REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Middle class (mūsiškai - miesčionių) sluoksniuose, kuriuose kartais tenka suktis, egzistuoja “malonių žmonių” (nice people) kultas. Man ši institucija nelabai suprantama. Suprantu, kai žmogus mandagus, draugiškas, šiltas, paslaugus ir pan. - ką jau kalbėti apie šiek tiek įdomesnes savybes. Bet ką reiškia būti maloniam?

REKLAMA
REKLAMA

Pasirodo, reikia be perstojo vartoti žodžius: prašom, atsiprašom, gal malonėtumėt, kaip sekasi, geros dienos, puiku, nuostabu, ir t.t. - kur reikia ir kur nereikia, gerokai dažniau, nei reikalauja paprastas mandagumas - kuo daugiau, tuo geriau. Ir viską be perstojo girti. Tam labai praverčia sunkiai išverčiamas žodis gorgeous, pritaikomas beveik viskam: pradedant vyrais, per moteris, baigiant pagalvėlėmis ant sofos. Bet tai dar ne viskas - kalbėti reikia aukštu balsu, pageidautina šiek tiek kniaukiant. Ir tada gali daryti ką nori - niekas nesupyks. Britų merginos iš kailio neriasi plonindamos savo balsus. Toks suokimas kažkodėl primena man pasaką apie vilką ir septynis ožiukus, kuriems mama išeidama liepė niekam neatidaryti durų, tik jai, o ją pažinsią iš aukšto balso. Tuomet vilkas, kuriam, aišku, buvo neatidaryta, nuėjo pas kalvį, kad tas paplonintų jam liežuvį. Plonu balseliu pasiprašęs, iš karto buvo įleistas (kadangi buvo malonus) ir ožiukus, be abejo, suėdė.

REKLAMA

Kaip jau galite nujausti, į malonių žmonių kategoriją aš neįeinu, nes mano balsas natūraliai žemas. Kartais dar specialiai pažeminu. Žinoma, pasitaiko, kad siekdama sau naudos ir paaukštinu bei pasistengiu būti perdėtai mandagi. Bet tai tik svarbiam reikalui esant. Taigi geros reputacijos tuose sluoksniuose neturiu. Whatever.

O štai mūsų firmos direktorė laiko save itin malonia. Kartą buvo pakviesta į svečius pas gerus pažįstamus. Atnešė vaikučiams dovanų - šokoladukų su džiovintais skorpionais viduje. Pasakė (paplonintu balsu): jei suvalgysit šituos, gausit dešimt svarų. Ar valgė? Truputį pavalgė. “Įsivaizduojat, - pasakoja kitą dieną direktorė, - naktį mergaitei pasidarė baisiai bloga, buvo skubiai išvežta į ligoninę, vos nenumirė. Gydytojai nustatė labai stiprų apsinuodijimą - kažko užvalgius ar kažką prilietus. Bet aš tikrai nemanau, kad tai dėl to skorpiono”. Baisiai maloni moteriškė.

REKLAMA
REKLAMA

Skorpionų šokolade galima nusipirkti prašmatnioje parduotuvėje “Fortnum and Mason” Picadilly gatvėje, kur visi snobai ir pižonai perka kiaušinius, kumpį ir margariną. Tokius pat, kaip ir visur, tik gražesnėse pakuotėse ir daug brangiau. Tiesa, dar gali nusipirkti mėlynų bulvių traškučių, juodų makaronų ir cukraus, kurio kiekvienas grūdelis vis kitos spalvos. Dar labiau išp...ėję čia gali įsigyti paauksuoto kardamono (6,95 svarai už 5 gabaliukus) ir “čiulpinukų” iš maltų tikrų perlų, kurie neva turi stiprių afrodizinių savybių (3,75 svarai už vieną). Šiek tiek nesveikiems: druska maišyta su maltais džiovintais vikšrais (6,95 svarai už 50g), medus su negyva kamane (12,95 svarų už 125g), skrudinti kirminiukai (3,95 svarai už penkis), skruzdėlėmis įdarytas šokoladas ir jau minėti džiovinti skorpionai šokolade - baltame, pieniškame arba juodame (3,95 svarai už tris). Ypatingiems gurmanams: konservuotos dusios aliejuje (15,95 svarų už skardinę) - valgyti šaltas arba karštas; ir rūkyta kobra savo sultyse (25 svarai už skardinę) - valgyti šaltą arba karštą, prieš valgant pašalinti kaulus.

Viena liūdna detalė - beveik į visų šitų egzotiškų “skanumynų”, kurie man neišvengiamai asocijuojasi su maloniais žmonėmis, sudėtį įeina monosodium glutamate - medžiaga, stiprinanti skonį...

[email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų