REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socdemai: Vyriausybė daro dar vieną didelę klaidą dėl mokesčių

Seimo Socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija įsitikinusi, kad Vyriausybė, nepritardama socialdemokratų siūlymui įvesti progresinius mokesčius, daro dar vieną didelę klaidą.

REKLAMA
REKLAMA

Jos nuomone, Vyriausybė, jau antrą kartą atmesdama siūlymą įvesti progresinius gyventojų pajamų mokesčio tarifus, dar kartą pademonstravo, kad jai nerūpi skurdžiausiai gyvenantys ir mažiausias pajamas gaunantys mūsų šalies piliečiai.

REKLAMA

Vyriausybė teigia, kad dabartinė gyventojų pajamų apmokestinimo sistema dėl taikomo neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) jau yra progresinė. Taikant nuo 2009 m. sausio 1 d. įsigaliojusį neapmokestinamojo pajamų dydžio skaičiavimo principą, gyventojai, gaunantys 800 litų per mėn., realiai apmokestinami 6,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifu, o 4000 litų per mėn. – 15 proc. Įvedus progresinius GPM tarifus, siekiant išvengti dvigubo progresiškumo, tektų atsisakyti regresinio NPD taikymo, visiems gyventojams nustatant vienodą 470 litų NPD. Tokiu būdu nacionalinio biudžeto pajamos 2010 m. sumažėtų dar apie 420 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

"Ministro Pirmininko aiškinimai, neva progresinė sistema Lietuvoje jau veikia, klaidina visuomenę, nes iš gyventojų pajamų mokesčių reformos mažas ir vidutines pajamas gaunantys gyventojai beveik nieko neišlošė, o dideles pajamas gaunantys dar ir laimėjo", - sako Seimo socialdemokratai.

Seimo LSDP frakcijos seniūno Algirdo Butkevičiaus teigimu, socialdemokratų pateiktame įstatymo projekte nėra siūlymo keisti NPD (neapmokestinamojo pajamų dydžio) skaičiavimo principo, todėl Vyriausybė klaidina visuomenę, teigdama, kad įvedus progresinę mokesčių sistemą, biudžeto nuostoliai neva siektų apie 640 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atvirkščiai, socialdemokratų skaičiavimais, į biudžetą papildomai būtų surinkta per 200 mln. litų. "Progresinių mokesčių sistema leistų nemažinant atlyginimų surinkti daugiau pajamų į biudžetą, nenukentėtų nei "Sodros", nei Sveikatos draudimo fondai. Didesnę dalį savo pajamų mokesčiams sumokėtų gaunantys didesnes pajamas, tad ir visuomenėje būtų daugiau solidarumo", - sako frakcijos seniūnas A. Butkevičius.

Seimo socialdemokratai apgailestauja, kad Vyriausybė nesugeba išgirsti politinių oponentų argumentų, o gal ir atmetė siūlymą įvesti progresinius mokesčius tik todėl, kad tokį įstatymo projektą teikia socialdemokratai. Socialdemokratus tai stebina, kadangi daugelyje pasaulio šalių (tarp jų ir JAV) progresinė mokesčių egzistuoja jau seniai, nepaisant to, kad ne vienai jų vadovauja dešinieji. "Ir Lietuvoje krikščioniškojo konservatorių flango atstovai ir jų rinkėjai ne vieną kartą yra viešai pareiškę pritariantys progresinių mokesčių įvedimui", - pastebi socialdemokratai.

REKLAMA

Jie jau ne kartą visuomenei bei valdančiajai daugumai teikė argumentus, kad progresinių gyventojų pajamų mokesčio tarifų įvedimas leistų surinkti daugiau lėšų į valstybės biudžetą iš didesnes pajamas gaunančių asmenų, o ne taupyti mažiausias pajamas gaunančių asmenų sąskaita.

"Tenka tik apgailestauti, kad sunkioje ekonominėje situacijoje valdantieji konservatoriai nesugebėjo atsisakyti savo stereotipinio požiūrio į progresinius mokesčius, todėl atima iš žmonių viltį gyventi socialiai teisingesnėje visuomenėje", - sako Seimo LSDP frakcijos seniūnas A. Butkevičius.

REKLAMA

Jo nuomone, valdantieji laidoja viltis mažinti socialinę atskirtį.

Anot ministrų kabineto, įvedus tokius mokesčius, kokius siūlo socdemai, iš viso nacionalinis biudžetas 2010 m. netektų apie 640 mln. litų, o valdžios sektoriaus deficitas dėl to padidėtų 0,7 procentinio punkto.

Vyriausybė sako, kad tikėtina, jog progresinių gyventojų pajamų mokesčio tarifų įvedimas skatintų vengti didinti legalų darbo užmokestį virš ribos, kuriai progresinių mokesčių sistemoje būtų taikomas didesnis GPM tarifas. Be to, galimas kvalifikuotos darbo jėgos persikėlimas į mažesnių mokesčių valstybes, GPM administravimo apsunkinimas tiek mokesčių mokėtojams, tiek administratoriams sąlygotų šio mokesčio administravimo išlaidų didėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų