REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekyba narkotikais – šeimos biznis

Heroiną iš Rusijos į Lietuvą gabenusios gaujos nariai vienas po kito paleidžiami iš įkalinimo įstaigų dėl sveikatos.

REKLAMA
REKLAMA

Ligoti prekeiviai

Lietuvos apeliacinis teismas pasigailėjo narkotikus gabenusios Ramunės Perovskajos ir dėl ligos atleido ją nuo įkalinimo pataisos namuose. Kauno apygardos teismas šiai moteriškei buvo skyręs 10 metų laisvės atėmimo. Dar anksčiau jau pats Kauno teismas nuo 10 metų nelaisvės irgi dėl ligos atleido Albiną Eleną Šliužienę ir Romaną Bagdonavičių. Visi jie priklausė Kauno čigonės Svetlanos Mustafos grupuotei.

REKLAMA

Pati S. Mustafa labiausiai išgarsėjo, kai neatvyko į teismą išklausyti nuosprendžio. Tuometinis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas pasipiktino teisėsaugos abejingumu, kad narkotikų platintojams leidžiama vaikščioti laisvėje.

Slėpėsi spintoje

Nuo teismo pasislėpusi S. Mustafa buvo nuteista 12 metų nelaisvės ir gavo beveik 11 000 litų baudą. S. Mustafa, būdama ieškoma policijos, sugebėjo Kauno apygardos teismo nuosprendį apskųsti Apeliaciniam teismui, o policininkai niekaip jos nesurasdavo.

REKLAMA
REKLAMA

Tik kartą užsukus į nuteistosios brolio butą Kaune, pareigūnams durų niekas neatidarė, tačiau jie girdėjo, kad už jų vaikšto žmonės. Galiausiai durys buvo atvertos – nekviestus svečius pasitiko ieškomos moters motina, buto šeimininkas ir trys Svetlanos vaikai. Visi kategoriškai tvirtino, kad policijos ieškomos moters bute nėra. Besikalbant policininkai išgirdo, kad kažkas dunksi spintoje. Pravėrę duris, išvydo besimuistančią apkūnoką Svetlaną...

Moteriškei spintoje buvo per ankšta, tad ją teko iškeisti į kamerą Panevėžio pataisos namuose. Čia jai teks praleisti dar nemažai laiko, nes Apeliacinio teismo teisėjų moters skundas neįtikino ir jie nuosprendžio nesušvelnino. Moteris teisėjus bandė sugraudinti, kad ji turinti prižiūrėti savo nepilnamečius vaikus, tačiau paaiškėjo, kad jais ji nesirūpino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeimos biznis

Be to, policijai gerai žinoma, kad narkotikų prekyba yra šeimos biznis. Pati Svetlana už tai jau buvo teista prieš 8 metus. Tada ji įkliuvo su kanapėmis. Teismas jai skyrė 12 000 litų baudą su ketvirtadaliu turto konfiskavimo.

Svetlanos motina Sevelina ilgą laiką buvo vieno garsiausių prekybos narkotikais „taškų“ Kaune savininkė. Pareigūnams vis nesisekė jos pričiupti, nes pakeliui į jos butą buvo įrengtos grotos, butą saugojo šarvuotos durys, stebėjimo kameros.

Tad kol operatyvininkai įveikdavo visus spąstus, narkotikai būdavo suslapstomi, nukeliaudavo į klozetą ir pan. Ir tik „Aro“ pareigūnams šturmavus šį butą, pavyko surasti gramą kokaino. Už tą gramą Sevelina Mustafa buvo nuteista 7 metams laisvės atėmimo.

REKLAMA

Tačiau biznis nebuvo sužlugdytas. Jį tęsė Svetlana.

Gabeno iš Rusijos

Vos aštuonių klasių išsilavinimą turinti Svetlana Mustafa niekur nedirbo. Narkotikams platinti ji subūrė margą bendrininkų būrį – jai talkino net tik niekur nedirbęs jos pačios vyras Romanas Bagdonavičius (39 m.), bet ir aukštąjį išsilavinimą turinti, pardavėja dirbusi draugė Ramunė Petrovskaja (44 m.), neįgali pensininkė Albina Elena Šliužienė (64 m.), taksi vairuotojai Valentinas Vyšniauskas (30 m.) ir metais vyresnis Erikas Lakštutis, 3 kartus teistas niekur nedirbantis Edvardas Mačiulis (34 m.).

REKLAMA

Pigesnius narkotikus Svetlana Mustafa sugalvojo gabenti iš Maskvos. Vėliau teisme ji teigs, kad tai buvo R. Bagdonavičiaus mintis, tačiau vienaip ar kitaip ji buvo sėkmingai įgyvendinta.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad traukiniu į Maskvą pargabenti heroino buvo siunčiama R. Petrovskaja. Pirmą kartą iš Rusijos ji pargabeno nemažą kiekį kvaišalų, kurie gaujos tarpusavio telefoniniuose pokalbiuose buvo vadinami tiesiog "šūdu", ir už tai iš S. Mustafos gavo 1500 litų.

Antra kelionė nebuvo tokia sėkminga – 2005 metais S. Petrovskaja buvo sulaikyta Organizuotų nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnų. Šie moterį apieškojo, netgi darė klizmą ir tikrino echoskopu, tačiau narkotikų nerado.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O nerado todėl, kad patirtį kvaišalų prekyboje turinti S. Petrovskaja apklausos metu sugebėjo kvaišalus kartu su pirštinėmis išmesti tiesiog po pareigūno stalu, jo kabinete. Už šią kelionę S. Mustafa pagalbininkei atseikėjo vos 310 litų.

Pargabenti Maskvoje nupirktų kvaišalų vyko ir R. Bagdonavičius, tačiau jis policijai neįkliuvo. R. Bagdonavičius teisme neigė savo kaltę – esą iš Maskvos gabenęs ne heroiną, o drabužius ir auksą. Tik nesugebėjo paaiškinti, kodėl vykdamas atgal į Lietuvą jau su preke, telefonu bendraudamas su žmona, jis tuos drabužius ir auksą vadino irgi "šūdu"...

REKLAMA

Konspiracijos gudrybės

Įgytus ir parduoti paruoštus narkotikus S. Mustafa slėpė pas A. E Šliužienę. Prireikus ji S. Mustafai nuveždavo reikalingą kiekį heroino. Per kratą net 22 pakuotės heroino buvo rastos pensininkės šiltnamyje užkastame stiklainyje, o pinigus, gautus iš narkotikų biznio, moteriškė saugojo lauko tualete. A. E. Šliužienės namuose buvo rastas ir nelegaliai laikomas savadarbis pusiau automatinis graižtvinis pistoletas su šoviniais, kuris, anot pensininkės, priklauso ne jai, o R. Bagdonavičiui.

Iš A. E. Šliužienės gautą heroiną Svetlana pakuodavo į  languoto sąsiuvinio popieriaus paketėlius, kurių reikėdavo nuolat palei jos namus besisukiojantiems dar vienos dozės panūdusiems klientams.

REKLAMA

Tokius paketėlius S. Mustafa įteikdavo V. Vyšniauskui ir E. Mačiuliui. Šie kvaišalus parduodavo, o už heroiną gautus pinigus atiduodavo S. Mustafai.

Atskleisti S. Mustafos vadovaujamos grupės prekybą kvaišalais pareigūnams padėjo telefoninių pokalbių klausymas, kuriuose narkotikai buvo vadinami "paikėmis", "knygomis", "kompaktais" ir kitais užmaskuotais terminais.

Pergudravo pardavėjus

Taip pat pareigūnai pritaikė nusikalstamos veiklos imitavimo modelį – apsimetę narkotikų pirkėjais iš E. Lakštučio 4 kartus įsigijo kvaišalų už 40 litų, iš V. Vyšniausko ir E. Mačiulio – 2 kartus. Visos dozės buvo supakuotos į languotą sąsiuvinio lapą. E. Mačiulio vairuojamame taksi automobilyje buvo rasti net 46 tokie paketėliai...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už tai V. Vyšniauskas buvo nuteistas 6 metams ir vienam mėnesiui, o E. Lakštutis ir E. Mačiulis – po 3 metus ir 6 mėnesius. Tiek E. Lakštutis, tiek E. Mačiulis sutiko su Kauno apygardos teismo nuosprendžiu ir jo neskunė. V. Vyšniausko skundas buvo atmestas kaip nepagrįstas.

Tik faktai

Narkotikų kontrolės departamento duomenimis, Lietuvoje narkotikų yra bandę 8,2 procento visų gyventojų.

Kvaišalų vartojusių žmonių 3–4 kartus daugiau tarp studentų ir naktinių klubų lankytojų.

Nors kartą marihuanos arba hašišo parūkė kas trečias aukštųjų mokyklų studentas, 6 procentai jų yra bandę ekstazio, amfetamino ar metamfetamino.

Lietuvoje 2007 metais įregistruoti 74 mirties nuo narkotikų atvejai, o pernai – 60.

Žilvinas VIZGIRDA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų