REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaistų gamintojai, mokėdami pinigus medikams, atlygio tikisi po trejų metų, trečiadienį (01.22) rašo dienraštis "Respublika". Pasak dienraščio, šimtai tūkstančių litų kasmet plaukia iš farmacijos kompanijų Lietuvos medikams. Atgal į magnatų kišenes grįžta jau milijonai - tiek sumoka valstybė už vaistus, kuriuos skiria paremti medikai.

REKLAMA
REKLAMA

"Užsienio farmacijos įmonės veža gydytojus į užsienius, dovanoja daiktus ir moka tūkstančius litų už paskaitas. Labiausiai remiami profesoriai tame nemato nieko bloga, o farmacijos kompanijų bosai neslepia, jog "investicijų" grįžimo gali palaukti ir trejetą ketvertą metų", - teigiama dienraštyje.

REKLAMA

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) buvo pavesta patikrinti, ar šimtai Lietuvos gydytojų, kurie savo pacientams skiria vaistų už didžiausias sumas, vaistus išrašo teisėtai. Toks gydytojų sąrašas buvo parengtas kone prieš metus.

Kiekvienas iš šių gydytojų per metus pacientams išrašė vaistų, kurie valstybei kainavo nuo 250 tūkst. iki daugiau kaip 3 mln. litų.

Po STT atlikti tyrimo, per 2002 metus 15 iš minėtų gydytojų įvairia forma gavo išmokų iš farmacijos kompanijų.

REKLAMA
REKLAMA

Dienraštyje minimi Panevėžio ligoninėje, Vilniaus universiteto Onkologijos institute, Vilniaus universitetinėje Antakalnio ligoninėje bei kitose gydymo įstaigose dirbantys medikai.

Pasak dienraščio, koks konkrečiai medikas gali būti remiamas, priklauso nuo gydytojo autoriteto, ar jis pasirengęs priimti naujoves ir ar gali jas skleisti kitiems.

Susumavus gautus duomenis, paaiškėjo, kad septynios farmacijos kompanijos minėtiems sąrašo gydytojams 2002 metais skyrė per 650 tūkst. litų. Didžiausias išmokas išmokėjo bendrovės "GlaxoSmithKline", "Berlin Chemie", "Eli Lilly", "Pfizer", "Janssen Pharmeceutica", "Novo Nordisk", "Aventis Pharma".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Romualdas Dobrovolskis komentuodamas tyrimo duomenis, suabejojo ar kiekvienu atveju gautos medikų išmokos yra korupcija. Jis sakė, kad dabar yra tiriama, kas nusikalto, o kas ne.

R. Dobrovolskis siekdamas sumažinti išlaidas kompensuojamiems vaistams, pernai derybomis sumažino vaistų kainas, vaistų prekybinius antkainius, peržiūrėjo kompensuojamų vaistų sąrašą. Visa tai ypač nepatiko kai kuriems farmacijos magnatams.

"Esame suskaičiavę, jeigu susitvarkome su farmacijos sektoriumi, medikams algos pakyla 25-30 procentų", - "Respublikai" teigė R. Dobrovolskis.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų