REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje įsikūrusioje galerijoje „Vartai“ savo naujausią, provokuojančią instaliaciją pristato menininkas Saulius Vaitiekūnas. Nors kūrinyje galima įžvelgti politinių užuominų, pats menininkas ragina tuo neapsiriboti ir ieškoti asmeninių žinių.

REKLAMA
REKLAMA

Instaliacija „Requiem orkestrui“, kurią galerijoje bus galima pamatyti nuo antradienio, - tai milžiniškas senų bei visiškai naujų, tinkančių grojimui, varinių pučiamųjų instrumentų labirintas, apraizgytas laidais ir žybsintis lemputėmis. Kiekvienas nebylaus orkestro „narys“ turi savo kėdę ir piupitrą. Iš viso šiame orkestre yra 141 viena vieta - lygiai tiek, kiek parlamentarų šalies Seime.

REKLAMA

„Nors šis mano darbas gali būti interpretuojamas ir politiniame kontekste, iš tiesų tai yra universali metafora ir kartu provokacija, kurios prasmes ir reikšmes kiekvienas supras savaip. Kurdamas šį orkestrą, galvojau apie visus ir viską, bet kiekvienas jame atras asmeninę, tik sau skirtą žinią“, - galerijos pranešime cituojamas menininkas.

S.Vaitiekūnas meno kalba kviečia visus meno gerbėjus, politinius bei visuomenės veikėjus pamąstyti, kodėl orkestras visgi nesugeba išgauti nė vienos natos.

REKLAMA
REKLAMA

„Priežasčių tam milijonai - galbūt kaltos supainiotos penklinės, galbūt nemokėjimas groti vienu ar kitu instrumentu, o gal tai, kad nėra muzikantų. Tačiau net jei ir būtų kam groti, jie vienas kito negirdėtų, nes atitverti siena, kuri politiniame kontekste galėtų simbolizuoti politinį atsitvėrimą bei tarpusavio nesusiklausymą“, - sako jis.

S.Vaitiekūnas instaliaciją kūrė 4 metus. Jai sunaudota beveik pusantro šimto pučiamųjų instrumentų bei lempučių, penki kilometrai kabelio. Pučiamuosius instrumentus rinko iš draugų, pirko įvairiuose aukcionuose bei sendaikčių turguose. Kelių dešimčių tūkstančių litų vertės meno kūrinį autorius finansavo pats.

S.Vaitiekūno kūryba jau įvertinta ne vienoje tarptautinėje parodoje, žymiausi jo darbai - iš akmenų sukurta instaliacija „Žinia“, atspindinti pasaulį užgriuvusios informacijos laviną, lovos ir vamzdžio hibridas „Truba“, iš betono plytų ir etnografinių ližių sudaryta instaliacija „Bon Voyage“. Europos parke eksponuojama autoriaus skulptūra „Axis Mundi“, o Vilniaus savivaldybės pastate - iš tūkstančių laikrodžių mechanizmų bei diskinių pjūklų sukurta kolona „Chronos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų