REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galvosūkis vienišoms motinoms: alimentai ar pašalpa?

Vienos vaikus auginančios motinos teigia, kad valstybė jas skriaudžia, nes mokėdama išmokas iš Vaikų išlaikymo fondo vietoj alimentų nemokančių tėvų, sumažina socialines pašalpas.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai tvirtina, kad moterys turi apsispręsti – rinktis pašalpas ar alimentus.



Didėja pajamos – mažėja pašalpos

REKLAMA

Nepatenkintos motinos tikina veltui švaisčiusios pinigus tėvystei nustatyti. LTV „Panoramos“ kalbinta vieniša motina sakė, kad tėvui nemokant alimentų, iš Vaikų išlaikymo fondo ji gavo per 800 Lt ir nusivylė, nes dėl to 700 Lt sumažėjo socialinė pašalpa.

Anot Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų, socialinė pašalpa sumažėja dėl to, kad ji skaičiuojama nuo šeimos pajamų, tenkančių vienam asmeniui per mėnesį. Gavus pinigų iš Vaikų išlaikymo fondo, padidėja pajamos, todėl atitinkamai sumažėja pašalpos.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl minėtos priežasties, jei alimentai yra nedideli, moterims pirmiausia siūloma kreiptis į teismą padidinti priteistą sumą.

Vaikų išlaikymo fondas moka tėvams teismo priteistas išmokas, kai vienas iš tėvų jų neišlaiko. Ministerijos atstovų teigimu, vienišos moterys turi pačios apsiskaičiuoti, ar joms apsimoka kreiptis į jų dalią turintį palengvinti fondą.

Jau pusmetį veikiantis fondas iki šiol nespėja patenkinti nusprendusių į jį kreiptis tėvų prašymų. Iš 12 tūkst. prašymų kol kas patenkinta tik trečdalis.



Alimentai iš valstybės kišenės

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinia, nuo sausio vaikus, negaunančius teismo iš tėvų priteistų alimentų, valstybė remia iš tam tikslui pagal Seimo priimtą įstatymą įkurto fondo.

Į išmokas gali pretenduoti visi išlaikymo negaunantys vaikai, nepriklausomai nuo šeimos pajamų dydžio. Jas valstybė ketina išieškoti iš savo vaikais nesirūpinančių tėvų, tačiau kol kas neaišku, kaip tai bus daroma.

Fondo išmokos mokamos tik tuo atveju, kai lėšas vaikui išlaikyti priteis teismas arba jos bus nustatytos teismo patvirtinta vaiko išlaikymo sutartimi.

REKLAMA

Pernai oficialiai skelbta, kad Lietuvoje alimentų negauna apie 50 tūkst. vaikų. Tačiau šis skaičius netikslus, nes kai kurie tėvai net nesikreipia dėl alimentų mokėjimo.

Savo atžalas išlaikyti vengiantys asmenys dažniausiai slepia pajamas, turimą turtą registruoja kitų vardu. Tėvai verčia savo vaikus kęsti ne tik meilės bei dėmesio stygių, bet ir finansinį nepriteklių. Alimentų skolos kartais peršoka ir 20 tūkst. litų ribą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų