REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Einamosios sąskaitos deficitas pernai (ESD) sudarė 12,7 mlrd. Lt ir buvo 44,6 proc. didesnis nei užpernai. 2007 m. ESD sudarė 13,2 proc. BVP skelbia Lietuvos bankas.

REKLAMA
REKLAMA

Jau užpernai ESD buvo didžiausias nepriklausomos Lietuvos istorijoje ir siekė 11,5 proc. BVP. 2006 m. šis rodiklis buvo 7,2 proc. BVP.

REKLAMA

Analitikai komentuoja, kad didėjantis einamosios sąskaitos deficitas rodo, kad Lietuva tampa vis labiau  priklausoma nuo užsienio kapitalo įplaukų. Be to, atkreipiamas dėmesys, kad esant tokioms tendencijoms šalyje ryškėja nesubalansuoto ekonomikos augimo požymiai, rašo "Vz.lt".

Ekonomistai mano, kad einamosios sąskaitos deficitas yra priimtinas, jeigu jį sukelia investicinių prekių importas. Geriausia, jeigu šis importas finansuojamas tiesioginėmis užsienio investicijomis. Grėsmė ekonomikai atsiranda šaliai skolinantis lėšas vidaus vartojimui ir importui finansuoti, t.y. "pravalgymui" - toks procesas duoda tik laikiną ekonomikos augimo efektą, kuris nėra tvarus.

Didelės investicijos į įvairius vartojimo sektorius lemia spartų ekonomikos augimą trumpu laikotarpiu, bet kelia grėsmę ekonomikos augimui ilgesniu laikotarpiu, jei nuolat viršyja eksportą. O Lietuvoje taip ir yra.

Daugiau:

Užsienio prekybos deficitas didėja kasmet

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų