REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos psl.

Skauda nugarą... Kodėl?

Daug į šeimos gydytoją besikreipiančių ligonių (ypač vyresnio amžiaus) skundžiasi nugaros skausmais. Dažniausiai pasitaikanti liga - radikulitas (nugaros smegenų nervų šaknelių uždegimas), atsirandantis dėl stuburo kaulų, sąnarių ir tarpslankstelinių diskų pakitimų. Daugiausia tokiais negalavimais skundžiasi dirbantieji sėdimą darbą, daug laiko praleidžiantieji prie kompiuterio...

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau buvo manoma, jog suskaudus nugarą reikėtų kuo ilgiau ramiai gulėti ir, žinoma, vartoti vaistus. Vėliau šios nuostatos ėmė kisti, mat buvo paskelbtos plačių medicininių tyrimų išvados, jog ilgas gulėjimas tik dar labiau silpnina nugaros raumenų tonusą. Nusilpusiems raumenims ilgainiui darosi vis sunkiau apsaugoti pernelyg paslankius stuburo slankstelius.

REKLAMA

Pasak Kauno medicinos universiteto Ortopedijos-traumatologijos klinikos vadovo, Lietuvos ortopedų traumatologų draugijos prezidento docento Romo Kalesinsko, daugeliui ligonių, besiskundžiančių ką tik paminėtais sveikatos sutrikimais, diagnozuojama osteochondrozė, arba kremzlinio audinio kaulėjimas. Tai tam tikri pakitimai, vykstantys žmogaus organizme.

Beje, nugaros skausmai gali kamuoti net vaikus. Tai dėl to, kad, sparčiai augant vaiko kaulams, raumenys gali prarasti tonusą, nusilpti. Stuburą nepalankiai veikia ilgas sėdėjimas mokyklos suole, pripratimas sėdėti ydingoje pozoje, per mažas judėjimas, didesnio krūvio nešiojimas ant kurio nors vieno peties. Dalis vaikų stuburo skausmus gali pradėti jausti po patirtos nugaros traumos.

REKLAMA
REKLAMA

Suaugusiesiems raumenų tonusas gali nusilpti irgi dėl panašių priežasčių: per mažo judėjimo, ilgo sėdėjimo. Gana dažnai stuburo skausmus pradeda jausti iš aktyvaus sporto staiga pasitraukę asmenys, ypač tie, kurie nuolat turėjo per didelius fizinius krūvius.

Pasak docento Romo Kalesinsko, ir vaikai, ir suaugusieji nugaros skausmus gali pradėti jausti ir dėl patiriamų nuolatinių stresų (stresinės situacijos, nervinė įtampa neigiamai veikia širdį ir kraujagysles, taip pat veikia ir stuburo kraujotaką) bei anatominių pakitimų (kai stuburo silpnumas yra įgimtas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar osteochondroziniai pakitimai išgydomi? Docento teigimu, gydant sustabdomas (pristabdomas) osteochondrozės vystymasis, progresavimas.

Atsiradę nugaros skausmai (dėl osteochondrozės) visų pirma bandomi mažinti specialiais gydomosios mankštos pratimais, masažu, šilumos terapija ir kitomis fizioterapinėmis priemonėmis. Jei tai nepadeda (skausmai nepraeina), skiriami geriamų medikamentų (vaistai nuo uždegimo). Jei ir tai neveiksminga, išrašoma injekcijų į veną. Na, o kai liga gerokai pažengusi ir nepadeda nei fizioterapinės priemonės, nei medikamentai, ligonis jaučiasi prastai, lieka paskutinis žingsnis - neurochirurginė operacija.

REKLAMA

Osteochondrozė gali komplikuotis disko išvarža. Pavyzdžiui, pasilenkus ir keliant nuo žemės sunkų daiktą, priekiniai slankstelių paviršiai susispaudžia ir stumia tarpslankstelinį diską į užpakalį. Tempimo neatlaikę stuburo raiščiai įtrūksta, susidaro stuburo išvarža, kuri ima spausti nervo šakneles, dėl to juntamas skausmas.

Kartais stuburo disko išvarža susidaro iš lėto, progresuoja pamažu, o atsiradusį skausmą žmogus gali pakęsti. Tačiau reikėtų atminti, jog stuburo disko išvaržą, kaip ir bet kurią kitą ligą, lengviau gydyti tuomet, kai ligonis nedelsdamas kreipiasi į gydytoją. Jei liga įsisenėja, bet kokia medicininė pagalba (net operacija) gali duoti tik dalinį efektą.

REKLAMA

Pasak docento Romo Kalesinsko, stuburo išvarža gali išsivystyti ir dėl anatominių pakitimų (įgimto stuburo silpnumo), taip pat ir dėl ydingos laikysenos (kuomet stuburas nuolat labai apkrautas).

Jei nervą spaudžiančią išvaržą pavyksta pašalinti (atlikus neurochirurginę operaciją), nugaros skausmas pranyksta. Tačiau kartais pasitaiko, kai susiformuoja net kelios išvaržos ir, vieną pašalinus, lieka kita, vadinasi, skausmas gali tik apmažėti - ne visiškai pranykti. Nugaros skausmai, docento teigimu, kartais gali išlikti ir dėl susiformavusių pooperacinių randų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O ar po gimdymo gali atsirasti stuburo skausmų? Pasak docento Romo Kalesinsko, tai visiškai įmanoma. Mat nėštumo metu keičiasi moters svorio centrai, labiau apkraunami raumenys, kartais jie persitempia. Gimus kūdikiui krūvis staiga pasikeičia ir organizmas gali į tai atitinkamai reaguoti. O jei dar prisiminsime, jog kūdikių turinčios motinos dažnai neišsimiega, kad jas dažniau kamuoja stresai, nervinė įtampa... Tačiau, anot docento Romo Kalesinsko, minėti sveikatos sutrikimai dažniau atsiranda toms moterims, kurių stuburas - vadinamoji silpnoji vieta.

REKLAMA

Kas nugaros skausmą malšina? Kai skausmai nėra labai stiprūs, gali padėti šiluma, karšta vonia, sauna, masažai, gydomoji mankšta. Tik nereikia persistengti, pervargti! Fizinius krūvius turi skirti specialistas!

Labai svarbu, kaip žmogus ilsisi, ant kokios lovos miega. Lova neturi būti nei per kieta, nei per minkšta (gulintysis neturi įdubti). Negalima miegoti ant sudedamo fotelio, spyruoklinės lovos. Stuburui kenkia ir poilsis ant į priekį išlankstomos sofos.

Svarbų vaidmenį stuburo skausmų profilaktikai vaidina ir vartojamas maistas (ypač jei skausmai yra siejami su osteoporoze - kaulo išretėjimu). Organizmui kasdien reikia pakankamai gauti mineralinių medžiagų (ypač kalcio ir fosforo), vitaminų. Tinka kaulus stiprinantys maisto papildai, tačiau jų nereikėtų vartoti nepasitarus su gydytoju.

REKLAMA

Rekomenduojama kasdien valgyti pieno produktų, kuo dažniau - kopūstų, špinatų, pupelių, lęšių, riešutų. Būtina kasdien bent po pusvalandį praleisti saulėje (ultravioletiniai spinduliai skatina vitamino D susidarymą odos ląstelėse). Be to, vitaminas D padeda formuotis kaulų audiniui, skatina audinių atsinaujinimo procesą.

Na, o turbūt pats efektyviausias ir nieko nekainuojantis patarimas - fizinis aktyvumas - vaistas nuo visų ligų! Ir - pakankamas poilsis.

Todėl nereikėtų pamiršti, jog vienas iš efektyviausių osteochondrozės profilaktikos būdų yra gydomoji mankšta, speciali gydomoji gimnastika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų