REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medikai bedarbiams rekomenduoja darbe... nedirbti

Sigitas STASAITIS

Pagaliau sulaukėme laiko, kai didžiausia vertybe (neskaitant sveikatos) pradėtas laikyti darbas. Turi gerą darbą - turėsi viską. Darbo vietų steigimu rūpinasi ir šalies Vyriausybė, ir visų rajonų savivaldybės. Investicijos, kurių taip laukia kiekvienas Lietuvos miestas, vertinamos tiek, kiek jos sukuria naujų darbo vietų. Darbo biržoje atsiimdamas bedarbio pašalpą dar nė vienas sąlygų nekėlė, o štai dėl siūlomo darbo... Be pajamų vargstantys kaimiečiai ar pagyvenę, niekaip pensijos nesulaukiantys "pasmerktieji" bedarbiai grieš dantimis iš pasipiktinimo perskaitę, kaip kai kurie tautiečiai elgiasi Darbo biržose: sutinka imtis tik tokio darbo, kad jį atliekant nejudėtų nei rankų, nei kojų raumenys, nebūtų apkrauti pečiai bei nugara, o darbo vieta būtų nei šaltoje, nei šaltoje patalpoje!

REKLAMA
REKLAMA

Slepia nenorą dirbti

Žinia, misdamas net iš maksimalios 250 litų bedarbio pašalpos nenutuksi, o kai kurie darbo neturintieji gauna vos 135 litų pagalbą. Besilankantieji Darbo biržose ne kartą yra matę bedarbių ašarų ar įsiūčio priepuolių, tačiau ne visos jų emocijos nuoširdžios.

REKLAMA

- Bėda, kad didesnė pusė bedarbių nepasirengę šiuolaikiškai dirbti, - "Akistatai" savo nuomonę išsakė Šiaulių darbo biržos direktorė Genovaitė Kuprevičienė. - Didesnė pusė bedarbių arba neturi jokios profesijos, arba kokią nors šiandien jau nereikalingą. Tokius bedarbius siunčiame persikvalifikuoti. Deja, tuomet išaiškėja, jog maždaug trečdalis bedarbių iš tikrųjų visai nenori dirbti.

Darbe uždraudė judėti

Šiaulių darbo biržos darbuotojai papasakojo kelis tipiškus atvejus. Keturiasdešimties metų šiaulietė Nijolė sovietmečiu triūsė sandėlininke, tačiau laisvos rinkos konkurencijos jos įmonė neišlaikė ir bankrutavo. Prieš dvejus metus Nijolė pravėrė Darbo biržos duris. Bedarbei buvo išmokėta pašalpa, sudaryta galimybė mokytis persikvalifikavimo kursuose. Pagaliau vieną dieną Darbo biržos darbuotojos moteriškei džiugiai pranešė radusios prekybininkės darbo vietą. Atlyginimas, tiesa, minimalus, tačiau laikui bėgant turėtų augti. Pasiūlymą Nijolė išklausė papūtusi lūpytes bei spoksodama į lubas, o jau kitą dieną atnešė gydymo įstaigos pažymą.

REKLAMA
REKLAMA

"Pilietei Nijolei N. diagnozuotas lėtinis radikulitas. Jai nerekomenduojama dirbti lauko sąlygomis, negalima dirbti pasilenkus, draudžiama sunkiai kelti, negalima atlikti sunkaus fizinio darbo", - rašoma Šiaulių pirminio sveikatos priežiūros centro medikų pažymoje. Tai dar ne visi draudimai. Pažymą vainikuoja tikras medikų logikos "perlas" - pilietė Nijolė N. negali dirbti darbo, susijusio su rankų, kojų bei pečių raumenų veikla".

Gudraujančiųjų daugėja

Perskaičiusios pažymą Šiaulių darbo biržos darbuotojos neteko amo. Kadangi nė vienas darbdavys neprašė surasti darbuotoją, galinčią triūsti... sėdmenimis, radikulitininkė taip ir liko bedarbė. Tiesa, Nijolė dėl to neatrodė labai susikrimtusi. Pasak Darbo biržos darbuotojų, jos itin ilgi išpuoselėti nagučiai, auksas ant pirštų, kaklo bei ausyse liudijo, kad ji - iš "mokančiųjų gyventi", turinčiųjų solidžias neoficialias pajamas. Nijolei minimalaus atlyginimo užtektų nebent kojinėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei tarp bedarbių būtų vos vienas kitas taip gudraujantysis, nereikėtų kelti problemos viešumon. Tačiau jau senokai tokių apsimetėlių - ištisa upė. Štai 50 metų Antanas kelis dešimtmečius dirbo šaltkalviu įrankininku bei santechniku. Darbo birža žmogui surado šaltkalvio darbą. Atrodytų, vyras turėjo apsidžiaugti, tačiau ne, nuskubėjo į polikliniką, o jau kitą dieną į Darbo biržą atnešė medikų pažymą, jog "Antanui K. nerekomenduojamas sunkus fizinis darbas, susijęs su nugaros bei abiejų galūnių judesiais".

REKLAMA

Namie geriau nei darbe

Dar blogesnė bedarbės siuvėjos Vilmos P. sveikata. Kai Darbo birža moteriai "Verpsto" fabrike pasiūlė mezginių formuotojos vietą, siuvėja suskubo pristatyti pažymą, jog negali dirbti fizinio darbo ir lankstytis. Pažymą vainikuoja dar vienas medikų logikos "perlas": "...Pilietei Vilmai P. tai pat nerekomenduojama dirbti šiltose ir šaltose patalpose".

Kadangi visose darbo vietose arba šilta, arba šalta, Vilma taip ir liko pašalpomis remiama bedarbė. Tačiau kaip tokia ligota moteris ištvėrė šios vasaros karščius ir nemiršta žiemą, kai jos blokiniame bute šalta? "Akistatos" žiniomis, šiaulietė gyva žvali namie, nesvarbu, šaltis ar kaitra, tyliai siuva pogrindiniam darbdaviui.

REKLAMA

Atsipurtė net dėžučių

Visos abejonės išsisklaidė, kai vienas darbdavys pritrūko žmogaus, turinčio dėlioti lengvas plastmasines dėžutes. Jos tokios lengvos, kad niekas neįsivaizdavo toje darbo vietoje vyro. Dėlioti dėžutes buvo pasiūlyta Vilmai.

- Ką jūs, dirbti krovike man neleidžia sveikata, - žvelgdama iš aukšto išdidžiai rėžė bedarbė ir kitą dieną iš privataus šeimos gydytojo kabineto atnešė pažymą, jog "negali dirbti fizinio darbo, susijusio su rankų, kojų bei pečių raumenimis".

Šiaulių asmens sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas, gydytojų konsultacinės komisijos (GKK) pirmininkas Vytautas Galiauskas aiškino neįžvelgiąs problemos:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Rimtiems ligoniams pripažįstamas invalidumas. Trečiosios grupės invalidas negali dirbti tam tikro darbo, antrosios grupės - iš dalies nedarbingas, na o pirmosios pats reikalauja priežiūros bei slaugos. Jei invalidumas nepripažintas, Darbo biržai nereikėtų vadovautis šeimos gydytojų pažymomis.

STT nufilmavo kyšininkus

Tačiau gyvenimas rodo, jog invalidumą oficialiai pripažįstančiose Valstybinėse medicininėse socialinės ekspertizės komisijose (VMSEK) taip pat apstu netvarkos. Tuose pačiuose Šiauliuose VMSEK medikai simuliantus vertė invalidais už kyšius.

REKLAMA

2001-aisiais gavę informacijos apie kyšininkavimą, STT agentai Šiaulių VMSE pirmosios komisijos patalpose įrengė slaptas vaizdo filmavimo kameras, kuriomis net 9 dienas filmavo komisijos medikų - pirmininkės Reginos Areliūnienės (62 m.), eksperto terapeuto Kęstučio Lanausko (50 m.) bei eksperto chirurgo Mindaugo Mažutavičiaus (47 m.) - komisijos darbą. Šie trys gydytojai buvo įgalioti svarstyti Šiaulių miesto, Radviliškio bei Pakruojo rajonų susirgėlių invalidumo klausimus. Pririnkus užtektinai įkalčių 2001-ųjų rugsėjo 25-ąją visi trys minėti komisijos nariai buvo sulaikyti darbo vietoje.

REKLAMA

Pareigūnai, iškratę gydytojų pinigines, chalatų kišenes bei rankines, rado 1 200 litų įvairiomis kupiūromis bei 100 Vokietijos markių banknotą. Kratos buvo atliktos ir gydytojų butuose.

Medikai pakliuvo į teismą

STT agentai namuose aplankė ir apklausė per 30 pastaruoju metu VSMEK apsilankiusių ligonių, kurie prisipažino invalidumo grupę skyrusiems ekspertams davę nuo 10 iki 200 litų kyšį. Šie žmonės paaiškino, jog laukdami eilėje prie komisijos durų ligoniai tarpusavyje ne tik šnekučiuojasi savo apie ligas, bet ir vieni kitiems pataria, kiek priimta duoti komisijos nariams, kad šie paskirtų invalidumo grupę. Pasak neįgaliųjų kyšininkų, populiariausias kyšis - 100 litų. Kai kas komisijai nešdavo saldainių, kavos, mėsos produktų ar net daržovių. Iš apklaustųjų neatsirado nė vieno paliudijusio, kad VSMEK narys būtų atsisakęs pinigų ar dovanų. Davę parodymus 30 ligonių prisipažino komisijai sunešę 2 300 litų, o per mėnesį ši komisija priimdavo apie 300 ligonių. Žinoma, neteisinga manyti, jog VSMEK invalidumo grupes suteikdavo tik už kyšius. Žmones su akivaizdžiais neįgalumo požymiais minėtoji komisija ir be kyšio pripažindavo invalidais. Nešti pinigus labiausiai buvo suinteresuoti piliečiai, kurių nedarbingumas kelia abejonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu nedorieji gydytojai ne tik nušalinti nuo darbo VSME komisijoje. Jie teisiami, tik procesas vyksta vangiai. Na o prie naujos sudėties medikų VSMEK eilėse laukia nauji ligoniai.

Nedaug uždirbdamas daug neteksi

Apsimetęs ką tik iškeptu bedarbiu "Akistatos" korespondentas užsuko į Darbo biržą pats pasikalbėti su bedarbiais.

- Tegul jie eina šikti su savo darbu už minimalią algą, išsidavė vienas skelbimus skaitinėjęs vyras. - "Arsi" už 360-380 litų, tačiau neteksi kompensacijos už buto šildymą, vandenį, socialinės pašalpos ir džiaugsies, jei nuo minimalios algos liks 100 litų. Geriau užsiregistravęs bedarbiu tuo metu turguje perparduosiu du tris automobilius - liks po 100-200 eurų nuo kiekvieno.

REKLAMA

Kita bedarbė prisipažino Darbo biržoje besilankanti tik dėl to, kad būtų nemokamai gydoma ligoninėje. Nežinodami, kad šnekasi su žurnalistu, pašnekovai net neslėpė, jog abu kratysis bet kokio pasiūlyto darbo.

Užtai darbo statybose iš tikro norįs sakė maždaug 30 metų vyras. Specifinės tatuiruotės ant rankų bylojo, jog šis bedarbis neseniai grįžęs iš kolonijos. Darbo biržos darbuotojos vėliau papasakojo, kad didžioji dalis buvusių kalinių darbe ištveria tik iki pirmo atlyginimo - matyt, vagiant taip pat galima daugiau uždirbti nei minimali alga.

REKLAMA

Pardavėjai nelaikomi žmonėmis

Darbo jėgos rinkai neigiamą įtaką daro ir kai kurie godūs darbdaviai. Milijoninius pelnus gaunančių didžiųjų prekybos centrų vadovai verčiasi per galvą, kad tik prekyba būtų kuo pelningesnė. Jų samdomi pardavėjai dažniausiai nelaikomi žmonėmis. Jiems gailima mokėti bent litą daugiau už minimalų atlyginimą, o po to stebimasi, kodėl pardavėjos dirba lėtai ir nesąžiningai. Daugelis žmonių yra pastebėję, kokia didelė pardavėjų kaita didžiuosiuose prekybos centruose. Viena buvusi kasininkė "Akistatai" papasakojo, jog naujos pardavėjos dažnai priimamos bandomajam laikotarpiui, kuriam pasibaigus paprasčiausiai išmetamos į gatvę.

REKLAMA
REKLAMA

Kitame statybinėmis medžiagomis prekiaujančiame prekybos centrų tinkle naujiems darbuotojams žadama karjera bei atlyginimo augimas. Deja, įsidarbinęs žmogus kas keli mėnesiai vis perkeliamas į kitą darbo barą, kuriame priverstas viską pradėti iš pradžių už tą patį pradinį atlyginimą. Kartais darbdaviai samdinius terorizuoja psichologiškai nuolat skelbdami viešuosius konkursus į jau dirbančiojo vietą. Apsukriausi darbininkiškų profesijų atstovai už nepadorų darbdavių elgesį atkeršijo masiškai išvažiuodami dirbti (net ir nelegaliai) į kitas šalis. Lietuvoje jau tapo problema rasti gerų automechanikų, motoristų, kai kurių statybininkų, prityrusių siuvėjų ir net vadovų.

Ar dar esame darbštuolių tauta?

Darbdaviai taip pat turi pagrįstų pretenzijų samdiniams. Buvo precedentas, kai kaime pastatę siuvimo cechą verslininkai taip ir nesurado pakankamai siuvėjų. Šiandien dar daug žmonių nesuvokia, jog nepriekaištinga reputacija ir geras vardas yra daug vertingesni už darbe pavogtą detalę ar 20 litų. Dažnas darbininkas dirbdamas tingi bent truputį pagalvoti - pritrūkęs medžiagų ar įrankių, užuot jų paieškojęs, nutraukia darbą. Savanaudiškai bei netoliaregiškai elgiasi ir Lietuvos aukštųjų mokyklų vadovai. Formuodami dideles už mokslą susimokančių studentų grupes, jie kasmet išleidžia šimtus potencialių bedarbių - muzikos ar dailės pedagogų, audiovizualinio meno žinovų, socialinių darbuotojų, chorvedžių bei kitokių niekam nereikalingų specialistų.

- Kažin ar beturime teisę pasauliui girtis, jog esame darbštuolių tauta, - "Akistatai" pridūrė Darbo biržos darbuotojai. - Daug vyresnio amžiaus žmonių, kuriems likę keleri metai iki pensijos, iš tiesų labai norėtų padirbėti, tačiau darbdaviai tokių purtosi. Jie laukia jaunesnių, perspektyvesnių darbuotojų, tačiau maždaug trečdalis jaunesniųjų dirba pogrindinėse darbo vietose. Tokie Darbo biržoje registruojasi ieškodami tik pašalpų bei lengvatų, o nuo siūlomo darbo dangstosi fiktyviomis pažymomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų