REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausias Europoje povandeninis ugnikalnis gali sprogti „bet kurią minutę“, o jo sukelta cunamio banga nuniokotų visą Pietų Italiją, perspėja vulkanologai.

REKLAMA
REKLAMA

Tirėnų jūroje už maždaug 150 kilometrų nuo Neapolio esantis povandeninis Marsilio ugnikalnis yra aktyvus ir gali išsiveržti bet kuriuo metu, pareiškė Italijos nacionalinio Geofizikos ir vulkanologijos instituto prezidentas Enzo Boschis.

REKLAMA

Pasak mokslininko, naujausias tyrimas atskleidė, kad šio ugnikalnio, kuriame kaupiasi magma, sienos yra labai plonos, todėl išsiveržimo atveju jos gali neatlaikyti vidinio spaudimo ir sprogti. Tai sukeltų galingą cunamio bangą, kuri nuniokotų visą Pietų Italiją – Siciliją, Kampaniją ir Kalabriją, sakė jis, duodamas interviu dienraščiui „Corriere della Sera“.

„Naujausio mūsų tyrimo duomenys liudija, kad ugnikalnio struktūra nėra tvirta, jo sienos silpnos, o magmos rezervuaras – gana didelis. Tai reiškia, kad šis vulkanas yra aktyvus ir gali išsiveržti bet kuriuo metu. Pavyzdžiui, rytoj“, - sakė E. Boschis.

REKLAMA
REKLAMA

Marsilio ugnikalnio viršūnė yra maždaug 450 metrų gylyje nuo jūros paviršiaus. 3000 metrų aukščio, 70 kilometrų ilgio ir 30 kilometrų pločio ugnikalnis nėra išsiveržęs nė karto nuo rašytinių šaltinių atsiradimo, teigia „Physorg.com“.

Tačiau, pasak Italijos vulkanologų, dabar jame kunkuliuoja besikaupianti magma. Jei išsiveržimo metu būtų pralaužtos vulkano sienos, iš jo išsiveržtų milijonai kubinių metrų lavos, sukeldami itin galingą cunamio bangą.

„Nors mūsų tyrimo duomenys yra tikslūs, neįmanoma nieko prognozuoti, - sakė Italijos Geofizikos ir vulkanologijos instituto vadovas. – Pavojus yra realus, tačiau sunku įvertinti visas galimas pasekmes“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų