REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2010 m. gegužės 24 d., pirmadienį, 18:00 val., „ARTotekos“ kūrybinėse dirbtuvėse, A. Strazdelio g. 1, Vilniuje, Laisvasis universitetas (LUNI) rengia paskaitą, skirtą klasiniams sovietinės sistemos ypatumams. Lektorius – istorikas, VU TSPMI postdoktorantas Vilius Ivanauskas – aptars lietuviškosios sovietinės nomenklatūros kaip valdančiųjų klasės tapatumus.

REKLAMA
REKLAMA

Vilius Ivanauskas šiuo metu yra VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų  instituto postdoktorantas, atlieka tyrimus nomenklatūros, kultūrininkų ir intelektualų santykio su sovietine sistema, jų transformacijų ir dalyvavimo visuomenės pokyčiuose 9-ajame dešimtmetyje tematikomis. Dėsto kursą apie sovietinę sistemą.

REKLAMA

Lietuviškoji sovietinė valdžia vėlyvajame sovietmetyje gali būti analizuojama iš skirtingų perspektyvų. Viena vertus, ji buvo sovietizacijos politikos įgyvendintoja, kita vertus, ji susidurdavo su vietinės visuomenės poreikiais ir aplinkui tvyrančiais „gimtojo krašto“ vaizdiniais bei etnine nostalgija. Trečia, ją veikė sistemos neefektyvumas, tuščiavidurė ideologija ir neformali manevravimo sistemoje aplinka. Ketvirta, deficitinėje visuomenėje nomenklatūra turėjo kur kas geresnes vartojimo pozicijas nei likusi visuomenės dalis, taip pat išsiskirdavo savo turima galia ir prestižu.

REKLAMA
REKLAMA

Kuris šių  kontekstų atrodo svarbiausias svarstant lietuviškosios nomenklatūros santykį su sovietiniu režimu? Koks būtų tinkamiausias jos vaidmens ir tapatumo modelis? Kaip jis susijęs su nacionalinio identiteto mobilizavimu sovietmečiu ir 9-ajame dešimtmetyje vykusiais visuomeniniais pokyčiais?

Laisvasis universitetas (LUNI) – tai po Lietuvą išsiraizgęs nepriklausomas alternatyvus savišvietos tinklas, nuo 2008 m. rugsėjo veikiantis kaip atsvara valstybiniams ir privatiems universitetams. Mokymasis LUNI yra nemokamas ir visiems prieinamas. Tai vieša diskusijų erdvė, skatinanti motyvaciją žinoti, o ne gauti diplomą.

Daugiau informacijos galite rasti svetainėje luni.lt. Kviečiame pirmadieniais nuo 18 val. klausytis radijo laidos „LUNI valanda per Start FM“ (startfm.lt). Norėdami operatyviai gauti informaciją apie Laisvojo universiteto renginius, prisijunkite prie LUNI „Facebook“ grupės arba parašykite laišką [email protected].

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų