REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji mūsų kaimynė Rusija gali pasiūlyti ne vien gamtinius išteklius ar politinę santvarką, bet ir patrauklios kainos garso sistemas, kurios niekuo nenusileidžia daugeliui vakarietiškų produktų. Išbandėme dvi naujausias aktyvias daugiakanales 5.1 garso sistemas „Sven Audio HA-1410T“ ir „Sven-Audio HT-480“. Jas galima jungti tiek prie kompiuterio, tiek prie bet kurio kito tiesines (Line-Out) analogines garso išvestis turinčio A/V įrenginio.

REKLAMA
REKLAMA

 

Abi sistemas vienija vienas svarbus bruožas - išvaizda ir konstrukciniais ypatumais jos nesiskiria nuo daugumos vidutinės klasės buitinių namų kino kolonėlių komplektų. Pavyzdžiui, ir HA-1410T, ir HT-480 kolonėlių korpusai pagaminti iš medžio dulkių plokštės (MDF), taip pat naudojamas MDF laminatas. Šis sintetinis ir ne toks ištaigingas kaip natūralus medienos lukštas, bet užtat mažiau kilsteli galutinę gaminių kainą. O būdamas kokybiškas (panašu, jog taip ir yra), pasižymi pakankamu atsparumu mechaniniam poveikiui. Funkcionalumu abu gaminiai panašūs. Valdomi tik nuotoliniu (IR) būdu, moka skaitmeniniu būdu apdoroti stereosignalą ir perdirbti į daugiakanalį. Papildomų įrenginių, tokių kaip radijo imtuvas, jose taip pat nerasite. Siūlome detaliau susipažinti su abiem atskirai.

REKLAMA

„Sven Audio HA-1410T“

Šios garso sistemos „satelitus“ staliniais vargu ar pavadintum. Tai gana masyvios (280x155x200 mm) 15 mm storio sieneles turinčios kolonėlės, kurias praktiškiau statyti ant stovų. Metaliniai užsukami prijungimo gnybtai ne tik patikimi, bet ir tinka didelio skersmens kabeliui. Satelitinės kolonėlės dvijuostės. Jų galinėje sienelėje sumontuotas fazoinvertorius, tad kabinti ant sienos HA-1410T gali ir netikti. Žemiesiems dažniams atkurti panaudotas kūginis popierinis 120 mm skersmens garsiakalbis. Išskirtinis jo bruožas - prie membranos priklijuotas ritę nuo dulkių saugantis kulkos formos gobtuvas (dustcap). Toks sprendimas keičia garsiakalbio fazinę ir kryptinę charakteristikas. Ar teigiamai? Tai nuspręsime pasiklausę sistemos. Aukštųjų dažnių garsiakalbio techniniai ypatumai šiuo atveju lemia malonų jo skambesį. Kaip? Pirma, tekstilinė kupolinio tipo membrana impregnuota pakabos rezonansą slopinančiu derviniu dempferiu. Antra, nemažas ir kupolo skersmuo - 30 mm. Tai neretai susiję su gana žema apatine dažnių diapazono riba. Teisingai sukonstruotose akustinėse sistemose žemai groti galintys auštųjų dažnių garsiakalbiai labiau “limpa” prie didesnio skersmens vidutiniųjų ir žemųjų dažnių garsiakalbių. Palyginti didelė bendra HA-1410T satelitinių kolonėlių varža – 8 Ω. Tokia varža mažiau apkrauna sistemos maitinimo bloką. Reikia pabrėžti, jog 8 Ω yra leistina apkrova kone visiems buitiniams galios stiprintuvams. HA-1410T aukštiesiems ir žemiesiems dažniams išskirti panaudotas antros eilės filtras (krosoveris), be to, jame radome ir elektroninę aukštųjų dažnių garsiakalbio apsaugą.

REKLAMA
REKLAMA

Centrinė kolonėlė 150 mm platesnė už pagrindines (tai pastarųjų aukščio matmuo). Joje sumontuotas papildomas 12 mm skersmens garsiakalbis bei dar vienas fazoinvertorius. Korpuso storis - toks pats kaip ir satelitinių kolonėlių. Nesiskiria ir aukštųjų dažnių garsiakalbis bei prijungimo gnybtai. O štai bosinių garsiakalbių parametrai kiek kitokie – jų ritės varža 4 Ω, tad šie kolonėlėje sujungti nuosekliai. Apskritai 8 Ω  tipo kolonėlė ir skirstomasis filtras nesiskiria nuo naudojamo „satelituose“.

“Skrynia, kurioje turi gulėti imperatoriaus karūna” - daug nesvarstant taip galima apibūdinti nemažo svorio (16,8 kg) ir matmenų (320x320x400 mm) HA-1410T subvuferį. Karališką įvaizdį sukuria elektroliuminiscensinis ekranas, tarytum herbas sumontuotas priekinės sienelės viršuje, ir žemiau esantis „Sven Audio“ logotipas, panašus į plyšį rakteliui. Nelieka nepastebėtos ir senovinės prie subvuferio šonų pritvirtintos kojelės. Jų paskirtis daug rimtesnė nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Kadangi garsiakalbis ir fazoinvertoriai sumontuoti apačioje, žemųjų dažnių atkūrimo pobūdis tiesiogiai priklauso nuo subvuferio atstumo iki grindų. Šis ir reguliuojamas su kojelių – „spyglių“ pagalba. Galinė žemųjų dažnių kolonėlės sienelė metalinė, joje sumontuoti nors ir užspaudžiami, bet pakankamai tvirto plastiko gnybtai. Įvestims ir išvestims panaudotos RCA jungtys. Jų gal ir pakaks: viena šešiakanalė, trys stereo- ir trys videoįvestys bei viena videoišvestis. „Imperatoriškosios skrynios“ viduje karūnos neradome, bet joje aptikome masyvų toroidinį transformatorių bei galingą magnetinę sistemą turintį 20 cm skersmens garsiakalbį. Jo difuzorius pagamintas iš tvirtos popierinės masės. Tai nebloga, nedaug rezonuojanti medžiaga. O štai garsiakalbį nuo dulkių saugantis “gobtuvas“ plastikinis - būna ir tinkamesnių. HA-1410T panaudotas analoginis stiprintuvas: „satelitams“ – mikroscheminis, o subvuferiui – galingesnis, tranzistorinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sistemos komplektas taip pat byloja apie buitiškesnę prigimtį, jame neradome kabelių su 3,5 mm skersmens „Mini-JACK“ kištukais. Dėmesio vertas nemažo skersmens komplekte esantis kabelis. O štai nuotolinio valdymo pultu kitos technikos valdyti nepavyks, jis lakoniškas ir labiau panašus į nešiojamųjų prietaisų valdymo pultus. Privalumas tik tas, jog pulto mygtukus įmanoma atskirti liečiant. Tiesa, tai nemenka paguoda, nes sistemą valdyti įmanoma tik nuotoliniu būdu. HA-1410T valdymas visai paprastas. Galima reguliuoti subvuferio, galinių kolonėlių, aukštųjų ir žemųjų dažnių lygį bei pasirinkti stereo- arba daugiakanalį atkūrimo režimą. Atliekamos operacijos rodomos elektroliuminiscensiniame ekrane, jam neturėjome jokių priekaištų. Iš taškų formuojami simboliai gerai skaitomi, švelniai šviečia ir nevargina akių.

REKLAMA

HA-1410T deklaruojamas 120 W galingumas subvuferiui ir po 35 W kiekvienam „satelitui“. Realiai HA-1410T sukuriamo garso slėgio 20-30 m² patalpai turėtų pakakti. Sistemos skambesys atrodo orientuotas į daugumos vartotojų skonį. Aukštųjų dažnių netrūksta, jie švelnūs bei maloniai žlegsi klausantis net prastos kokybės įrašų. Vidutinieji dažniai aiškūs, neerzina, bet truputi aidi. Žemųjų dažnių atkūrimas artimesnis tiems, kas linkę drebinti sienas. Pagirtinas skambesio detalumas ir polinkio „velti“ smulkesnius garsus nebuvimas. HA-1410T atkuriamas garsas turi savitumo kone visame girdimame diapazone. Bet džiugina tai, jog skambesio atspalvis nekelia diskomforto bei galima teigti, kad pagyvina prastesnius (duslesnius) įrašus.

REKLAMA

Privalumai: tvirti mediniai korpusai, ištaigingas dizainas, malonus skambesys, kokybiški satelitinių kolonėlių gnybtai, kokybiškas elektroliuminescencinis ekranas.

Trūkumai: nepraktiškas, nepatogus nuotolinio valdymo pultas.

„Sven Audio HT-480“

Antrosios sistemos satelitinėms kolonėlėms galima rasti vietos ir ant nedidelio stalo. Jų plonesnės sienelės (5 mm), mažesni matmenys (180x115x140) ir garsiakalbiai. Aukštiesiems dažniams atkurti panaudotas 2,5 mm skersmens garsiakalbis su derva impregnuota tekstiline membrana. „Bosinukas“ kūginis, 8 mm skersmens, jo membrana plastikinė. „Satelitai“ - uždaro tipo ir pritaikyti kabinti ant sienos. Pagirtina tai, jog nedidukių kolonėlių sienelės išklijuotos dantytu porolonu – tai apsauga nuo parazitinių atspindžių. HT-480 elektrinė dalis – pirmos eilės filtras abiem juostoms. Apsaugos aukštiesiems nebėra, užtat nuo gilesnių žemųjų dažnių apsaugotas šių dažnių garsiakalbis – kolonėlės neturėtų nukentėti jungiamos ir prie visoje dažnių juostoje dirbančio stiprintuvo. Centrinė kolonėlė skiriasi matmenimis (115x300x140 mm) ir techninėmis savybėmis (skirtumas toks, kaip ir solidesniame modelyje). Kiekvieno „satelito“ varža 13 Ω, tad vargu ar pavyktų rasti su tokiomis kolonėlėmis nesuderinamą stiprintuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

HT-480 subvuferis išvaizda nenusileidžia HA-1410T. Atrodo nors ir ne karališkai, bet prabangiai. Jis irgi stovi ant kojelių – „spyglių“, tik garsiakalbis žiūri į šoną. Priekinėje sienelėje sumontuotas fazoinvertorius ir elektroliuminescencinis ekranas – šis panašus į naudojamą HA-1410T. 10 mm storio sieneles turinčiame subvuferio korpuse panaudotas 165 mm skersmens žemųjų dažnių garsiakalbis popieriniu difuzoriumi. Jį, kaip ir „satelitus“, maitina analoginis mikroscheminis stiprintuvas. Galinė subvuferio sienelė metalinė, joje yra trys stereo- ir viena šešiakanalė įvestis. Tam panaudotos RCA jungtys. Kolonėlių gnybtai nesiskiria nuo HA-1410T. Tokie patys gnybtai panaudoti ir HT-480 „satelituose“.

REKLAMA

Skirtingai nuo  HA-1410T, pigesnis modelis komplektuojamas su 3,5 mm „Mini-JACK“-RCA kabeliais, kas, be abejonės, palengvins prijungimą prie kompiuterio ar nešiojamojo grotuvo. Plonyčiai kolonėlių kabeliai gero žodžio nesulauks. Sistemos valdymas beveik nesiskiria nuo HA-1410T, o štai nuotolinio valdymo pultas kur kas patogesnis. Deja, ir šis skirtas tik HT-480 akustinei sistemai valdyti.

Sistemos sukuriamas garso slėgis nusileidžia brangesniajam komplektui. Tai atspindi ir deklaruojamas galingumas: 40 W subvuferis ir 20 W kiekvienas „satelitas“. Nepaisant to, 15-20 m² patalpoje HT-480 skamba komfortabiliai esant gana aukštam garso lygiui. HT-480 garsą atkuria „pigiau“ nei prieš ją apžvelgta sistema. Nors, anot gamintojo, žemųjų dažnių atkūrimas prastesnis tik 2 hercais (40 Hz), gilesnis bosas skamba kur kas kukliau, be to, retkarčiais dunda ties viršutine subvuferio atkuriamų dažnių riba. Sistemos aukštieji dažniai nėra įspūdingi, tačiau HT-480 ne visur nusileidžia pirmiau apžvelgtai sistemai – ji natūraliau, be erdvinių efektų atkuria vidutiniuosius dažnius. 

REKLAMA

Privalumai: mediniai korpusai, prabangus dizainas, kokybiškas elektroliuminiscensinis ekranas.

Trūkumai: nepraktiškas nuotolinio valdymo pultas.

Išvados

Tai palyginti nebrangios, universalios ir gana praktiškos garso sistemos. Jas naudojant galima apsieiti ir be A/V imtuvo: jungiame DVD grotuvą, televizorių, palydovinį, FM/AM arba DAB imtuvą (A/V imtuvuose jie dar didelė retenybė) ir gauname visai neblogai skambantį namų kino komplektą. Be to, tokioms sistemoms paprasčiau surasti priimtiną bet kokios patalpos įgarsinimo sprendimą. „Sven-Audio HA-1410T“, kaip ir imtuvai, komutuoja videosignalą. Vertėtų priminti, jog pirminės akustinės sistemos pakeitimas gali pastebimai pagyvinti biudžetinės kategorijos namų kino sistemų skambesį. Dėl technologinių sprendimų ir galios HA-1410T ir HT-40 galima naudoti su daugeliu namų kino sistemų. Tiesa, patariame nepamiršti, jog prieš ką nors tobulinant ar keičiant vertėtų deramai susipažinti su techninėmis stiprintuvo charakteristikomis.

Garso sistemas testams pristatė UAB „ELKO Kaunas“, www.elko.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų