REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas trečiadienį (01.29) paragino sveikatos apsaugos ministrą Romualdą Dobrovolskį greičiau nustatyti skaidresnę vaistų kompensavimo tvarką.

REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu egzistuos sena kompensavimo tvarka, mes ir ateityje turėsime daug negatyvių pavyzdžių. Ministrui pasiūlyta kaip galima skubiau padaryti sprendimus ir nustatyti kuo skaidresnę vaistų kompensavimo tvarką", - po susitikimo su sveikatos apsaugos ministru žurnalistams sakė Seimo pirmininkas.

REKLAMA

Pats ministras teigė, kad tvarka "keičiama palaipsniui", pereinant nuo vaistų prie ligų kompensavimo. "Turint 30 ligų gydymo metodiką bus galima pereiti prie kompensavimo pagal ligas", - pažymėjo R. Dobrovolskis.

A. Paulausko ir R. Dobrovolskio susitikime buvo svarstyta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) informacija apie daugiausiai kompensuojamų vaistų išrašiusių gydytojų ir juos remiančių farmacinių kompanijų santykius.

Pernai STT, patikrinusi šimtus Lietuvos gydytojų, kurie savo pacientams skiria kompensuojamus vaistus už dideles sumas, nustatė, jog 15 gydytojų įvairia forma gavo išmokų iš farmacijos kompanijų.

REKLAMA
REKLAMA

STT nustatė, kad užsienio farmacijos įmonės apmoka gydytojų keliones į užsienį, dovanoja daiktus, moka tūkstančius litų už paskaitas. Spaudos teigimu, septynios farmacijos kompanijos minėtiems gydytojams praėjusiais metais skyrė per 650 tūkst. litų.

Tačiau susitikime pas Seimo pirmininką dalyvavęs Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas teigė, kad išrašydami vaistus gydytojai "grubių pažeidimų nepadarė", o milijoninės sumos už kompensuojamus vaistus atsirado dėl administravimo klaidų.

"Gydytojai dėl to nėra kalti. Ir kompensavimo tvarką, ir receptų išrašymo tvarką nustato ligonių kasos ir ministras. Kaip liepta, taip mes dirbame", - teigė L. Labanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, vieno vėžiu sergančio ligonio gydymas kompensuojamais vaistais kainuoja 4-8 tūkst., o vienas onkologas per metus gydo apie 5,5 tūkst. ligonių.

"Mes tikrai neradome gydytojo, kuris būtų tendencingai rašęs vienos firmos vaistus, o po to už tos firmos pinigus būtų išvažiavęs", - pažymėjo Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas.

Jis teigė, kad gydytojai yra dėkingi firmoms už paramą vykstant į konferencijas tobulinti žinias.

"Visi supranta, kad gydytojai iš 800 litų atlyginimo negali pasitobulinti. Mes tik dėkingi už tokią paramą. Ji yra visame pasaulyje", - sakė L. Labanauskas, pridūręs, kad to nedraudžia Lietuvos įstatymai.

REKLAMA

STT vadovas Valentinas Junokas ir sveikatos apsaugos ministras R. Dobrovolskis sakė manantys, kad į užsienio stažuotes vykstančius gydytojus turėtų pasirinkti ne pačios farmacinės kompanijos, o gydytojų draugijos ar universitetai.

Tačiau tam nepritarė Lietuvos sąjungos gydytojų prezidentas.

Sveikatos apsaugos ministerijos kolegijai ketvirtadienį turėtų būti pateiktas etikos taisyklių projektas, kaip medikai turi elgtis išrašydami kompensuojamus vaistus ir bendraudami su farmacijos kompanijomis.

Susitikime dalyvavęs Vaistų gamintojų asociacijos ir kompanijos "Berlin Chemie" vadovas Baltijos šalims Algimantas Blažys pritarė, kad reikėtų reglamentuoti gydytojų ir farmacijos atstovų santykius.

REKLAMA

Dabartinę padėtį jis palygino su vaikų darželiu, "kuriame vaikai buvo palikti be auklės". "Nebuvo nustatyta jokios tvarkos, todėl kiekviena kompanija dirbo kaip sugeba. Kiekvienas žaidimo taisykles suvokė savaip", - sakė A. Blažys.

Tačiau, jo teigimu, daugiausiai problemų kyla dėl vaistų kompensavimo tvarkos, ypač dėl 100 proc. kompensuojamų vaistų.

Seimo pirmininko A. Paulausko teigimu, bus ieškoma galimybių, kaip gydytojams pritaikyti Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą.

Šiuo metu šis įstatymas gydytojams netaikomas, nes jie nėra valstybės tarnautojai.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų