REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Socialdemokratų partijos frakcija kreipėsi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, prašydama nepasirašyti Seime priimto Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo.

REKLAMA
REKLAMA

"Mūsų įsitikinimu, šio priimto įstatymo nuostatos prieštarauja Konstitucijos 52 straipsniui. Konstitucinis Teismas šiuo klausimu jau yra priėmęs nutarimą ir konstatavęs, kad, pagal Konstituciją, su žmogaus teisių ir laisvių turinio apibrėžimu ar jų įgyvendinimo garantijų įtvirtinimu susijusį teisinį reguliavimą galima nustatyti tik įstatymu, ir net laikinas socialinio draudimo pensijų mažinimas privalo būti kompensuojamas, o sprendimas priimamas įstatymu", - tvirtina Seimo LSDP frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius.

REKLAMA

Socialdemokratų partijos frakcija yra įsitikinusi, kad šio įstatymo nuostatos pažeidžia ne tik teisėtų lūkesčių principą ir proporcingumo principą, bet ir dar labiau skurdina socialiai labiausiai pažeidžiamus žmones, didina socialinę atskirtį ir socialinę įtampą. "Drastiškai mažinamos "Sodros" išlaidos nepadės pasiekti norimo rezultato, tam būtina didinti jos pajamas. Be to, šiame įstatyme numatytos priemonės neturės teigiamos įtakos ekonomikos augimui, užimtumui, vartojimo augimui", - mano Seimo socialdemokratai.

REKLAMA
REKLAMA

Jie prašo grąžinti Seimui iš naujo svarstyti priimtą Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinąjį įstatymą.

Šis įstatymas įsigalios ateinančių metų sausio 1 d. ir galios iki 2011-ųjų gruodžio 31 d.

Laikinajame įstatyme atsižvelgiama į mažas pensijas gaunančius žmones - 650 litų ir mažesnės pensijos nebus mažinamos, didesnės pensijos bus mažinamos proporcingai. Mažinant išmokas dirbantiems pensininkams - tiek gaunantiems socialinio draudimo, tiek valstybines pensijas - taip pat bus taikomas solidarumo principas. Pensijos mažės diferencijuotai, priklausomai nuo gaunamo uždarbio, primena ELTA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažesnį atlyginimą gaunančiam žmogui pensija mažės nežymiai, o didesnį - daugiau. Uždirbantiems iki 200 litų pensija mažės 2,5 proc., nuo 600 iki 800 litų - 10-15 proc., 2100 litų - 50 proc., 4200 ir daugiau litų - 70 procentų.

Vyriausybė apsisprendė, kad, pasibaigus ekonominiam nuosmukiui, turės būti kompensuojamos socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijos, kurias planuojama laikinai sumažinti.

Laikinajame socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo įstatyme numatyta, kad motinystės (tėvystės) pašalpos, paskirtos iki 2010 m. birželio 30 d., nuo liepos 1 d. mažėtų 10 proc.

Bus keičiama ir maksimali ligos, dėl nelaimingo atsitikimo darbe, profesinės reabilitacijos pašalpų, o nuo liepos 1 d. - ir motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) pašalpų riba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų