REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mykolo Romerio universiteto dėstytojas, Europos kaimynystės programos dalyvis Alvydas Medalinskas teigia, jog Lietuvos diplomatija ne visada rėmė Ukrainos oranžinę revoliuciją. Pasak jo, prezidentas Valdas Adamkus į 2004 metų įvykius buvo įtrauktas tik paskutinę akimirką.

REKLAMA
REKLAMA

Nuoroda į video pokalbį - teksto pabaigoje.

A.Medalinskas teigia, jog nėra pagrindo pasiduoti supaprastintam Lietuvos užsienio politikos vaizdui, kuris pateikiamas žiniasklaidoje. Teiginys, kad Lietuvos diplomatija, vadovaujama prezidento V. Adamkaus, rėmė provakarietišką prezidentą Viktorą Juščenką, o dabartinė šalies vadovė remia neva prorusišką Viktorą Janukovičių, jo nuomone, nėra tikslus.

REKLAMA

Kaip primena A. Medalinskas, iki pat 2004 metų prezidento rinkimų Ukrainoje mūsų šalies užsienio politikoje tenykštės opozicijos rėmimui nebuvo nė menkiausios vietos. Šešėlinio stratego Albino Januškos kontroliuojama diplomatija, anot A. Medalinsko, buvo labiau linkusi remti tuometinio prezidento Leonido Kučmos palaikomą V. Janukovičių, nes tai labiau atitiko kai kurių Lietuvos verslo sluoksnių interesus.

Lietuva, kaip primena, A., Medalinskas, net nebuvo pasiuntusi stebėtojų į prezidento rinkimus. Anot pašnekovo, buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis prezidentą V. Adamkų į kompaniją „prigriebė“ tik paskutinę akimirką. ES apskritai nebuvo tikra dėl to, ką darys pati ir juolab nebuvo aišku, kurią pusę parems Lietuva. Pačioje Ukrainoje buvo manoma, kad mūsų šalis dar 2004 metais bus V. Janukovičiaus pusėje. V. Adamkui apsispręsti esą padėjo ne A. Januškos ir „valstybininkų“ klano vadovaujama diplomatija, o A. Kwasniewskio ir JAV politikų iniciatyva, kuriai vėliau pritarė ir ES.

A. Medalinskas pritaria nuomonėms, jog ES ir NATO, laimėjus V. Janukovičiui, nepatyrė jokios strateginio pralaimėjimo Ukrainoje. Anot jo, Vakarams šiuo metu net naudingesnis V. Janukovičius, nes labai intensyvia Ukrainos integracija Vakarai nesuinteresuoti. Kartu pabrėžiama, jog finansinės grupuotės, kurias atstovauja V. Janukovičius, nėra suinteresuotos priklausomybe nuo Rusijos, o integracija į ES atitinka jų ilgalaikius tikslus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų