REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu Alytaus apskrityje yra 111 įmonių, kurioms vykdomos bankroto procedūros, didžioji dalis jų Alytuje - net 68. Kaip sakė bankroto procedūras vykdančios bendrovės „Orinata” direktorius Edmundas Rauktys, bankrutuojančių įmonių šalyje, Dzūkijoje - irgi, daugėja, o ilgėjančiai jų darbuotojų eilei išmokų iš Garantinio fondo tenka laukti daugiau nei metus. Spaudžia paimtos paskolos.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar šalyje yra 2 tūkst. 893 įmonės, kuriose vykdomos bankroto procedūros, - teismui iškėlus bankroto bylą dėl nemokumo, surenkami kreditoriai, arba fiziniai ir juridiniai asmenys, kuriems skolinga bankrutuojanti įmonė, skelbiamos nekilnojamojo turto varžytynės siekiant atsiskaityti su kreditoriais.

REKLAMA

Iš Alytaus apskrityje bankrutuojančių 111 įmonių 68 yra Alytaus mieste, 19 - Druskininkų savivaldybėje, 10 - Alytaus rajone, 8 - Varėnos rajone ir 6 - Lazdijų rajone.

Kaip ir prieš metus, dažniausiai bankrutuoja statybos, baldų gamybos ir krovinių gabenimo įmonės. Neretai jas spaudžia iš bankų paimtos ir negrąžinamos paskolos, todėl jie tampa vieni iš iniciatorių kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo.

„Orinatos” direktoriaus E.Raukčio teigimu, pastaruoju metu dėl banko paskolų iškėlus bankroto bylas, jo procedūros pradėtos vykdyti Alytaus mieste ir rajone gerai žinomoms įmonėms - prekyba popieriumi ir kartoninių dėžių gamyba besivertusiai Sauliaus Buivydo firmai „Dzūkijos popierius” bei po apeliacine tvarka apskųsto, bet palikto galioti žemesnės instancijos teismo sprendimo Zitos Jakubynienės siuvimo įmonei, kuri vertėsi baldų gamyba. Pirmosios įmonės skolos siekia per 2 mln. litų, antrosios - 1 mln. 170 tūkst. litų. Z.Jakubynienės įmonėje dirbo apie 20, „Dzūkijos popieriuje” - 11 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Paslaugų teikėjai ir prekių tiekėjai siekia atgauti skolas

Į teismus dėl bankroto bylų iškėlimo kreipiasi ne tik bankai, bet ir paslaugų teikėjai, prekių tiekėjai, nesulaukiantys atsiskaitymų bei siekiantys atgauti skolas, taip pat įmonių vadovai, nes už neatsiskaitymą su darbuotojais dėl nemokumo jiems patiems gresia finansinė atsakomybė.

Už neatsiskaitymą subrangovams už suteiktas paslaugas kovą bankroto byla iškelta Alytaus statybų bendrovei „Alsva”, kurios skolos sudaro per 30 mln. litų.

Pačių akcininkų prašymu kovo mėnesį teismas bankroto bylą iškėlė Alytaus bendrovei „Preginta”, kuri turėjo maisto prekių parduotuvę Statybininkų gatvėje. Bendrovę slegia maždaug 100 tūkst. litų skolos, didžioji dalis jų - tiekėjams už prekes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išmokų iš Garantinio fondo tenka laukti ilgai

Prieš trejus metus buvo sujungti Vaikų išlaikymo ir Garantinis fondai, kaupiami iš valstybės biudžeto ir dirbančių įmonių lėšų. Dabar prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos veikia bendras Garantinis ir vaikų išlaikymo fondas.

Pasak E.Raukčio, pirmiausia iš jo stengiamasi skirti pinigų vaikams, už kuriuos nemokami alimentai, išlaikyti, o tada mokamos išmokos buvusiems bankrutuojančių įmonių darbuotojams atsižvelgus į gautą atlyginimą ir darbo bankrutuojančioje įmonėje stažą.

REKLAMA

Šiuo metu Garantiniam ir vaikų išlaikymo fondui pateikta apie 950 paraiškų dėl išmokų bankrutuojančių įmonių darbuotojams. Iš Alytaus - beveik 60 paraiškų.

„Išmokų tenka laukti daugiau kaip metus. Pavyzdžiui, paraiška dėl išmokų buvusiems bankrutavusios siuvimo įmonės „Vygmantana” darbuotojams fondui pateikta praėjusių metų pradžioje, o pinigai gauti ir išmokėti tik pastarosiomis dienomis”, - pasakojo „Orinatos” direktorius.

Daugiau kaip 130 tūkst. litų buvo paskirstyta maždaug 60 buvusių „Vygmantanos” darbininkų.

Anot E.Raukčio, sugrąžinti skolas kreditoriams sunku, nes nejuda nekilnojamojo turto pardavimas, - stambūs objektai neperkami net ir kelis kartus sumažinus kainas: „Pagal įstatymus neparduodamą nekilnojamąjį turtą mes galime perduoti savivaldybėms. Tačiau šiam žingsniui nesiryžtama. Varžytynėse parduodamo šio turto trukmė neribojama. Galbūt nekilnojamasis turtas bus pradedamas pirkti pagerėjus ekonominei padėčiai.”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų