokoms 2008 metais valstybės biudžete numatyta skirti apie 119 mln. litų. Šio fondo įsteigimas nereiškia, kad savo pagrindines prievoles pamynę tėvai galės laisviau atsikvėpti ir rūpesčio vaikais naštą permesti ant valstybės pečių. Pradėjus veikti fondui, alimentų nemokantys tėvai taps valstybės, o ne buvusių sutuoktinių skolininkais. Valstybė per antstolių kontoras pati išieškos nesumokėtas pinigų sumas.

"Fondas įsteigtas pagal Latvijos pavyzdį, kur jis sėkmingai veikia jau trejus metus. Dabar prisigalvojama įvairiausių būdų, kaip išvengti alimentų mokėjimo savo atžaloms. Skaudu žiūrėti, kaip vyras saviems vaikams neskiria nė lito, o naujos gyvenimo draugės atžalas ir ją pačią lepina prabangiu gyvenimu. Tačiau antstoliai išieškoti iš tokio žmogaus alimentų negali, nes oficialiai jis niekur nedirba, turto neturi. Tokiems vargšams turtuoliams paliktus vaikus primins naujas įstatymas, kai bankuose jie nebegalės gauti paskolų, bus ribojama automobilių registracija ir imamasi kitų priemonių, kaip valstybei atsiimti jo vaikams išlaikyti skirtus pinigus", - pažymėjo R. Šalaševičiūtė.

Manoma, kad iš apie 25 proc. piktybiškai vengiančių mokėti alimentus asmenų valstybei nepavyks atgauti pinigų, nes tai visiškai degradavę žmonės, kuriems pagrindinė vertybė - alkoholis.

Rita Krušinskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų