REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo kitų metų Rusijos dujų monopolininkas „Gazprom“ dujas iš Centrinės Azijos šalių bus priverstas pirkti už dvigubai didesnę kainą, per susitikimą su ministru pirmininku Vladimiru Putinu pareiškė kompanijos direktorių tarybos vicepirmininkas Aleksejus Milleris.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taipogi pareiškė, kad Europai parduodamų rusiškų dujų kainos iki šių metų pabaigos išaugs iki 50 JAV dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų. Toks kainų kilimas visų pirma labiausiai atsilieps tokioms valstybėms kaip Ukraina. Prognozuojama, kad tarp Kremliaus bei Kijevo gali kilti nauji nesutarimai dėl mokesčių už tiekiamas dujas.

REKLAMA

Be to, A. Milleris atkreipė dėmesį į tai, kad auga dujų poreikis ir pačioje Rusijoje. Teigiama, kad per pastaruosius 3 metus dujų suvartojimas Rusijoje išaugo net 25 mlrd. kubinių metrų. „Vietinė rinka tampa labai rimta užsienio rinkos konkurente“ – pareiškė A. Milleris. Taip atsitiko ir dėl to, kad Rusijos valdžia nusprendė sumažinti subsidijas Rusijos dujų vartotojams.

„Gazprom“ teigia didinsiantis ir dujų gavybą. Iki 2010 metų per metus planuojama išgauti 570 mlrd. kubinių metrų dujų. Dabar šis rodiklis siekia 651 mlrd. kubinių metrų. Kalbama ir apie Štokmano dujų telkinio Barenco jūroje įsisavinimą. Šiame telkinyje, kaip manoma, yra maždaug 3,7 trilijono kubinių metrų dujų.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, dujų monopolininkas sieks įsigyti dujų ne tik iš pagrindinių Centrinės Azijos tiekėjų – Kazachstano, Turkmėnistano bei Uzbekistano ,– bet ir Azerbaidžano. Praėjusią savaitę A. Milleris kartu su prezidentu Dmitrijumi Medvedevu kaip tik lankėsi Azerbaidžano sostinėje Baku.

Azerbaidžanas šiuo metu vysto didelius Kaspijos jūros dujų gavybos projektus. Šios šalies valdžia išreiškė susidomėjimą galimybę transportuoti dujas „Gazprom“ priklausančiais vamzdynais, tačiau pareiškė, kad didžiausią dalį dujų Azerbaidžanas veikiausiai transportuos į Turkiją, o po to iš ten – į Vakarų Europą. Baku taipogi svarsto JAV pasiūlymą Kaspijos jūroje tiesti dujotiekį, kuriuo į Europą būtų galima transportuoti ir Turkmėnistano dujas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų