REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausia sostinės privati dailės galerija "Vartai" pradeda sakralinio meno metų ciklą "Pax Vobiscum" ("Ramybė Jums"). Antradienį (01.28) atidaroma pirmoji šio ciklo paroda "12" skiriama galerijos veiklos 12 metų sukakčiai ir pristato dvylikos žinomų dailininkų darbus.

REKLAMA
REKLAMA

Gimtadienio parodoje taip pat bus skelbiamas geriausios praėjusių metų parodos "Vartuose" autorius, jam įteikiama tradicinė "Sidabro pėda".

REKLAMA

Kaip sakė "Vartų" direktorė Nida Rutkienė, naująjį ciklą pristatanti galerija nori visiems palinkėti ramybės šiame neramiame pasaulyje, kurio skubėjime šiuo metu ypač pasigendame pusiausvyros, nusiraminimo.

Pirmą kartą rengiamo ciklo "Pax Vobiscum" programoje tarp kitų renginių taip pat numatoma Tarptautinė sakralinio meno paroda "Vartų" galerijoje ir šalia esančioje Šv. Kotrynos bažnyčioje, sakralinės muzikos koncertai šiose erdvėse, tradicinis Vilniaus pleneras, paroda iš ciklo "Užmiršti paveikslai" ir kt. Ciklo pradžios paroda "12" pabrėžia tuzino simboliką. Ugnį simbolizuojantis skaičius 12 taip pat yra tobulumo ir užbaigtumo simbolis, o Rytų tradicijoje jis yra didysis kosminis pilnatvės ir šventumo skaičius.

REKLAMA
REKLAMA

Parodos rengėjai primena, kad 12 žvaigždžių yra Europos vėliavoje, Zodiake yra 12 ženklų, tiek pat mėnesių metuose, nakties ir dienos valandų, Kristaus apaštalų. Žemės skersmuo yra 12x1000 km, o senojoje matų sistemoje 12 colių sudaro vieną pėdą. Be to, žinoma 12-tonė muzika, 12-tainė skaičiavimo sistema Rytų tradicijoje ir daug kitų reiškinių, susijusių su šiuo skaičiumi.

Dalyvauti "Vartų" gimtadienio parodoje konkurso būdu atrinkti 12 ištikimiausių galerijos autorių: Saulius Vaitiekūnas, Dalia Kasčiūnaitė, Audrius Gražys, Laisvydė Šalčiūtė, Neringa Žukauskaitė, Vilmantas Marcinkevičius, Egmontas Bžeskas, Vytautas Pakalnis, Arūnas Rutkus, Vitalijus Čepkauskas, Dovilė Norkutė ir Eimantas Ludavičius.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų