REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismo medicinos ekspertas žmonos skrosti negalėtų

Virginija GRIGALIŪNIENĖ

Valstybinės teismo medicinos tarnybos Utenos ekspertiniame skyriuje teismo medicinos ekspertas Stasys Fedaravičius darbuojasi jau 28 metus. Skyrius aptarnauja Utenos ir Zarasų rajonus, o šiuo metu, atostogų išėjus kolegai iš Ignalinos, uteniškiui tenka pavaduoti ir šį. Lyg tyčia, prieš keletą dienų nuo lavono kraujo apsikrėtė ir infekcine liga (hepatito B virusu) susirgo eksperto dešinioji ranka - laborante ir sanitare dirbanti žmona Danguolė Fedaravičienė, tad, esant didžiausiam krūviui, ekspertas dirba vienas už... tris! Tik atlyginimo trigubo niekas nemoka.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo ekspertu tapo atsitiktinai

Baigęs tuometinį Kauno medicinos institutą, naujai iškeptas gydytojas terapeutas pasiėmė paskyrimą į tėviškę, į netoli Šiaulių esantį Kuršėnų miestelį. Sužinojusi, kur reikės belstis, Stasio žmona kategoriškai užprotestavo. Girdi, daryk ką nori - ten tai jau aš nevažiuosiu! Vyrui prisiėjo nusileisti. Tačiau kai Stasys nuėjo pas dekaną ir pasiteiravo, kur dar yra laisvų gydytojų vietų, išgirdo nemalonią naujieną: likusios tik patanatomų ir teismo medicinos ekspertų vietos! Kadangi pastaroji medicinos šaka pasirodė būsianti įdomesnė, Stasys ją ir pasirinko. "Tai tikrai įdomesnis darbas nei, pavyzdžiui, rentgenologo", - sakė manąs Stasys Fedaravičius.

REKLAMA

Mėnesį sėmęsis patirties Vilniuje, jaunas ir dar labai mažai praktikos turintis teismo medicinos ekspertas išvyko savarankiškai dirbti į Aukštaitijos sostinę Uteną.

- Man labai pasisekė, kad tuo metu Utenos ekspertiniame skyriuje dirbo keliasdešimties metų darbo stažą turį felčeris ir sanitaras, - dalijosi prisiminimais S. Fedaravičius. - Jie, nors turėjo mažai medicininių žinių, apžiūrėdami tiriamų lavonų vidaus organus, iš patirties spėdavo, kas kuriam galėję nutikti, kokia galinti būti jų mirties priežastis. Neretai šie spėjimai pasitvirtindavo!

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąjį skrodimą pamena iki šiol

Stasys Fedaravičius gerai atsimena savo pirmąjį savarankiškai atliktą lavono skrodimą. Dar Vilniuje, kai šalia būdavo patyręs skyriaus vedėjas, darbas, rodos, ėjo kuo sklandžiausiai, o dabar... Stasys Fedaravičius įdėmiai perskaitė prokuratūros nutarimą, įsiminė, į kokius klausimus prokuroras prašo atsakyti, o po to ilgai vartė mirusiojo ambulatorinę kortelę. Vertinant dabar, tai buvo vienas lengviausių tyrimo atvejų, mat žmogus buvo miręs dėl širdies ligos. Kas kita pasakytina apie žmogžudystes - reikalingas ypatingai tikslus ir išsamus tyrimas. Beje, nesmurtine mirtimi mirusio žmogaus lavono tyrimas užtrunka 2-3 valandas, o štai nužudytojo kūną kartais prisieina tirti visą dieną ar dar ilgiau!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Be to, per visą šį laiką ir burna neužsičiaupia - dalyvauja kriminalistai, prokurorai, kuriems reikia viską aiškinti, - pasakojo teismo medicinos ekspertas.

Anot jo, nemažai laiko atima ir per autoįvykius žuvusių žmonių kūnų medicininis ištyrimas, mat irgi reikia surašyti net menkiausius sužalojimus, mėlynes ar įbrėžimus.

Per vieną dieną - vienuolika skrodimų!

Pasitaiko, kad teismo medicinos ekspertas dykinėja, tačiau būna darbo dienų, kai reikia dirbti išsijuosus. Vieną kartą per dieną ekspertas atliko net 11 lavonų skrodimų! Kaip dabar atsimena, buvo pirmadienis. Vos įkėlęs koją į darbo kabinetą, sužinojo, jog savaitgalį rajone įvyko dvi skaudžios eismo nelaimės, per kurias žuvo net septyni žmonės. Be to, dar atvežė du skenduolius ir du savižudžius. Beje, pakaruoklius, pasak teismo medicinos eksperto, tirti lengviausia - pakanka nustatyti, ar tikrai žmogus galvą į kilpą įkišo gyvas, ar nėra kitų sužalojimų.

REKLAMA

Ilgametę darbo praktiką turinčio teismo medicinos eksperto žodžiais, Aukštaitijos dar nepasiekusi mirčių nuo narkotikų perdozavimo banga - pasitaiko tik pavieniai atvejai. Kur kas dažniau žmones į kapus nuvaro alkoholio ar jo surogatų padauginimas. Anksčiau, pasak eksperto, mirusios moters kraujyje radus 3,5-4, o vyro kraujyje - 4-4,5 promilės alkoholio ir neaptikus kitų priežasčių, būdavo rašoma, kad žmogus mirė dėl apsinuodijimo alkoholiu. Tačiau šiais laikais, ne paslaptis, tiek vyrai, tiek moterys geba "sukaupti" kraujyje vos ne dvigubai didesnį kiekį promilių ir dar įstengia bendrauti, paeina! Neseniai "Akistatoje" rašėme apie trisdešimtmetę jonavietę, kuri, neblaivi nuvežta į komisariatą, pripūtė daugiau nei 6 promiles alkoholio!

REKLAMA

Pasak teismo medicinos eksperto, tiek daug pakelti gali tik jauni žmonės - iki 40 metų. Ir kurie alkoholį vartoja ilgą laiką. Normaliam žmogui tai būtų mirtina dozė.

Ekspertas turi būti stiprus

Kad teismo medicinos eksperto darbas atima daug fizinių ir dvasinių jėgų, Stasys Fedaravičius nė nebando prieštarauti. Ekspertas netgi pabrėžia, jog tai tikrai ne moterų jėgoms ("Akistatos" žiniomis, Lietuvoje dirba mažiausiai dvi teismo medicinos ekspertės moterys). Nors, pasak eksperto, pagrindinį darbą atlieka sanitaras (lavoną varto, pjausto, išiminėja vidaus organus, prausia, rengia ir panašiai), kartais tenka padėti ir ekspertui, nes sanitaras tiesiog nepajėgia vienas to padaryti. Kita vertus, tyrimą atliekantį ekspertą toks darbas veikia psichologiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pasak S. Fedaravičiaus, teismo medicinos ekspertas dažnai atlieka amortizatoriaus vaidmenį tarp nukentėjusiosios ir kaltinamosios pusių. Mat nužudytojo artimieji neretai mano, kad teismo medicinos ekspertas kažko nepadarė, kažką bando nuslėpti, o įtariamojo žmogžudyste namiškiai visomis įmanomomis priemonėmis siekia, kad tik ekspertas nekonstatuotų nužudymo. Ne paslaptis, nuo teismo medicinos eksperto pateiktos išvados beveik šimtu procentų priklauso ar bus keliama baudžiamoji byla. Tačiau teismo medicinos ekspertas dirba savo darbą ir nesivelia į jokius nedorus sandėrius.

REKLAMA

- Kartais tos "pusės" labai trukdo dirbti, ypač kai atvyksta su "visažiniais ekstrasensais", nežinančiais net to, kad ilgai išbuvus vandenyje žmogaus oda nusilupa, - piktinosi S. Fedaravičius, prisiminęs neseną atvejį, kai teko griežtai pasikalbėti su tiesiog primygtinai mirties priežastį - iš paskendimo į nužudymą - reikalavusiu pakeisti panevėžiečiu "ekstrasensu".

O viena iš kito rajono atvykusi moterėlė, padėjusi ant eksperto stalo 100 litų, paprašė... parašyti medicininės apžiūros išvadą, neva jai ant veido matosi kraujosruva! Kai teismo medicinos ekspertas atsisakė tai daryti, moteris be galo nustebo. Girdi, net ir už 100 litų negalinti nusikratyti "pijoku" vyru! Turėdama tokią pažymą, girdi, pasiskųstų buvusi jo sumušta, ir skyrybos garantuotos.

REKLAMA

Lavonai - pavojingi

Apie ganėtinai paslaptingą teismo medicinos ekspertų darbą sklinda įvairių gandų. Vienas iš tokių - neva ekspertai taip pripratę būti "lavonų draugijoje", kad ten pat, sekcijinėje, galį ir sumuštinį krimsti, ir taurelę išlenkti.

- Už kitus kalbėti negaliu, tačiau aš asmeniškai tikrai to niekada nesu daręs, - patikino Stasys Fedaravičius. - Net neįsivaizduoju, kas galėtų taip daryti... Kad sanitarai - gal dar patikėčiau. Mat kadaise esu matęs sanitarą, mūvintį kruvinas pirštines ir traukiantį dūmą. Net koktu buvo žiūrėti!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nekalbant jau apie estetinę pusę, teismo medicinos eksperto žodžiais, tokie dalykai tiesiogiai susiję ir su gresiančiu pavojumi sveikatai. Juk nuo lavono galima užsikrėsti įvairiausiomis ligomis. Kaip jau minėta, skyriaus laborantė Danguolė Fedaravičienė, skrodžiant vieną daugybe ligų sirgusį ir staiga pasimirusį valkatą, netyčia įsidūrė į pirštą ir nuo lavono kraujo užsikrėtė hepatito virusu. Tai esą ne tik teismo medicinos ekspertizes atliekančiųjų, bet ir visų operuojančių chirurgų darbo problema. Saugojiesi, rodos, visomis įmanomomis priemonėmis, tačiau šimtaprocentinių garantijų niekas duoti negali.

REKLAMA

Savo žmonos skrosti negalėtų

Teismo medicinos ekspertas Stasys Fedaravičius dirba drauge su... žmona. Išsiskyręs su pirmąja širdies drauge, ponas Stasys kurį laiką gyveno vienas, o atėjus į skyrių dirbti laborantei Danguolei, naująją darbuotoją pamilo ir netrukus jai pasipiršo. Tačiau Fedaravičių namuose pokalbiai darbo temomis - tabu. Gana esą to, kad darbe tenka apie vieną ir tą patį kalbėtis.

Atsiprašiusi už įžūlumą, teismo medicinos ekspertui pateikiau ir patį drastiškiausią klausimą: jei, neduok Dieve, mirtų jo žmona - ar užtektų jėgų atlikti jos medicininę ekspertizę?

REKLAMA

Stasys Fedaravičius iškart papurtė galvą. Nieku gyvu! Ir ne tik dėl paprasčiausių žmogiškųjų priežasčių, bet ir todėl, jog tai daryti draudžia įstatymai. Ekspertui draudžiama atlikti ir šeimos narių, ir giminaičių teismo medicinines ekspertizes. Be to, mirus kuriam nors šalies teismo medicinos ekspertui, jo tyrimą pagal nustatytą tvarką atlieka tik Valstybinės teismo medicinos tarnybos centro ekspertai.

Silpnieji nubyra dar studijų metais

Ir vis dėlto ar gerbiamo teismo medicinos eksperto neslegia toks darbas? Juk šitiek metų praleista lavoninėje...

REKLAMA
REKLAMA

Stasys Fedaravičius santūriai šyptelėjo ir paaiškino:

- Silpniausieji nubyrėjo dar studijų metais. Gerai pamenu: tais metais į institutą įstojo 510 studentų, o studijas baigė tik 251. Kiti arba patys išėjo, arba, atsižvelgus į pažangumą bei dvasinę būklę, jiems buvo pasiūlyta tai padaryti. Mat visų specialybių studentai - būsimieji medikai - privalo išklausyti trumpesnį ar ilgesnį patanatomijos kursą, dėl to lavoninėse visiems tenka praleisti ne vieną ir ne dvi valandas. Silpnesnieji nubyra, o išlikusieji dirba kaip ir visi kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų