REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl pasenusios Pietų Afrikos elektros perdavimo įrangos, mes už degalus, juvelyriką ir elektroniką Lietuvoje mokėsime brangiau.

REKLAMA
REKLAMA

Platinos kaina iššoko į naujas istorines aukštumas virš 1800 JAV dolerių už unciją.

Pietų Afrikos Respublikoje vykstanti energetinė krizė prieš porą savaičių privertė laikinai uždaryti daug energijos sąnaudų reikalaujančias aukso ir platinos kasyklas. Šiuo metu kasyklų verslas sumažino metines produkcijos prognozes.

REKLAMA

Platinos kainos šuolis iki 1809 JAV dolerių iškėlė ir panašaus metalo – paladžio kainą iki 426,50 JAV dolerio už unciją, tačiau auksas po praeitos savaitės rekordo 936,50 JAV dolerių už unciją, truputį atpigo spekuliantams atsiėmus pelnus ir uždarius aukso pozicijas biržoje.

Biržose spekuliuojančių Honkongo ir Singapūro kompanijų ekspertai mano, kad išliekant didelei paklausai platinos kainos kryptis rodo aukštyn ir metalas turėtų pasiekti 2000 JAV dolerių už unciją.

REKLAMA
REKLAMA

80% pasaulio platinos tiekiančių Pietų Afrikos kasyklų energetinėms problemoms dar galo nematyti, nes valstybinis elektros energijos tiekėjas „Ekom“ sudaręs griežtą riboto elektros vartojimo tvarkaraštį.

Platina ir paladis naudojami juvelyriniams dirbiniams bei automobilių pramonėje – katalizatoriams, padedantiems išvalyti išmetamąsias dujas. Platina reikalinga plokščių televizijos ekranų gamybai, iPod ir kitokių elektronikos prietaisų bei katalizatorių gamybai.

Europoje platina naudojama ir kaip priedas dyzeliniams degalams. Taigi, brangiųjų metalų kainos augimas brangina ir degalus. Dėl pasenusios Pietų Afrikos elektros perdavimo įrangos, mes už degalus Lietuvoje mokėsime brangiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų