REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį (06.17) pakartotinai priėmė naujos redakcijos Švietimo įstatymą, atsisakydamas nuostatos dėl privalomojo mokymosi iki 18 metų, tačiau palikdamas teisę parlamentui steigti aukštąsias mokyklas.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) konstatavo, kad ši teisė ir ankstesnės redakcijos nuostata dėl privalomojo mokymosi iki 18 metų gali prieštarauti Konstitucijai.

REKLAMA

Konstitucija numato, kad privalomasis mokymasis yra iki 16 metų. Seimo priimtas įstatymas nustato, jog Lietuvoje yra "privalomas ir valstybės garantuojamas mokymasis iki 16 metų bendrojo lavinimo ar kitoje mokykloje".

Atsižvelgdamas į Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadą Seimas taip pat nustatė, kad moksleivis gali savarankiškai pasirinkti dorinio ugdymo - tikybos arba etikos - programą sulaukęs ne 14, bet 15 metų.

Tačiau parlamentas neatsižvelgė į komiteto išvadą, kad Konstitucijai gali prieštarauti ir Seimui suteikta teisė steigti valstybinius universitetus.

REKLAMA
REKLAMA

TTK pirmininko Aloyzo Sakalo teigimu, Konstitucija tokios teisės Seimui nenumato. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Algirdo Butkevičiaus siūlymu Seimas taip pat išbraukė nuostatą, kad mokytojo mėnesio darbo užmokestis už nustatytą pedagoginio darbo valandų normą per savaitę nuo kitų metų negali būti mažesnis už vidutinį biudžetinės įstaigos darbuotojo užmokestį.

Seimui Švietimo įstatymo projektą teko svarstyti ir pakartotinai priimti Etikos ir procedūrų komisijai konstatavus, kad įstatymas buvo priimtas šiurkščiai pažeidus procedūras - Teisės ir teisėtvarkos komitete neapsvarsčius galimų prieštaravimų Konstitucijai.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų