REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano valdžia, atsižvelgdama į katastrofiškus galingo žemės drebėjimo Bame padarinius, kai ten žuvo apie 30 tūkst. žmonių, svarsto galimybę perkelti sostinę iš Teherano, kuris taip pat yra seisminiu požiūriu pavojingoje zonoje. Tai pranešė pirmadienį miesto laikraščiai.

REKLAMA
REKLAMA

"Nacionalinio saugumo aukščiausioji taryba artimiausiu metu apsvarstys planą perkelti sostinę iš Teherano", - citavo Tarybos vadovo Hassano Rohani (Hasano Rohani) žodžius laikraštis "Hayat-e No".

REKLAMA

H.Rohani pranešė, kad sostinės perkėlimo planas pirmą kartą buvo pasiūlytas 1991 metais. "Tačiau kai kuriems įtakingiems politinės vadovybės atstovams pasipriešinus, jo vykdymas buvo atidėtas".

Dar iki žemės drebėjimo Bame, kurio galingumas siekė 6,8 balo pagal Richterio skalę, seismologai perspėjo, kad stiprus žemės drebėjimas 12 mln. gyventojų turinčiame Teherane gali nusinešti daugiau nei 700 tūkst. gyvybių. Be to, jeigu būtų sugriauti vyriausybės pastatai, tai valstybė laikinai liktų be valdymo, mano mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Bahramas Akasheh (Bahramas Akašė), Teherano universiteto geofizikos profesorius, parašė laišką Irano prezidentui Mohammadui Khatamiui (Mohamadui Chatamiui), kuriame pasiūlė perkelti miestą į Isfahano miestą, kuris buvo valstybės sostinė XVI amžiaus pabaigoje. Teheranas tapo sostine 1788 metais.

H.Rohani sakė, kad taryba atnaujins 1991 metų planą ir pateiks jį apsvarstyti metų pagal musulmonų skaičiavimą pabaigoje - kovo mėnesį.

Jis nepranešė, kur gali būti perkelta sostinė.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų