REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno miesto savivaldybės tarybos politikai ketvirtadienio posėdyje turės apsispręsti, ar siūlyti Privatizavimo komisijai įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą UAB "Panemunės butų ūkio" bei UAB "Būsto valda" akcijų paketus.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrovės "Panemunės butų ūkio" įstatinis kapitalas - 3,887 mln. litų, "Būsto valdos" - 1,873 mln. litų. Visos akcijos nuosavybės teise priklauso Kauno miesto savivaldybei.

REKLAMA

Bendrovių "Panemunės butų ūkis" ir "Būsto valda" pagrindinė veikla - butų ir kitų patalpų savininkų bendrosios dalinės nuosavybės administravimas, namų bendrojo naudojimo objektų techninė priežiūra, avarijų likvidavimas ir lokalizavimas.

Vasario pradžioje šių įmonių galimas privatizavimas aptartas Privatizavimo komisijoje, kuriai vadovauja valdančiosios "Sėkmės koalicijos" atstovas konservatorius Jonas Koryzna. Komisija pritarė savivaldybei nuosavybės teise priklausančių bendrovių akcijų paketo pardavimui.

REKLAMA
REKLAMA

"Panemunės butų ūkis" administruoja trijų Kauno miesto seniūnijų - Panemunės, Petrašiūnų ir Vilijampolės - daugiabučius namus. Bendrovės turtas (2009 m. gruodžio 31 d. duomenimis) - 5,65 mln. litų.

"Būsto valda" administruoja Aleksoto, Žaliakalnio, Šančių, Gričiupio ir Eigulių daugiabučius. Bendrovės turtas (2009 m. gruodžio 31 d.) iš viso siekė 4,96 mln. litų.

Kaip teigia Bendrųjų reikalų departamento vyriausioji specialistė Aušra Kriaučiūnaitė Partikienė, pasibaigus bendrovių ir Kauno miesto savivaldybės sutarčių dėl minėtų seniūnijų daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpų administravimo galiojimui, miesto savivaldybė per konkursą organizuos administratorių paskyrimą šiose seniūnijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisės aktų administratoriams nustatytas funkcijas gali atlikti bet kuris privatus atitinkamas licencijas turintis ūkio subjektas. Administratorių skiria savivaldybės meras arba jo įgaliotas atstovas. Savivaldybės yra atsakingos tik už administratorių paskyrimą ir jų veiklos priežiūrą ir kontrolę. Pagrindiniai savivaldybės tebevaldomų ir rengiamų privatizacijai bendrovių konkurentai Kauno mieste - UAB "Žaidas", AB "City Service", UAB "Pastatų priežiūros paslaugos".

Pardavus dviejų butų įmonių akcijų paketus, gautos lėtos bus panaudojamos įvairioms savivaldybės funkcijoms įgyvendinti. Privatizavimo komisijos pirmininkas J. Koryzna antradienį Eltai sakė, kad praėjusiais metais iš privatizacijos Kauno miesto savivaldybei pavyko surinkti vos 83,5 tūkst. litų, todėl daugelis projektų, kuriuos ketinta įgyvendinti, panaudojant pardavus turtą gautas lėšas, nesulaukė finansavimo.

REKLAMA

Komisijos pirmininkas viliasi, kad 2010-aisiais privatizacija gal sukaups bent 7 mln. litų Privatizavimo fondo lėšų. Atsakymo, ar nekils gyventojų nepasitenkinimo dėl butų įmonių perdavimo į privačias rankas, dėl ko kauniečiams gresia didesnės būsto administravimo išlaidos, J. Koryzna Eltai nepateikė.

To nepasitenkinimo ir skundų, kurie pasiekia savivaldybės administraciją, būtų kur kas mažiau, įsitikinęs Kauno miesto tarybos narys socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas, jeigu visuomenė sugebėtų išsireikalauti sąžiningų miesto savivaldybės skelbiamų administratoriams konkursų. Tada į būsto administravimo rinką ateitų nauji veikėjai, siūlantys mažesnes kainas. Dabar jie negali prasibrauti pro tuos, kurie "nuo seno susigyveno" su savivaldybės kai kuriais tarnautojais.

REKLAMA

"Baisiausia, kad savivaldybė ir šiandien kone urmu pratęsinėja baigiančias galioti sutartis su administruojančiomis būstą firmomis. Valdininkai teisinasi, kad terminai baigiasi, o dokumentų parengti naujam konkursui nėra laiko.

Tokia tvarka yra naudinga pačioms firmoms, bet ne gyventojams, kuriems būsto administratorių esą teisėtai parenka savivaldybė. Jau yra užmojų Kaune net ir kotedžų tipo blokuotų namų savininkus prilyginti daugiaubučiuose gyvenantiems butų savininkams. Ir jiems priverstinai įbrukti tokį administratorių", - priminė K. Kriščiūnas. Jis neabejoja, kad Kauno savivaldybės butų įmonių privatizavimo klausimas miesto taryboje bus "karštai" svarstomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų