REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Septyniems vaikams priteistų alimentų negaunanti moteris nusivylė ne tik pinigų nemokančiu buvusiu sugyventiniu, bet ir jo skolas atlyginti apsiėmusia valstybe, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Septynių vaikų mama Ingrida Ašmegaitė, sužinojusi, kad valstybė įsteigė Vaikų išlaikymo fondą ir vietoj netikėlio, alimentų nemokančio buvusio jos sugyventinio yra pasirengusi reikalingomis lėšomis aprūpinti jųdviejų atžalas, ėmė uoliai minti valdiškų įstaigų slenksčius. Kad įrodytų tėvystę, moteris su vaikais net važiavo į genetikos centrą atlikti DNR testų. Galop sutvarkiusi visus dokumentus ir viena pirmųjų šalyje savo septynioms atžaloms gavusi pinigų iš Vaikų išlaikymo fondo, I.Ašmegaitė pasijuto it musę kandusi.

REKLAMA

Visas moters vargas, įdėtas bylinėjantis su buvusiu sugyventiniu, pažymų, įrodančių, kad jis nemoka vaikams alimentų, ir gausybės kitų dokumentų rinkimas įvertintas vos 88 litais.



Pašalpos nuvylė

„Metų pradžioje sutvarkiusi ir į Vaikų išlaikymo fondą išsiuntusi dokumentus, pinigus vaikams išlaikyti iš šio fondo pradėjau gauti nuo kovo mėnesio. Kadangi sugyventinis teismo sprendimu turėjo kiekvienam mūsų vaikui kas mėnesį mokėti po 125 litus, tačiau niekada jų nėra mokėjęs, tokią sumą Vaikų išlaikymo fondas mums ir skiria. Už visą septynetą gaunu 875 litus“, - LŽ pasakojo I.Ašmegaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau moteris sako pastebėjusi, kad valstybė, įsteigusi Vaikų išlaikymo fondą, viena ranka jai su vaikais pinigų davė, o kita - atėmė. „Iki tol, kol pradėjom gauti pinigus iš Vaikų išlaikymo fondo, mums kas mėnesį būdavo mokama 1560 litų socialinė pašalpa. O dabar skirta pašalpa sumažinta iki 773 litų. Taigi išeina, kad pradėjus gauti pinigus iš Vaikų išlaikymo fondo, per mėnesį mano ir septynių vaikų pajamos padidėjo tik 88 litais“, - neslėpė apmaudo I.Ašmegaitė.

Moralinis aspektas

Kad Panevėžio rajone, Linkaučiuose, su septyniais vaikais gyvenanti I.Ašmegaitė gauna jos nurodytą sumą ir nė lito daugiau, patvirtino ir Panevėžio rajono savivaldybės Globos ir rūpybos skyriaus vedėja Aldona Paškevičienė. Ji pabrėžė, jog šis atvejis, kai valstybė alimentų negaunančią šeimą parėmė, bet podraug sumažino kitas jai skirtas lėšas, svarbus ne tik finansiniu, bet ir moraliniu požiūriu. „Svarbu tai, kad I.Ašmegaitės sugyventinis anksčiau ar vėliau bus priverstas Vaikų išlaikymo fondui grąžinti jo vaikams išmokėtas lėšas. Tai turėtų vyriškį priversti susimąstyti apie atsakomybę savo atžaloms“, - teigė Globos ir rūpybos skyriaus vedėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Paškevičienė pabrėžė, kad Panevėžio rajono savivaldybė kol kas žino tik dvi moteris, kurių vaikais pasirūpino, t. y. skyrė pinigų, Vaikų išlaikymo fondas. LŽ žiniomis, kitos Panevėžio rajono gyventojos, kurios kreipėsi pagalbos į šį fondą, yra gavusios raštus, kad jų atsiųsti vokai su reikalingais dokumentais jau atplėšti.



Fondas nespėja

Tai, jog nuo šių metų sausio mėnesio gyvuojantis Vaikų išlaikymo fondas nespėja laiku pasirūpinti besikreipiančiųjų poreikiais, LŽ patvirtino Garantinio ir Vaikų išlaikymo fondų direktoriaus pavaduotoja Ina Skubilovienė. Anot jos, šis fondas nuo metų pradžios yra gavęs 12 tūkst. prašymų valstybės lėšomis aprūpinti alimentų iš savo tėvų negaunančius nepilnamečius. Kol kas Vaikų išlaikymo fondas sutvarkė dokumentus ir moka pinigus 4236 vaikams. Jų labui jau išleisti du milijonai litų.

Iš viso šių metų Vaikų išlaikymo fondo biudžetą sudaro 97 mln. litų. Jis skirtas valstybės pinigais aprūpinti 50 tūkst. Lietuvos vaikų, kurie, Antstolių rūmų duomenimis, negauna alimentų iš savo tėvų.

Daiva BARONIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų