REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pusę metų gyvuojantis Garantinis vaikų išlaikymo fondas (GVIF) apkarpė sparnus piktybiškai už išlaikymą savo vaikams nemokantiems tėvams. Jie priversti arba vykdyti teismo sprendimą, arba tampa valstybės skolininkais iki gyvos galvos, rašo pirmadienio „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Per pirmą šių metų pusmetį fondas gavo beveik 15 tūkst. prašymų.  Dauguma prašymų pasipylė metų pradžioje, prognozuojama, kad prašymų iki metų pabaigos dar gerokai padaugės.

REKLAMA

Trūksta informacijos

Tiesa, nors GVIF padeda išsireikalauti pinigų iš nerūpestingų tėvelių, daugelis į jį besikreipiančiųjų skundžiasi informacijos stoka.

Mat sostinėje įsikūręs Garantinis vaikų išlaikymo fondas neturi skyrių savivaldybėse, o apie jį informuojantys savivaldybių socialiniai skyriai, vaiko teisių apsaugos tarnybos dažnai suteikia nevisavertę informaciją.

Daugelis motinų piktinosi negaunančios fondo paramos už uždelstą kreiptis į fondą laiką. Esą jos nesiskubino, nes tikėjosi, kad pinigai niekur neprapuls ir bus mokami nuo tada, kai fondas įsisteigė.

REKLAMA
REKLAMA

Dažna besikreipiančioji tvirtino be reikalo prašiusi pažymų iš antstolio.  „Mano šeimos pajamos nedaug pasikeitė - kai pradėjau gauti fondo išmokas, nebegaunu socialinių pašalpų“, - guodėsi viena į fondą pagalbos atėjusi moteris ir pridūrė, kad valstybė viena ranka duoda, o kita atima.

Dažniausiai skundžiamasi ir dėl to, kad fondo nustatytas terminas pateikti antstolio pažymą per 10 dienų yra per trumpas.

Taps valstybės skolininkais

„Fondo išmokos pradedamos mokėti tada, kai fondo administracija užregistruoja prašymą. Kai prašymas siunčiamas paštu, kreipimosi diena dėl išmokos iš vaikų išlaikymo fondo laikoma pašto spaude pažymėta prašymo išsiuntimo diena“, - „Respublikai“ sakė fondo specialistė Asta Lukošaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, yra ir teigiamų poslinkių. Pavyzdžiui, stebima tendencija, kai ieškovai pradėjo atsiimti prašymus, nes privalantys savo vaikus išlaikyti tėvai suskato patys mokėti alimentus.

Vaikų išlaikymo fondo įstatyme numatyta, kad išmokos dydis vienam vaikui negali būti didesnis nei 1,5 MGL (arba 195 litai) per mėnesį. Jeigu teismas vaikui išlaikyti priteisė didesnę sumą, fondo parama nepriklauso. Tai patyrusios moterys pradėjo kreiptis į teismus dėl didesnės vaiko išlaikymo sumos.

„Skolininkas yra informuojamas apie tai, kad valstybė perima jo pareigą mokėti lėšas vaikui išlaikyti ir įstatymų numatytais būdais sieks iš jo išsireikalauti GVIF išmokėtas sumas su 5 procentų metinių palūkanų iki jų visiško išieškojimo. Ateityje planuojama skelbti skolininkų, nemokančių išlaikymo savo vaikams, sąrašus fondo administracijos interneto svetainėje“, - sakė fondo specialistė.

REKLAMA

Tad alimentų nemokėjusiems tėvams gali tekti valstybei mokėti iki gilios senatvės.

Nijolė Poperienė, Marijampolės savivaldybės Vaikų teisių apsaugos tarnybos skyriaus vedėja, Vaikų teisių apsaugos skyrių vadovų asociacijos valdybos pirmininkė:

Garantinio fondo prašymu mes informuojame visas išlaikymo savo vaikams negaunančias motinas kreiptis dėl paramos. Žinoma, prieš tai moterims reikia sutvarkyti nemažai dokumentų. Mes padedame užpildyti prašymus, patariame. Abejoju, ar tokių moterų, kurios nežino, yra daug. Iš tiesų pastebėjome, kad į teismus moterys kreipiasi dėl didesnių alimentų.  Valstybės įsipareigojimas palengvinti šeimai naštą ir mokėti už paramos neteikiantį tėvą arba motiną (tokių yra mažai) išties sveikintinas. Kreiptis į fondą išmokos turi teisę globėjai. Tačiau mūsų asociaciją stebina, kad valstybė ir toliau nuolaidžiauja tėvams, kurių vaikai auga globos namuose.

Valstybinės globos įstaigos iš Garantinio vaikų išlaikymo fondo išmokų negauna, nes vaikai globojami valstybės. Papildomai skirti fondo išmokas vaikams išlaikyti nenumatyta įstatymuose. Taigi dalis savo vaikams išlaikymo nemokančių tėvų ir toliau gyvena be jokios atsakomybės.

REKLAMA

Skaičiai

3 384 800 - tiek praėjusiais metais Lietuvoje buvo gyventojų

20 - tiek procentų gyventojų pernai sudarė vaikai

30 - tiek procentų vaikų gyvena tik su vienu iš tėvų, paprastai - motina

50 000 - tiek vaikų negauna teismo priteisto išlaikymo iš savo tėvų

97,7 - tiek milijonų litų šiais metais suplanuota valstybės biudžete skirti Garantinio vaikų išlaikymo fondo išmokoms

Garantinio vaikų išlaikymo fondo inf.

Dalia BYČIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų