REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po kelių savaičių sueis senaties terminas ir nuo atsakomybės už padarytą žalą galės išsisukti dar vienas aukšto rango pareigūnas - buvęs Valstybės turto fondo direktorius Povilas Milašauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonėms dar kartą bus leista suprasti, kad Lietuvoje vienas teisingumas yra tam, kas pavogė vištą, - toks pilietis gali ir už grotų patekti. Kitas teisingumas - kelių dešimčių milijonų litų žalą padariusiam žmogui iš valdžios viršūnėlės. Tada byla tempiama iki senaties, o jos sulaukęs pareigūnas išvengia bet kokios atsakomybės, lieka nekaltas, nepriekaištingos reputacijos ir gali vėl dirbti valdžioje.

REKLAMA

Senaties terminas, kaip įprasta Lietuvoje, yra 5 metai, bet, kaip skelbiama žiniasklaidoje, "Alitos" byloje jis, atrodo, buvo sutrumpintas iki 3 metų.

Ne tik "daktarai" padeda saviems, jei tyli, kai jų klausia apie bendrininkus. Už tylą taip pat gerai, matyt, atsidėkoja ir aukšto rango politikai, valstybės veikėjai. P.Milašauskas neprasitarė. Neišdavė, kas konkrečiai jam nurodė pašalinti italų verslininką Luigi Boscą iš "Alitos" privatizavimo konkurso.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės Lietuvoje supranta, kad P.Milašauskas greičiausiai buvo tik uolus sprendimų vykdytojas "Alitos" procese. O sprendimus darė kiti. Ir nežinia, ar P.Milašauskui kiek nors už jų uolų vykdymą buvo sumokėta. Niekas netikrino, kaip skyrėsi pajamos šio pareigūno ir jo šeimos narių turto deklaracijoje iki jam įsidarbinant Valstybės turto fonde ir po to ir ar nėra ten požymių, rodančių, kad kokius nors turtus galėjo sunešti nežinomi niekam aitvarai. Netikrino ir kitų asmenų bei jų šeimos narių, kurie galėjo daryti lemiamus sprendimus, turto ir pajamų deklaracijų, o telefoniniai pokalbiai "Alitos" byloje teismui ir teisėsaugai pasirodė, matyt, nevertos dėmesio smulkmenos, jei tik P.Milašauską nutarta patraukti atsakomybėn, prieš tai, matyt, davus suprasti, kad jei tylės, byla sulauks senaties termino. Jeigu šie pokalbiai būtų paskelbti, turėtume išsamų vaizdą, kaip vyksta "prichvatizacija" Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nedeklaruotos pajamos Lietuvoje išieškomos tik iš kriminalinių nusikaltėlių, bet ne iš asmenų baltomis apykaklėmis, nusikaltusių valstybei už jos turto grobstymą ir švaistymą galbūt ne mažiau nei stambaus masto vagys iš kriminalinio pasaulio. Jei tokia byla, kaip "Alitos" privatizavimas, būtų nagrinėjama teisinėje demokratinėje valstybėje, kaltų asmenų sąrašas būtų daug didesnis. Lietuvoje aukščiausi politikai ir pareigūnai vis dar patenka į teisėsaugos neliečiamų asmenų sluoksnį. Nukentėtų tik tada, jeigu kam atsistotų ant kelio.

REKLAMA

Teismas pareikalavo iš P.Milašausko sumokėti 1,75 mln. litų baudą, bet šis tokį nuosprendį apskundė, taip vilkindamas visą procesą, nors, kaip nustatė Seimo komisija, privatizuojant "Alitą" buvo padaryta daugiau nei 35 mln. litų žalos valstybei. Iki šiol Lietuvoje nėra įstatymo, kad pareigūnas visą žalą valstybei padengtų iš savo kišenės, todėl tai padaro valstybė iš mokesčių mokėtojų pinigų. Iš to paties biudžeto, kuriam trūkstant lėšų, dabar numatyta karpyti net ir nedaug uždirbančių žmonių atlyginimus ir mažas pensijas, bet ne aukščiausiųjų pareigūnų, politikų algas, rentas bei visokias išmokas, kurios ypač per krizę tikrai primena puotą maro metu.

REKLAMA

Jeigu įsigalios senatis ir šioje byloje, taip bus daroma Lietuvoje ir toliau. Ir visos šnekos apie teisingumą mūsų valstybėje dar kartą suduš į šipulius. Tik Seimo valia sustabdyti senaties terminą šiems ir kitiems procesams, bylai pasiekus teismą, bet tai gali būti padaryta tik ypatingos skubos tvarka. Teikti įstatymus skubos tvarka gali tik Seimo vadovė, nors galbūt ir prezidentė galėtų Seimą paraginti tai padaryti. Norėtųsi tikėtis, kad šiuos siūlymus paremtų ir opozicija, daug kalbanti apie teisingumą ir kovą su korupcija, bet dar nepateikusi jokios konkrečios iniciatyvos. Yra galimybių senatį stabdyti ir esant ikiteisminio tyrimo stadijai. Seimo stalčiuose dulka siūlymai, pateikti prokuratūros, STT ir palaikomi sąžiningų teisėjų, bet juos priimti iki šiol trūko politinės valios. Kaip ir pritarti parlamente Vyriausybės siūlymui, kad visą padarytą žalą valstybei ir piliečiams atlygintų ją padarę pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu šių siūlymų nesiryš priimti Seimas, tokiam žingsniui parlamentą turėtų paskatinti visuomenė. Ne tik dėl "Alitos" bylos, bet ir visų kitų bylų ir aferų, padarytų dar visai neseniai, kurioms dar nesuėjo senaties terminas. VEKS darbelių, nelegalių statybų Kuršių nerijoje, dešimčių milijonų, pradangintų Nacionalinio stadiono statyboje, ir nežinia kiek galbūt neskaidriai išleistų milijonų Valdovų rūmams tyrimas juda ir vėl vėžlio greičiu, o senaties terminas šioms byloms būtų jau irgi ne už kalnų. "Abonento" veiklai senatis jau suėjo ir dabar jau kita sostinės valdžia puoselėja norus įgyvendinti kelių šimtų milijonų litų Guggenheimo muziejaus projektą sklype, kuriame kyšo ir "Abonento" draugų interesai. O Artūras Zuokas yra Seimo antikorupcinės komisijos narys. Matant tai, atsiranda vis daugiau norinčiųjų pasekti pėdsakais tų kolegų, kurie prisigrobė būdami valdžioje, bet liko "švarios" reputacijos, o dabar dar tapo kovos su korupcija "ekspertais". Seime sėdi ir kovos su kontrabanda "ekspertų", o korupcija ir kontrabanda vis auga. Visuomenė gali kaltinti tik save, kad iki šiol ryžtingai nepasakė: gana. Krizės metu, kai valdžiai reikia palaikymo, pats laikas to pareikalauti.

REKLAMA

Valdžia nori pasirašyti su visuomene Nacionalinį susitarimą. Bet jame kol kas atsispindi tik ekonominiai ir socialiniai klausimai. Čia turėtų atsirasti vietos ir susitarimui dėl valdžios įsipareigojimų priimti įstatymus, numatančius sustabdyti senaties terminą bylose, kai valstybei padaryta milžiniška žala, konkretus pareigūnas iš savo kišenės turėtų atlyginti žalą, ypač kai ji padaryta neaiškiai įsigyjant turtą, turėtų būti realios, o ne simbolinės piniginės baudos už kontrabandą. Tik tada gali būti pažabotas mūsų pinigų švaistymas, padarytas galas oligarchijų ir monopolijų dominavimui Lietuvoje. Tai būtų žingsnis į teisinę demokratinę valstybę, kur valdžia ir žmonės, kaip vieninga tauta, parodytų solidarumą bristi kartu iš krizės ir kurti valstybę, apie kurią visi svajojome Sąjūdžio metais ir Baltijos kelyje.

Alvydas Medalinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų