REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sigitas STASAITIS

"Akistata" ne kartą rašė, kaip tarpusavyje pešasi du žmonės, kivirčijasi kaimynai ar kariauja nusikaltėlių gaujos. Šįkart papasakosime, kaip atkakliai buvo susikibę du Radviliškio... turgūs. Tam, kad iš vieno automobilių turgaus klientai būtų pervilioti į kitą, buvo panaudotos visos įmanomos pirkėjų bei pardavėjų poveikio priemonės. Į konkurencinę kovą buvo pasitelkti didžiuliai pinigai, alus, plikos krūtys, banditai ir net lėktuvas.

REKLAMA
REKLAMA

Reketininkai išbaidė pirkėjus

Šiandieniniai penkiasdešimtmečiai neleis sumeluoti - jei sovietmečiu į miesto turgų atburgzdavo tuzinas žigulių bei pora volgų, vyrai kalbėdavo, jog buvo labai vykęs automobilių turgus. Subyrėjus geležinei uždangai į Lietuvą upe ėmė plaukti vakariečių nuvažinėti automobiliai. Iš pradžių senais trantais apsirūpinome patys, po to pas mus pirkti mašinų pradėjo atvažiuoti rusai. Prieš keletą metų Rusijos vyrai apie Lietuvą jau žinojo kaip apie pavažinėtų automobilių šalį. Senos mašinos nebetilpdavo Gariūnų, Marijampolės, Kauno, Klaipėdos, Rietavo, Šiaulių, Pasvalio, Utenos ir t. t. turguose. Pastaraisiais mėnesiais kone pusė šių turgų bankrutavo. Klysta manantieji, jog neužteko mašinų ar rusų. Iš tikro Lietuvoje pritrūko tvarkos bei sveiko proto - turgus išbaidė nusikaltėliai. Kituose turguose, pavyzdžiui, Rietavo, prekiautojus atpurtė baisios sąlygos - neišbrendamas purvynas, tualetų stoka ir t. t.

REKLAMA

- Ar pamenate, kai prieš keletą metų buvo užėjusi mada iš Anglijos vežti žigulius? - pasakojo šiaulietis automobilių pirklys Algirdas (jis prekiauja neturėdamas įmonės, privengia Mokesčių inspekcijos, todėl prašė neminėti pavardės). - Klestėjo šimtai garažiukų ir servisiukų, kuriuose angliškų žigulių vairas būdavo perdedamas į kairę pusę. Taip nusistovėjo, jog Šiaurės Lietuvoje didžiausias tų tėvynėn grįžtančių žigulių turgus susibūrė Pasvalyje. Kurį laiką minia į Pasvalį važiavę rusai dingo. Klausinėjame jų, kas nutikę, ko nebeatvažiuoja. Rusai leido suprasti, kad Pasvalyje jiems tapo nebesaugu - vieną atvykėlį apiplėšė, kitą nugirdė ir apvogė, trečiam pinigus pakeitė popieriais. Daugiausia pasidarbavo panevėžiečiai. Ačiū jiems! Rusai ėmė Pasvalio baidytis, o nelikus pirkėjų nebeilgai gyvavo ir pats turgus.

REKLAMA
REKLAMA

Kaukolė ant žemėlapio

Pasak automobilių pirklių, nusikaltėliai dar gana ilgai siautė Šiaulių, o labiausiai - Kauno turguose. Lietuviai automobilių pardavėjai buvo apdėti duoklėmis, o atvykę rusai pernelyg dažnai vienu ar kitu būdu apšvarinami.

- Šiauliuose irgi buvo palyginti perspektyvus turgus, - pridūrė Algirdas. - Tačiau ėmė smaugti banditai. Ypač tie, kurių lyderis buvo pravarde Dilė. Tai tas karatistas, kuris dar išgarsėjo namie ėmęs auginti tikrą rudąjį lokį. Kol buvo vien Dilė su broliu bei savo "chebra", prekyba vyko dar pusė velnio. Netrukus turguje ėmė "vaidentis" vis daugiau dar baisesnių banditų. Didele dalimi dėl jų Šiaulių mašinų turgaus ir nebeliko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinios apie pavojingas Lietuvos vietas sparčiai paplito tarp atvykstančių pirkti automobilių rusų. Mūsų "turginiai" vieną nutikimą pasakoja kaip legendą.

- Prieš keletą metų lengvąja mašina atvykę rusai kažkur Šiaurės Lietuvoje stabtelėjo pasiklausti kelio į Marijampolę, - Algirdas tvirtina, jog tai gryniausia teisybė. - Keliautojai turėjo Lietuvos žemėlapį, kurį išskleidė ant savo mašinos kapoto. Mūsiškis pamatė, jog rusai ties Kauno miestu juodu šratinuku nusipiešę... kaukolę su po ja sukryžiuotais kaulais.

REKLAMA

Šiuo metu net buvusio turgų lyderio - Gariūnų turgaus, kuriame prekiautojams veikė radijo stotis bei vykdavo koncertai, - žvaigždė gerokai prigesusi. Užtai prieš trejus metus pirmo ryškumo žvaigžde sužibo Radviliškio turgus. Kodėl ne Šiauliuose, ne Panevėžyje, o mažučiame Radviliškyje? "Akistata" pabandė rasti šio fenomeno priežastį.

Iniciatyvos ėmėsi radviliškiečiai

Kauno, Šiaulių, Panevėžio bei kitų didmiesčių banditai, siautėdami mašinų turguose, nesuprato, kad pjauna šaką, nuo kurios maitinasi patys. Daugumai nusikaltėlių neužteko smegenų prisitaikyti prie besikeičiančios situacijos. Viena buvo reketuoti 1991 - 1995 metais, kai Lietuvoje policijos kaip ir nebuvo, verslininkai buvo smulkūs bei baikštūs, tik jų pelnai gražūs. Pirmieji automobilių pirkliai kas 2-3 savaites patys trenkdavosi į Vokietiją, kur nupirkę po vieną seną mašiną patys sėdę prie vairo skubėdavo namo, bijodami stabtelėti Lenkijoje. Biznis vyko pagal nesudėtingą formulę - kiek Vokietijoje už automobilį mokėta markėmis, tos pačios sumos, tik doleriais, būdavo užsiprašoma Lietuvoje. Komercija klestėjo, neretai iš reiso pavykdavo uždirbti 500-1000 dolerių, tad dėl šventos ramybės vieną kitą dešimtinę buvo galima be skausmo numesti ir reketininkams. Tačiau šiandien situacija radikaliai pasikeitusi. Seni automobiliai parvežami tuzinais autovežiais, dažnai nuo perpraduotos mašinos lieka vos šimtinė kita litų pelno. O retkarčiais ir nulis. Koks ten dar reketas...

REKLAMA

"Numirus" automobilių turgui Šiauliuose, prieš trejetą metų iniciatyvos ėmėsi Radviliškio verslininkai. Impulsą turgui davė miestelio komersantai, kurie, atrodo, turi daugiau autovežių nei visi šiauliečiai. Radviliškio pakraštyje, didžiulėje aikštėje prie plento Šiauliai - Panevėžys, dvi bendrovės sėkmingai įrengė naują mašinų turgų, kuris labai greitai tapo pats populiariausias Šiaurės vidurio Lietuvoje.

Sėkmė pažadino konkurentus

Skirtingai nei reketininkams bei kitų mirusių turgų savininkams, Radviliškio turgaus steigėjams užteko proto suvokti, jog neinvestavęs nepaimsi. Buvo sukišta pakankamai pinigų į turgaus infrastruktūrą, o svarbiausia - pasamdyta patikima saugos tarnyba. Algirdas patvirtino ne kartą matęs, kaip apsaugininkai tramdo pernelyg įsismarkavusius mūsiškius prekybininkus. Pamatę persigėrusį rusą tvarkos žiūrėtojai jį nuveda į patalpas, kol kas nors neapvogė. Dabar trečiadieniais Radviliškio turguje - jūra automobilių, nebetelpa dešimtys autovežių. Čia veikia kelios valgyklos bei kavinės, per dvi dešimtis kioskų ir užkandinių. Stambiausias Radviliškio automobilių importuotojas praktiškai vien rusams pastatė modernų viešbutį! Patenkinti ir radviliškiečiai nuosavų namų savininkai, už 15-25 litus irgi mielai apnakvydinantys atvykėlius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pamatę Radviliškyje suklestėjusią automobilių rinką, pernai atsibudo ir kiti verslininkai. Vien Šiauliuose buvo įsteigti net 4 nauji turgūs! Tačiau Šiaulių miesto valdžia seniai pagarsėjusi abejingumu verslui - nė į vieną iš turgų nesugebėta organizuoti net autobusų eismo. Taip naujieji Šiaulių turgeliai vienas po kito tyliai bankrutavo. Mieste liko tik dvi didelės automobilių saugojimo ir perkrovimo aikštelės, tačiau jose mašinas išsirenka daugiausia tik šiauliečiai.

Užtai visai šalia Radviliškio turgaus, už kilometro stūksančiuose kolūkio sandėliuose, buvo įsteigtas rimtas konkurentas - "Ivano" turgus, kurio savininkai bandė įsitvirtinti rinkoje nežiūrėdamas į priemonėmis. Šio turgaus savininkų veikla verta atskiro pasakojimo.

REKLAMA

Žadėjo pinigų, alaus bei striptizą

Pirmiausia ant nupirktųjų sandėlių buvo pakabinta milžiniška iškaba. Tam, kad būtų pamaloninti atvykstantys rusai, išrinktas atitinkamas pavadinimas: "Ivanas". Savininkai sukišo nemažai pinigų įrengdami tualetus, kioskus, estakadas. Tam, kad į "Ivaną" būtų pervilioti klientai, pernai vasarą pradėta ne prastesnė nei prezidento R. Pakso rinkimų reklaminė kampanija. Per laikraščius buvo paskelbta, jog naujas turgus jau įsibėgėjo, prekyba klesti. Melas nepadėjo. Tuomet buvo pasamdyti žmonės, kurie važiuojančiuosius į Radviliškio turgų pasitikdavo pakelėje ir viliodavo plakatais bei lankstinukais. Nesuveikė. Galop "Ivano" savininkai gretimame Šeduvos oro klube pasamdė lėktuvą. Tas prablerbė virš Radviliškio turgaus paleisdamas debesį skrajučių. Lakūnas pasitaikė nepatyręs - vėjas skrajutes nunešė už turgaus tvoros. Pilotui teko sukti antrąjį ratą ir naują "reklamos bombą" išmesti taikliau.

REKLAMA

Skrajutės buvo atspausdintos pagal visus šiuolaikinės reklamos kanonus. Ant jų - mergina didžiulėmis nuogomis krūtimis. "Tai go-go šokėja Monika, geriausia Ivano draugė", - skelbė reklama. Atvykstantiesiems buvo žadamos įvairios nuolaidos ir net pinigai, siūlyta nemokamai įpilti alaus bei parodyti Monikos striptizą. Deja, vakare alaus ir krūtų susirinko ne mašinų pirkliai, o daugiausia vietinių kaimų gyventojai...

Į kovą įsitraukė ir banditai

Kalbama, jog už "Ivano" turgaus savininkų nugarų stovi grėsmingi vyrai iš Plungės. Pavyzdžiui, vienas iš likusių gyvų brolių G. (kitą banditai sušaudė važiuojantį automobiliu). Pasak prekiautojų automobiliais, tie patys vyrai patirties bei pinigų užsidirbę Rietavo turguje. Nežinia, kokie jų ryšiai su Šiaulių nusikaltėliais, tačiau nesuveikus civilizuotoms konkurencijos priemonėms, į kovą mestos neteisėtos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai vasarą Radviliškio mašinų turguje ėmė knibždėti nusikaltėliai. Komersantai juos pakrikštijo "Šiaulių guginiais". Jie primygtinai ragino prekiautojus pervažiuoti į "Ivaną". Nepaklusniesiems buvo pagrasinta parduodamus automobilius apibraižyti ir net aplaistyti sieros rūgštimi. Puolimas vyko plačiu frontu - banditai važinėjo po Šiaulių autoservisus, kur taip pat grasindami reikalavo vykti prekiauti tik į "Ivano" turgų. Galop vasaros pabaigoje "guginiai" taip suįžūlėjo, jog vieną rytą užtvėrė kelią į Radviliškio turgų sukantiems autovežiams, reikalaudami važiuoti prekiauti į "Ivaną". Palaukę, kol prie turgaus nuolat patruliuojantys Radviliškio kelių policininkai (ką čia slėpti - ir pareigūnams mašinų turgus yra puikus pragyvenimo šaltinis) nuvažiuos į pašalį, Radviliškio automobilių turgaus apsaugos darbuotojai šoko į lemiamą kovą su įžūliausiais "guginiais".

REKLAMA

- Viskas įvyko taip greitai, jog mes, prekiautojai, nespėjome nė susigaudyti, kas ten dedasi prie plento, - prisimena Algirdas. - Vyrai kalbėjo, jog "guginiai" gynėsi kumščiais, tačiau pralaimėjo ir buvo išvyti.

Perspektyvos nedžiugina

Nuo tos dienos "Ivano" turgaus savininkai pasidavė ir, atrodo, susitaikė su pralaimėjimu, stojus žiemai kovą nutraukė. "Akistatos" žiniomis, į verslą jie investavo iki ketvirčio milijono litų, o naudos iš to - lygiai nulis. Šiandien laukuose tebestovi tuščias pastatas vaiduoklis su iškaba "Ivanas".

REKLAMA

Radviliškio mašinų turgus - atvirkščiai - klesti. Pernai parduotas rekordinis kiekis automobilių. Iš viso į Rusiją (daugiausia per mūsų Lietuvą) fiziniai asmenys įvežė net 450 000 mašinų. 2002-ųjų spalio 3-iąją Rusija smarkiai padidino muito mokesčius senesniems nei 7 metų automobiliams. Pirkėjų iš karto sumažėjo kokiu trečdaliu, nebepadaugėjo ir šiemet. Prekiautojams pavažinėtomis mašinomis nuotaiką gadina nauji gandai - laukiama, jog šiemet gerokai didės muitai ir 3-7 metų mašinoms, be to, fiziniams asmenims Rusijos muitinė žada nebedaryti mokesčių nuolaidų. Rusijos valdininkai ne iš nuobodulio sugalvoja griežtesnes sąlygas - už minėtą pusę milijono vakarietiškų automobilių iš Rusijos vien pernai išplaukė 5-7 milijardai JAV dolerių, tuo tarpu visos Rusijos lengvųjų automobilių gamybos pramonės apimtis siekia tik apie 9 milijardus dolerių. Logiška, kad Rusija toliau gins savo automobilių pramonę ir bandys didinamais muitais užtvenkti ištekančią tikrą dolerių upę. Nemalonių siurprizų nelegaliai dirbantiems mūsų prekiautojams (o tokių - dauguma) jau paruošė ir Lietuvos mokesčių inspekcija bei Mokesčių policija.

REKLAMA
REKLAMA

Komersantai stengiasi negalvoti apie ateitį, nes ji nebus rožinė. Prekyba pavažinėtais automobiliais, žinoma, niekada nesustos, tačiau tūkstančiai pačių smulkiausių prekiautojų bei servisiukų neišvengiamai bankrutuos. Bankrutuos ir pasipūtėliai rusai, perkantys po vieną automobilį tik tuo atveju, jei Rusijoje už jį uždirba bent 800 dolerių. O kol kas Radviliškyje visos mašinos jau nebesutelpa į turgaus aikštę.

Autoriaus nuotr.

Įvykiai Radviliškyje rodo, jog arši kova kartais vyksta net tarp turgų

Kai Radviliškio turguje automobiliai nebesutelpa į aikštę

Ivano turgus tapęs pastatu vaiduokliu

( Turgus 1 - 3.jpg )

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų