REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiek lavonų bus iškasta Kaune?

Petras IVANAUSKAS

Šešiuose praėjusiuose "Akistatos" numeriuose pasakojome apie Kauno organizuotus nusikaltėlius, apie jų trumpą gyvenimą ir mirtį arba kelionę į kalėjimą ar kolonijas. Puslapio antraštė skelbė: "Iš mafijos gyvenimo". Ar iš tikro tai buvo pasakojimas apie mafiją?

REKLAMA
REKLAMA

Paralelės

Ko gero, ne. Tai pasakojimas apie organizuotus nusikaltėlius, apie grupuotes, turinčias griežtą hierarchiją ir bendrą kasą. Iki tikrosios mafijos trūko valdininkų ar politikų, kurie būtų grupuočių "stogas" ir dirbtų su jais ranka rankon. Bet dabar jau aiškėja, kad Kauno nusikaltėlius drąsiai galima vadinti mafiozais. Pažiūrėkime, kaip susiformavo garsi visame pasaulyje italų mafija (beje, šis žodis yra itališkas ir reiškia "mano šeima"). Jos šaknys - Sicilijoje. Siciliečiai, nepakentę didelių mokesčių, pasitraukė į pogrindį ir tapo tikrais banditais. Ilgą laiką tai buvo nusikaltėliai, reketuojantys dvarininkus ar turtingesnius valstiečius. Labai aiški paralelė su Kaunu ir su visa Lietuva. Kooperatinio judėjimo pradžioje, pirmaisiais nepriklausomos Lietuvos metais banditėliai nieko daugiau ir nedarė, tik reketavo naujuosius lietuvius. Kitas italų žingsnis buvo valdiškų pinigų grobstymas. Mafiozai persikraustė į miestus ir pinigus "darė" už kyšius gaudami pelningus užsakymus. Lietuvoje tas etapas arba praeitas, arba vyksta dabar. Italijoje mafija perėjo į dar pažangesnę fazę - ji susivienijo su valdžia ir politika. Dabar mafiozai vilki baltus marškinius, vaikšto kostiumuoti, dirba įvairiuose biuruose ir bankuose. Vieni užsiima narkotikų ir ginklų kontrabanda, o kiti žiūri, kad viskas vyktų sėkmingai, perspėja apie galimas policijos ir prokuratūros operacijas. Nelegalūs ir legalūs sandoriai sudaromi be jokio pasipriešinimo, nes visur sėdi savi žmonės. Diplomuoti aukštos kvalifikacijos specialistai visada suranda landų, kaip apeiti įstatymus, kaip prie jų prisitaikyti. Dabar Kaune mafija kaip tik ir pasuko tuo keliu.

REKLAMA

Ryšiai - ne nuodėmė

Plačiausiai dabar komentuojami Seimo nario Vytauto Šustausko ryšiai su Henriku Daktaru ir jo aplinka. Atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl galimo spaudimo teisėsaugai traukiant iš kalėjimo Enriką Daktarą, Vytautą Šustauską apklausė net prokurorai. Seimo narys turi neliečiamybę, tad jam jokie įtarimai nepareikšti. Generalinė prokuratūra paprasčiausiai tiria Valstybės saugumo departamento surinktą medžiagą. Priminsime, kad V. Šustausko partijos narys Enrikas Daktaras kartu su Mindaugu Česoniu, Nerijumi Šaronu ir Rimantu Daktaru buvo sulaikyti Kaune per bendrą Lietuvos ir JAV specialiųjų tarnybų operaciją. Keturi kauniečiai buvo įtariami narkotikų kontrabanda, suklastotų pinigų platinimu, tad buvo suimti. Birželio pabaigoje Enrikas Vilniaus apygardos teismo teisėjo Zenono Birštono buvo išleistas į laisvę, o jo draugai liko už grotų. Štai dėl to paleidimo ir apklausiamas Seimo narys Vytautas Šustauskas. Saugumo pareigūnai užfiksavo, kad Henrikas Daktaras, ieškodamas, kaip pagelbėti sūnui, bendravo ir su V. Šustausku.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys neneigia, kad bendravo su visų Kauno nusikaltėlių lyderiu laikomu Henyte. Čia nėra ką ir neigti, nes abu gyveno viename rajone, abu vaikė po Vilijampolę balandžius, o jau dabar ponaitį Enriką ponas Vytautas ir į politiką atvedė.

Štai čia ir matyti, kad Lietuvos mafija dar nesubrendusi. Galvotas mafijos vadas savo sūnaus nei į miesto tarybą, nei į Seimą nestumtų. Tam reikėjo pasirinkti švarios biografijos vaikinuką. Dabar, ką bedarytų, Enriką visi pirmiausia sieja su Kauno "daktarais". Kol kas, padedant V. Šustauskui, jam pavyko patekti į miesto tarybą, bet tai tik dėl to, kad Kaunas yra Kaunas. Atsimenate, sovietmečiu Kaune sklandė toks anekdotas, kad jei visą Kauną aptvertum spygliuota viela, niekas nenustebtų. Visi Kaune ką nors nelegaliai darė ir buvo bet kurią minutę pasiruošę už grotų. Tad ir per rinkimus parėmė savus, tuo labiau kad spaudoje Henriko Daktaro paveiksliukas paskutiniuoju metu tapomas labai šviesiomis spalvomis. Toks šių laikų Robinas Hudas. Tad kol kas ir V. Šustausko ryšiai su Henriku nesmerkiami. Tačiau tik kol kas. Visuomenė ir Kaune bręsta, darosi protingesnė, laikui bėgant bus kaip ir kitose išsivysčiusiose šalyse. O ten ryšiai su mafija - didžiausia nuodėmė. Toje pačioje Italijoje tik įtarus, kad bendrauja su nusikaltėliais, buvo priversti atsistatydinti ne vienas prokuroras ir teisėjas. V. Šustauskas apie tai nesusimąsto, nes tie, kurie sako, kad Seimo narys peržengė visas leistinas normas, kol kas mažuma. V. Šustauskas gali iš visų tyčiotis sakydamas, kad savo partijos skyrius atidarys kiekviename kalėjime, nes jį palaiko pats prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas - už mafiją?

Apie tai, kad prezidentas Rolandas Pakas į Valstybės dienos proga surengtą priėmimą pakvietė Vidaus reikalų ministerijos sekretorių Joną Liaudanską ir Seimo narį Vytautą Šustauską, o nepakvietė generalinio policijos komisaro Vytauto Grigaravičiaus, jau ne kartą rašė visi laikraščiai. Galima suprasti, kodėl buvo pakviestas J. Liaudanskas, kuris viešai paklausė, kokios jėgos į Seimą atvedė Artūrą Paulauską. Matyt, prezidentas nemėgsta Seimo pirmininko ir bent taip jam įdūrė. Be to, niekam ne paslaptis, kad R. Paksas kiekvieną minutę esant bent menkai galimybei pasiruošęs atstatydinti generalinį komisarą, prieš kurį kovoja J. Liaudanskas. Todėl šventės proga Vytautas Grigaravičius buvo paliktas už Prezidentūros vartų. Bet kodėl tarp garbingiausiųjų atsidūrė skandalistas V. Šustauskas? Nejaugi dėl to, kad draugauja su "daktarais"? Eidamas į rinkimus R. Paksas buvo iškėlęs šūkį "Diktatūrą mafijai!" Šis šūkis buvo suprastas nevienareikšmiškai. Tad gal dabar, V. Šustauskui padedant, ir bus įvesta mafijos diktatūra?

REKLAMA

Komisaras ateina

Kad taip nebūtų, kovojantis su Kauno mafija viešai pasiskelbė prezidento taip nemėgstamas, bet to paties tada dar premjero R. Pakso į postą pasiūlytas generalinis komisaras V. Grigaravičius. Tą dieną, kai prezidentas su visa savo kariauna, išskyrus generalinį policijos komisarą, atvažiavo į Raseinius ir ten ruošėsi paskelbti apie komisaro atstatydinimą, pastarasis sužaidė kaip šachmatų didmeistris. Jis kreipėsi į Kauno gyventojus ir pareiškęs, kad Kaunas tapo pavojingiausiu Lietuvos miestu, kurio nusikalstamo pasaulio lyderiai skverbiasi į visą šalį, pakvietė nesileisti į derybas su nusikalstamu pasauliu ir paskelbė karą Kauno mafijai. Daugelis, aišku, suabejojo tokio karo sėkme. Pats vidaus reikalų ministras Virgilijus Bulovas sukritikavo generalinį komisarą. "Pats kreipimasis turėjo būti ne toks, tai turėjo būti policijos, o ne policijos komisaro kreipimasis. Asmeninio telefono pateikimas nėra gerai, nes vadovai turi vadovauti, o ne kalbėtis telefonu", - sakė ministras V. Bulovas. Anot jo, nei ministras, nei komisaras tiesiogiai akcijų nevykdo, tam yra profesionalai, kurie dirba, yra ir pasitikėjimo telefonas.

REKLAMA

Ir vis dėlto ministras prasitarė, kad turi informacijos apie tai, jog kai kurie Kauno policijos darbuotojai dirba "kitai pusei". Pasak V. Bulovo, tai esą ne aukšti, o eiliniai policijos pareigūnai. "Kaunui charakteringos automobilių vagystės ir iš tų skyrių yra informacijos nutekėjimas", - sakė V. Bulovas. Taip sakė ministras, bet juk kiekvienas žmogus gali turėti savo nuomonę. Generalinis komisaras, skelbdamas savo pareiškimą ir pareikšdamas, kad "mes ateinam", apie tai neinformavo miesto policijos vadovų. Nors vėliau V. Grigaravičius pareiškė pasitikįs Kauno pareigūnais, tačiau galvoti galima įvairiai. Tuo labiau kad tarp 55 Valstybės dienos proga apdovanotų pareigūnų nebuvo nė vieno kauniečio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbas prasidėjo?

O generalinis komisaras sako esąs patenkintas, jog paskelbė savo telefono numerį. Jis sulaukia labai daug skambučių. Žmonės teikia daug informacijos ne tik apie nusikalstamą pasaulį, bet ir apie korupcines pareigūnų ir nusikaltėlių sąsajas. Sukruto ir komisarai. Kaune dirba departamento Kriminalinės policijos pareigūnų grupė. Darbo turėtų užtekti visiems, nes per dešimtmetį Kaune buvo nušauti ar susprogdinti 78 žmonės. Trečdalis šių nusikaltimų dar neišaiškinti. Kauno miesto policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai paprašė teismo taikyti įvairius apribojimus penkiolikai nusikalstamo pasaulio atstovų, priklausančių "Daktarams", "Kryžkeliniams", "Gyvatiniams" ir "Kaulams".

REKLAMA

Šiomis dienomis Kauno apygardos prokuratūros atstovė spaudai Daina Paštuolienė išplatino pranešimą, kuriame rašoma, kad kauniečiai ir iki generalinio komisaro akcijos nesėdėjo be darbo.

"Jau ne pirmi metai Kauno teisėsauga vienu iš pagrindinių prioritetų laiko organizuotą nusikalstamumą ir korupciją, susijusią su tyčiniais nužudymais, šešėline ekonomika, kontrabanda, narkotikais, ginklais, prekyba žmonėmis, mokesčių slėpimu bei vengimu ir kt.", - rašoma pranešime. Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius šiemet teismui perdavė 11 baudžiamųjų bylų, artimiausiu metu teismą pasieks dar penkios šiame skyriuje tirtos bylos.

REKLAMA

Spaudoje publikuojamuose straipsniuose ir Policijos departamento pareigūnų užuominose neretai linksniuojama Kauno teisėsauga, neva nesugebanti tinkamai kovoti su nusikalstamomis struktūromis. Kaunas vadinamas ypatingu miestu, kuriame klesti korupcija, prekyba narkotikais ir žmonėmis. Tiesa, kriminogeninė situacija Kaune nedžiugina, kaip ir visoje Lietuvoje, tačiau nuveikti darbai dažniausiai nukeliami į antrą planą, ypatingo visuomenės bei žiniasklaidos dėmesio susilaukia žiaurūs smurtiniai nusikaltimai arba valdininkų ar pareigūnų neteisėti veiksmai, kurie, kaip dažniausiai pamirštama, taip pat atskleidžiami padedant teisėsaugai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėsaugos pareigūnams atskleidus apygardos teritorijoje veikiantį narkotinių medžiagų (amfetamino) gamybos ir prekybos tinklą, Kauną imta vadinti ne tik seniausiu nusikalstamų struktūrų klestėjimo miestu, bet ir narkomafijos miestu. Susidaro įspūdis, jog nusikaltimą atskleidę Kauno pareigūnai užsidirbo dar vieną minusą - "nesusitvarko ne tik su klestinčiomis gaujomis, bet ir su narkotikų gamintojais bei prekiautojais". Priminsiu, jog sėkmingos operacijos metu Prienų bei Marijampolės rajonuose buvo aptikti du amfetamino gamybos fabrikėliai, įtarimai pareikšti net 13 asmenų (V. Silvestravičiui, R. Lantuchui, V. Vansevičiui, V. Siniauskui ir kt.). Ši byla artimiausiu metu taip pat pasieks teismą.

REKLAMA

Teisme dar tebenagrinėjamos ir pagaliau jau eina į pabaigą dviejų Kauno nusikalstamų susivienijimų atstovų baudžiamosios bylos. Dar 2000 metų gegužę ONKT prokurorai baigė tirti ir teismui perdavė Vilijampolės nusikalstamam susivienijimui priskiriamų asmenų - J. Krasausko, pravarde Jankelis, bei E. Saldžio - baudžiamąją bylą, kurie jie kaltinami turto prievartavimu. Stringa teisminis nagrinėjimas ir automobilių vagystėmis bei turto prievartavimu kaltinamų "Daktarų" grupuotei priskiriamų šešių asmenų byloje. Baudžiamojon atsakomybėn šioje byloje patrauktas ir pats H. Daktaras. Anot kaltinimą šioje byloje palaikančio prokuroro, jau beveik metus trukęs procesas, kuris strigo dažniausiai dėl kaltinamųjų ligų, turėtų būti baigtas rugsėjį.

Jau nuo senų laikų yra prigijęs posakis "Kaunas yra Kaunas". Kauniečiai dažnai priima likusiai Lietuvos daliai, atrodo, nepriimtinus, keisčiausius sprendimus (kad ir rinkdami miesto valdžią). Na, o vis dažniau atskleidžiami valdininkų ir pareigūnų piktnaudžiavimo bei korupcijos atvejai smukdo tiek valdžios, tiek teisėsaugos įvaizdį, tačiau dažniausiai nesuvokiama, kad kiekvienas išaiškintas toks nusikaltimas ir yra nesąžiningų, korumpuotų darbuotojų valymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų