REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas korespondentų nepatenkintas urzgia: ko čia sėdėti prie televizoriaus, kai oras pagerėjo. Be abejo! Bet juk šios apžvalgos niekada nieko neįsako, o tie, kurie vis tiek žiūri TV, kartais perskaitę ir nepraleidžia ko nors geresnio, tegul tai retai pasitaiko...

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienis

Maloniausia šį šeštadienį bus paneigti savo paties anksčiau reikštą nusivylimą ir pasižiūrėti Kanų festivalyje lietuvių filmuotą reportažą (LTV,12.00 val.). Pokalbiai - populiariausio kino forumo fone, ant legendinio raudono kilimo - su Šarūnu Bartu, Joeliu Chapronu, Edvinu Pukšta ir kitais žymiais kinematografininkais vyks vis įdomėjančioje laidoje „25 kadras“, kurią nacionalinis kanalas, gaila, menkai reklamuoja ir kurios nemažai kino mėgėjų apskritai dar nėra atradę.

REKLAMA

Paskui jau nersim vien tiktai į Ameriką, nors šiandienos amerikiečių repertuaras ir nėra pats standartiškiausias. Galima pasižiūrėti truputį „moteriškai“ sentimentalią (mat pagal moters romaną) dramą „Tai, kas svarbiausia“, kurią kažkaip sutaurina Meryl Streep, pasirodanti mirštančios moters vaidmenyje, ir Renee Zellweger - jos duktė, imanti lyg kitomis akimis žvelgti į artimiausią žmogų. Gal linksmiausia mūsų „Tango TV“ (22.00 val.) bent šį kartą neims komentuoti, „gyvinti“ rimto filmo eilute bėgančiais seksualiai ištroškusių paauglių susirašinėjimais... Nors, manau, tuščios tai viltys.

REKLAMA
REKLAMA

Galima komedijoje apie žmoniškąjį godumą (filmas rodomas TV3, 14.00 val. ir vadinasi „Gobšuoliai“) išvysti legendinį Michaelo Douglo tėvelį Kirką Douglą - šįkart keistoką milijonierių, o kadaise populiarų savo Spartaku ir kitais kultiniais vaidmenimis. Jis apsuptas smagaus kinematografinio jaunimo, kaip ir „Mokyklos direktorius“ (TV1, 21.00 val.) - Jamesas Belushi. Tik čia jau vietos linksmybei lieka nedaug, nes ta mokykla, kurioje garbingą postą gavo herojus, yra tokia baisi, kad mokytojai bijosi užeiti į klases. Ar patikėsit, kad mokiniams vieną kartą nusibosta narkotikai - jūsų reikalas. Man šiokių tokių abejonių išliko...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujas „Van Helsingas“ (LNK, 23.00 val., nors ją savaite kita jau aplenkė 1 Baltijos kanalas) ir 15 metų senumo „Tamsos žmogus“ (TV3, 23.10 val.) veda mus į baisių, nepaaiškinamų įvykių, specialiųjų efektų ir mistikos karalystę. Pirmajame vėl eksploatuojama Transilvanija, nors pasakojimų apie vampyrą Drakulą būta ir įtaigesnių. O „Tamsos žmogų“ režisavo gabus Samas Raimi, mokantis dirbti su žanrų mišraine (veiksmo / trileris / siaubo / kriminalinis), su gerų aktorių Liamo Neesono ir Frances McDormand pagalba geba sukurti baugią atmosferą ir prabilti apie žmogaus persikūnijimo idėją taip, kaip mažai kas kalbėjo ir po jo.

REKLAMA

Na, režisieriaus Martino Scorsese epines „Niujorko gaujas“ (1 Baltijos kanalas, 22.50 val.), rodančias, kaip prieš kokį gerą šimtmetį formavosi šis imigrantų - ne visuomet geručių ir pamaldžių, dažnai ir banditų - miestas, tikriausiai jau esate matę kine ar per kitas suskubusias TV. Bet gal norėsit į duetą „Scorsese - DiCaprio“ pažvelgti darsyk, ypač po jųdviejų naujausio filmo „Aviatorius“.

Sekmadienis

Plati dienos amplitudė - nuo nenaujų ir dar nekokių juostų iki nematytų ir įdomių. Tik santykis - kaip paprastai: deja, pirmosios grupės filmų naudai.

REKLAMA

Pirmiesiems priskirčiau Steveno Spielbergo pačią neįdomiausią juostą „Amistadas“ (LTV, 21.00 val.), panardinančią į XIX amžiaus vidurį, kai Amerika dar aktyviai prekiavo juodaisiais vergais. Iš vienos tokios istorijos, pasiekusios net teismą, padarytas labai ilgas, labai humanistinis, labai neįtikėtinas ir nepaprastai nuobodus filmas. Net keista - iki tol manydavau, kad Spielbergas neįdomaus kino nesugeba sukti tiesiog organiškai.

Tai pačiai operai - žinoma, ne pagal žanrą, o pagal lygį - priklauso ir senyva „Arachnofobija“ (TV3, 22.25 val.), visokiomis fantastikos, neišrankaus humoro (kaipgi - juk vaidina simpatiškas storulis Johnas Goodmanas), net siaubelio priemonėmis prabylanti apie nedorą vorų giminę. Bet tai dar būtų pusė bėdos, o štai komedija „Ponas Kauliukas“ (1 Baltijos kanalas, 15.15 val. ir kitądien 12.15 val.), nukelianti mus į Afriką, apskritai renkasi juoko šaltiniu, pavyzdžiui, dramblio išmatų vaizdelį...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nebejauniems filmams priklauso ir vienas labai negausių lietuviškų detektyvų „Visi prieš vieną“ (LTV2 Retrospektyva, 19.00 val. ir trečiadienį, birželio 1 d., 14.55 val.). Tačiau gabus jaunas režisierius Artūras Pozdniakovas, deja, vėliau palikęs Lietuvą dėl Suomijos, iš Earlo Stanley Gardnerio knygos „Advokatas Peris Meisonas“ ir iš aktoriaus Juozo Budraičio mįslingo charakteringumo tada, varganais 1988-aisiais, sugebėjo išspausti ką galėjo. Manau, kad per tuos metus šis detektyvas neišbarstė nei savo įtampos, nei įsidėmėtinos vaizdinės faktūros.

REKLAMA

„Nematytus ir įdomius“ filmus, aišku, veltui pavartojau daugiskaita. Toks šiandien - tik vienas, atkeliavęs į mūsų namų ekranus iš Taivano „Tūkstantmečio mambo“ (BTV, 23.00 val.). Režisieriaus Hou Hsiao-hsieno pavardė tik Lietuvoje nieko nesako, o pasaulyje jis yra plačiausiai žinomas kūrėjas, atmintinas iš puikių juostų „Geras vyras, gera moteris“, „Lėlių meistras“, „Liūdesio miestas“ ir kitų.

2001-aisiais kurtas „Tūkstantmečio mambo“ irgi pražygiavo daugiau nei 20 tarptautinių kino festivalių ekranais, Kanuose tada buvo apdovanotas Didžiuoju technikos prizu (iš tiesų, kaip nufilmuotas ir įgarsintas šis filmas, sunku net aprašyti), o Čikagoje - apskritai Didžiuoju. Žinoma, jis - ne visiems TV žiūrovams, nes tai - grynas jaunimo kinas, ir pagyvenusį žmogų gal kaip tik gali suerzinti, išvarginti naktinis jo jaunųjų personažų gyvenimas, perteiktas beprotiškomis diskotekomis, elektronine muzika, lazerinių šviesų mirgėjimu. Tačiau šiame kiek sutirštintame naujo tūkstantmečio fone niekur nepradingsta ir visai senamadiškų jausmų - tarkim, pavydo - analizė. Tradicinis meilės trikampis - jaunieji Chao-Chao ir Vikė, kiek vyresnis „mačo“, mafijozas Džekas - imponuoja santykių įtampa, kurią tik paryškina, o visai neužgožia dinamiškas kinų didmiesčio vaizdas.

REKLAMA

Pirmadienis

Ar yra dar piliečių, nepamačiusių Larso von Triero „Dogvilio“? Jeigu laikote save kino gerbėju, o šis filmas iš jūsų interesų erdvės kažkaip išslydo, dar įmanoma padėtį ištaisyti: žinoma, jeigu kabelinės televizijos nepameluos, kaip moka, ir šiandien tikrai pademonstruos žadamą „Dogvilį“ (21.05 val.). Išsamiau apie šį kūrinį, vaizduojantį mažą amerikietišką krizės laikų miestelį, jo gyventojų kaltę prieš čia nuo mafijos besislapstančią merginą (Nicole Kidman) ir tos kaltės nepaprastai skaudų išpirkimą, šiuose puslapiuose jau buvo rašyta, juose puikavosi ir Kidman puikiai suvaidintos Greisės portretas. Vis dėlto priminsiu, kad ši 2003 metų juosta, būdama nepakartojamu eksperimentu, savo teatriškai kinematografine kalba išsiskiria iš kitų, kad ir ryškių šio amžiaus juostų. Kada nors istorikai ją vadins tegul individualistiniu, bet etapu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gera ir 1991 metų gangsterinė Barry Levinsono drama „Bagsis“ (TV1, 21.00 val.) su Warrenu Beaty, Annette Bening ir Harvey Keiteliu. Šaunūs žmonių paveikslai, puikiai perteiktas klasikinio žanro klasikinis koloritas. Ir nuotykių komedija „Paukšteli, spruk“ (Tango TV, 22.00 val.), kurioje gana neįprastais amplua pasirodo Melas Gibsonas ir Goldie Hawn. Vis dėlto tai profesionalūs, kažkokių nepaprastų naujovių ar atradimų nežadantys kūriniai, o štai „Dogvilis“ įdomus dar ir europiečio (dano) žvilgsniu „iš šalies“ į Ameriką.

REKLAMA

Neseniai japonų meistrų ciklo „Lietuvos“ kine proga kritikas Macaitis recenzavo „Omni laike“ Akiros Kurosawos labai keistai pastatytą Fiodoro Dostojevskio „Idiotą“ (http://www.omni.lt/index.php?i$9359_16017$z_278359). Jeigu matėte, jums tarsi specialiai laiku suteikiama palyginimo galimybė - pačių rusų ekranizacija (Naše kino,16.00 val. ir kitądien 9.00 val.). Kūrimo metais (1957) dar jauni aktoriai Jurijus Jakovlevas (Myškinas) ir Julija Borisova (Nastasja Filipovna) atrodė labai tikroviški, kad ir neišvengę neplanuoto teatrališkumo. Bet kadangi režisavo Ivanas Pyrjevas, iki tol statęs tik „kolūkines komedijas“, net ir tie personažai, panardinti į ryškiai spalvingą vaizdinio kičo atmosferą, kažkaip priblanksta.

REKLAMA

Dėl aktorių žiūrėtinas ir palyginti naujas (2002) prancūzų filmas didaktišku, atbaidančiu pavadinimu „Gerbk savo tėvą“ (BTV, 22.10 val. ir kitądien 13.55 val.). Mat tėvą rašytoją ir sūnų narkomaną čia labai gyvai suvaidino tikri tėvas ir sūnus - Gerard’as ir Guillome’as Depardieu. Niekam ne paslaptis, kad ir gyvenime jųdviejų santykiai - ne rožėm kloti, tad įsijausti į nuolat konfliktuojančius personažus jiems turbūt nebuvo per sunku; sūnus, iki tol apskritai atrodęs negabus (prisimenate jo, atleiskite, „vaidybą“ filme „Pola X“?), sukūrė gal įtaigiausią karjeroje paveikslą.

REKLAMA
REKLAMA

Įtaigiausią ir... gal paskutinį? Mat nors 2002-ieji lyg ir čia pat, Depardieu šeimoje jau viskas spėjo pasikeisti. Kaip ir tėvas, pamišęs dėl motociklų, Guillome’as irgi buvo prisiekęs baikeris. Užteko vienos žiaurios avarijos ir jaunas aktorius pateko į ligoninę sutraiškyta koja. Prasidėjus infekcijai, teko ją amputuoti, o kam reikalingas bekojis aktorius? Taigi šeimyninis duetas, kurį matome filme „Gerbk savo tėvą“, turi ir labai skaudžią realiąją potekstę.

Antradienis

Tai, kad šiandieninė amerikiečių „Sostinė“ (1 Baltijos kanalas, 12.30 val.) - visiškai nauja, labai mūsų džiuginti neturėtų. Mat tai eilinė TV juosta apie jaunos amerikietės daromos karjeros povandeninius rifus. Tokių filmų buvo ir yra sukama labai daug, o naujasis neišsiskiria nei kokiais nors ryškesniais žmonių paveikslais (gal tik Tomo Berengerio kuriamas senatorius išraiškingesnis), nei konflikto originalumu. Kaip ir senesnis „Pagalbos skrydis“ (TV1, 21.00 val.) iš aviatorių pavojingo gyvenimo, kažkodėl vienas išplėštas iš televizinio ciklo.

Formaliai įdomiau žiūrėti nuotykių „Apreiškimą“ (5 kanalas, 20.15 val. ir kitądien 16.00 val.). Mat čia, senos relikvijos beieškodami, susipynė senovės alchemikai ir nūdieniai hakeriai, slaptųjų draugijų nariai ir pats Isaacas Newtonas - jį vaidina talentingas britų aktorius Ronas Moodey, kine pasirodantis retai, kažkada tik labai visus linksminęs savuoju Dickenso Feidžinu miuzikle pagal „Oliverį Tvistą“. Nuomonės dėl šio 2001 metų britų filmo pasidalijo. Vieni lygina jį su labai populiaria šiandien knyga „Da Vinči kodas“, o kiti teigia, kad tai tiesiog eklektiška painiava. Paliksiu spręsti jums.

REKLAMA

Dėl „Dažnio“ (TV3, 23.15 val.) ginčytis turbūt nėra prasmės. Tai geras 2000 metų trileris, surinkęs į ansamblį tokius meistrus kaip Denis Quaidas, Jamesas Caviezelis, Elisabeth Mitchell, žanriniuose rėmuose naudojantis dar ir fantastinę prielaidą. Mane persekioja toks įtarimas, kad filmo autoriai kažkada tikrai perskaitė Ray Bradburry novelę, kurioje užminta peteliškė savaip keičia pasaulio likimus. Kažkas panašaus vyksta ir „Dažnyje“, tik čia herojai jau bando veikti praeitį. O kaip tai atsilieps dabartyje?

Trečiadienis

Nicole Kidman - po pirmadienio „Dogvilio“ - šiandien galima pamatyti dar kartą, visai jauną, vaidinančią XIX amžiaus suknelėmis australų (jos tėvynės) 1985 metų savotiškame filme „Arčerio nuotykiai“ (BTV, 13.55 val.). Žinoma, kaip ir žada pavadinimas, pagrindinę vietą čia užima ne ji, o šaunusis žirgas Arčeris, turėjęs įveikti 600 mylių nuo savo miestelio iki Melburno lenktynių, keisti žokėjus, tapti favoritu ir laimėtoju. Šiandien visas pasaulis žino apie tokią Melburno taurę, o filmas visai įdomiai pasakoja, kaip tai prasidėjo. Kitas, naujesnis, su liūdesiu ir su humoru pastatytas australų filmas „Itališka meilė“ (5 kanalas, 20.15 val. ir kitądien 16.00 val.) liečia mažai žinomą Antrojo pasaulinio karo laikotarpį šiame žemyne, kai į fermas būdavo atsiunčiami pagalbai karo belaisviai. Apskritai ši juosta imponuoja vien tuo, kad joje savitai susipina australų, žydų, vokiečių ir italų kultūrų atspindžiai. „Tango TV“ vėl kartoja mano neseniai minėtus „Stepo šokėjus“ (22.00 val.), taigi ši diena per lietuvių kanalus - lyg specialiai „australiška“.

REKLAMA

„Elito kinas“ siūlo irgi neamerikietišką, o prancūzų 2003 metų dramą „Tarsi nieko nebūtų įvykę“ (LTV, 23.10 val.). Pradedantis režisierius, daugiau žinomas kaip aktorius Pierre’as Olivier Mornas gana subtiliai pasakoja dramatišką meilės istoriją, o aš jo nuopelną pirmiausia matau tame, kad jis, pats būdamas pirmiausia aktorius, į ekrano šviesą vėl ištempė puikųjį Rufus (tariasi kaip Rufiu, su kirčiu, aišku, gale), charakterinį aktorių, taip raiškiai vaidinusį ir „Delikatesuose“, ir Tenardjė „Vargdieniuose“, ir pastaruoju metu - Amelijos iš Monmartro tėvą. Beje, vaidina ir pats režisierius.

Rusai jau ne vienu rodymu pagerbia ką tik išėjusios populiarios aktorės Natalijos Gundarevos atminimą. Šiandien su šia talentinga, kad ir neatitikusia klasikinių grožio kanonų kūrėja demonstruojama romantinė komedija „Aelita, nekibk prie vyrų“ (1 Baltijos kanalas, 12.30 val.).

Ketvirtadienis

Argentinoje kurta „Nelaukta meilė“ (LNK, 22.35 val.) nėra vien „muilo opera“, kaip galima spėlioti iš pavadinimo. Vėl trikampis, tačiau ne visai banalus: žavingos aktorės Aitanos Sanches Gijon vaidinama jauna herojė specialiai, dėl pinigų, suvilioja pagyvenusį turtuolį (mįslingasis britas Terence’as Stampas, kadaise vaidinęs ir Fellini, ir Pasolini, ir Losey bei kitų klasikų kūriniuose, o paskui nusiritęs iki visokių „supermenų“, vėl rodo klasę). Kaip viskas rutuliosis toliau? Ar pinigai bus skirti tik bendram džiaugsmui su bendraamžiu?

REKLAMA

Pats suku galvą, ką turėtų reikšti „Bleiro ragana. Parodijų rinkinys“ (TV1000, 17.00 val. ir kitądien 11.00 val.). Tikriausiai prisimenate, kokia sėkmė laukė 1999 metų amerikiečių nepriklausomo „Bleiro raganos projekto“, mėgėjiškomis priemonėmis sukurto ir tuo neva priartinančio vyksmą prie „realios“ pelkių, kur filmuoja kino fakulteto studentai, mistikos. Paskui buvo tęsinys, o įvairiose šalyse pasirodė aibė parodijų - net Čekijoje, net Anglijoje, kur parodistai tuojau prisiminė Tony Blairą. Gal iš šių, dažniausiai trumpametražių linksmų juostų, seansas ir suformuotas? Būtų įdomu.

Neblogos „Žolytės“ (5 kanalas, 20.15 val. ir kitądien 16.00 val.) - vien jau tuo, kad aktoriai - tarp jų ir šaunusis Billy Bobas Thorntonas - čia nevaidina užkietėjusių tradicinio trilerio narkotikų prekeivių, o rodo visiškus neprofesionalus. Tik tiek, kad visai neseniai rodyta, kaip ir korėjiečių madingojo Kim Ki-duko „Samarietė“ (RenTV, 23.00 val.), į seniausiąją moters profesiją pastūmėjanti nepilnametes mokinukes.

Ne taip seniai rūsčiai dūzgė visa mūsų žiniasklaida, nes kažkoks (nebepamenu) rusų kanalas ėmė demonstruoti belgų serialą apie jaunutes šokėjas, bėgančias iš posovietinių kraštų į Vakarus ir ten tampančias irgi „samarietėmis“, - mat daugybė filmo scenų filmuota labiausiai apleistuose Vilniaus kampeliuose, o nemažai vaidmenų atlieka lietuvių jaunos aktorės. O šiandien tą patį serialą „Matrioškos“ (LTV, 22.10 val.) ima demonstruoti nacionalinis kanalas. Ką, ar per kokį mėnesį taip pasikeitė nemalonaus kūrinėlio esmė? O gal tai ir yra tikroji demokratijos pamoka - matyti ir mums palankias, ir nevisiškai nuomones?

REKLAMA

Penktadienis

Šiandien TV ekranuose apstu senų gerai žinomų filmų. Ir tokių niekingų, kaip „Rembo: pirmasis kraujas“ (BTV, 21.20 val. - įdomu, ar kanalas, vasaros ateinančia šiluma pasinaudojęs, nerodys ir viso ciklo?), feljetonų susilaukęs indų „Disko šokėjas“ (5 kanalas, 20.15 val.), ir kiek geresnių.

Prie pastarųjų priskirčiau sportinę, krepšiniui skirtą energingą ir linksmą juostą su juodaodžiu Wesley Snipesu - „Baltieji nemoka šokinėti“ (Tango TV, 22.00 val.), kurią, nepaisant įžeidaus pavadinimo, lietuvio širdies balsas tiesiog privers žiūrėti kad ir ne pirmą sykį. „Mažasis Nikita“ (TV1, 21.00 val.) herojumi pasirenka grynai amerikietiško mentaliteto berniūkštį, kuris baisiausiai pribloškiamas, kai sužino, kad jo tėvai - Amerikon infiltruoti sovietų šnipai. Žiūrint šią veiksmo dramą, galima dar kartą pagailėti dėl ankstyvos gabaus Riverio Phoenixo mirties. Pasitraukė, aišku, perdozavęs, ir tai įneša liūdną gaidą į filmo siautulį.

LNK pavadino visai naują anglų komediją „Nepadoria vagyste“ (21.20 val.), bet iš tikrųjų ji vadinasi „The Baby Juice Express“. Kalba apie tas sultis, nuo kurių atsiranda „beibiai“, apie iš kalėjimo dėl pageidaujamo dirbtinio apvaisinimo su didžiausiais pavojais transportuojamą kalinio spermą. Manau, Vokietijoje ar Holivude tokį siužetą būtų baisiausiai suvulgarinę. O britai lieka savimi, net jų filmo reklamoje besirangantis spermatozoidas, į kurį iš visų pusių nukreipti revolveriai, nešokiruoja, žada specifinį sąmojį.

REKLAMA

Vis dėlto dienos filmu turbūt galima vadinti japono Takeshi Kitano („Lėlės“, „Zatoiči“ ir kt.) režisuotą ir suvaidintą „Vyresnįjį brolį“ (LTV, 22.10 val.), žinomą dar ir „Jakudzos brolio“ vardu. Meistro ranka autorius susieja ir senovines japoniškas tradicijas bei mąstyseną, ir veržlų nūdienės Amerikos gyvenimo ritmą. Pas jaunesnįjį brolį už okeano lyg ir slapstytis vyksta jakudzos narys Jamamoto, kuriam tėvynėje gresia susidorojimas dėl per didelio savarankiškumo. Bet nuvykęs jis ima taikyti žiaurius japoniškus įpročius ir menkam brolio verslui. Kūrinys tikrai vertas rimtesnio pokalbio, bet tai, deja, - ne televizinė premjera, o jau kelintas jo pakartojimas.

[email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų