REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus iš brolių Džordžo, Nikolo ir Oliverio Ortizų priėmė Lietuvai dovanotą 1560 metais sukurtą sidabrinę paauksuotą taurę.

REKLAMA
REKLAMA

„Į Lietuvą grįžta istorinė relikvija – XVI amžiaus taurė. Tai reiškia, jog Lietuva praturtėja ne tiek materialiai, kiek dvasiškai,“- sakė valstybės vadovas. Prezidento teigimu, žvelgiant iš istorinės perspektyvos, tai yra neįkainojama dovana Lietuvai.

REKLAMA

„Iš tolo esu žvilgtelėjęs ne į vieną brangenybę, bet rankose neteko laikyti. Manau, tai istorinis įvykis sumaterialėjusiame pasaulyje, kada kultūrinės vertybės retai iš privačių rankų perduodamos valstybei, o ypač valstybei, kuri tokiomis dovanomis gali įrodyti savo didybės laikus. Tokia vertybė primena mums ir jaunajai kartai apie tą istorinę praeitį, kuria didžiuojamės. Aš dėkingas tiems žmonėms, kurie turi savyje tiek dvasinės jėgos iš savo rankų, iš savo šeimos atiduoti tai valstybei, tautai“, - žurnalistams kalbėjo šalies vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pabrėžė istorinę relikvijos svarbą Lietuvai: „Okupacijos metais iš muziejų, bažnyčių ir archyvų buvo išplėšti kultūros turtai, todėl kiekvienas į Lietuvą grįžtantis mūsų istorijos liudijimas – išskirtinis“.

Šalies vadovas pabrėžė, kad taurė yra susijusi su Sapiegų gimine, kuri yra daug padariusi Lietuvos kultūros ir istorijos labui. Prezidento nuomone, tokia dovana galėtų didžiuotis ne vienas pasaulio muziejus.

Valstybės vadovas padėkojo verslininkams, išsaugojusiems Lietuvai relikviją ir išreiškė įsitikinimą, kad jų kilnus gestas taps pavyzdžiu būsimiems mecenatams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Broliai Ortizai, įteikdami dovaną, pabrėžė, jog tai padėka Lietuvai ir Lietuvos visuomenei už atvirumą ir geranoriškumą.

„Vertindami Sapiegų giminės nuopelnus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės raidai, diplomatijai, religinei tolerancijai, švietimui, kultūros plėtrai ir teisinės valstybės įtvirtinimui, suprasdami Sapiegų taurės neįkainojamą istorinę, meninę ir kultūrinę vertę Lietuvai, po ilgamečių Sapiegų taurės kelionių iš rankų į rankas dovanojame ją Lietuvai ir įteikiame Lietuvos Respublikos Prezidentui Valdui Adamkui, maloniai prašydami, kad Sapiegų taurė būtų eksponuojama viešai ir būtų prieinama Lietuvos visuomenei…“ – rašoma dovanojimo akte.

REKLAMA

1560 metais sukurta taurė siejama su Sapiegų gimine. Manoma, kad taurė priklausė Leono Sapiegos jaunesniajam broliui Grigorijui. Taurė papuošta paauksuotais augaliniais motyvais, aplink ją pavaizduoti apsiviję du fantastiniai gyvūnai. Viršutinėje taurės dalyje įkomponuotas herbas ir inicialai. Taurėje slavų kalba įrašyta: „ Ši taurė pagaminta ponui Grigorijui iš Oršos draugystei tų, kurie gers iš jos savo sielų labui, 1560 metų kovo mėnesio 1 dieną“. Taurės aukštis – 20 cm, svoris – 550 gramų.

Taurė perduota saugoti Lietuvos dailės muziejui, o atidarius Valdovų rūmus, ji bus juose eksponuojama. Lietuvos visuomenė taurę galės pamatyti jau nuo šių metų liepos 6 dienos Taikomosios dailės muziejuje, Valdovų rūmams skirtų kūrinių parodoje.

REKLAMA

Taurė gerai žinoma meno ekspertams, eksponuota keliose parodose ir publikuota auksakalystės istorijai skirtuose leidiniuose. XX a. pradžioje ji buvo garsioje Eugene Lubovitch kolekcijoje, 1978 metais buvo parduota Ciuricho Sotheby‘s aukcione, o 2007 metų lapkritį – Londono Christies aukcione.

Lietuvos Didžiosiojoje Kunigaikštystėje sukurta taurė buvo perduota ceremonijos Lietuvos Respublikos Prezidentūroje Vilniuje metu. Ši reta aukso ir sidabro taurė sukurta XVI a. Renesanso laikotarpiu ir siejama su didikų Sapiegų gimine. News Bridgepix nuotr.:


Daugiau:

„Christies“ aukcione kolekcininkai rungsis ir dėl Sapiegų taurės

Sapiegų taurė parduota už 636 000 litų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų