REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius turi šansų įsitvirtinti kaip lietuvių tautos pranašas. Lyg ir bandydamas linksminti į Vilnių atvykusius Baltijos jūros valstybių vyriausybių vadovus, A. Kubilius pareiškė tikįs, kad iki 2014 m. Lietuvoje bus įvestas euras, lietuviai taps Europos krepšinio ir Eurovizijos čempionais.

REKLAMA
REKLAMA

Ausį rėža tai, kad trys premjero išvardyti laimės žiburiai nelygiaverčiai. Dėl pralaimėjimo krepšinio aikštėje ar dėl nesėkmės prie Eurovizijos mikrofono valstybė nesugrius. O štai pasirengimas eurui persmelkia visą ūkį. Visi pajus naujos valiutos įvedimo arba neįvedimo pasekmes. Bet jau dabar Lietuvai prikišama, kad meldžiamasi ne tam Dievui: euras gerai, bet dar geriau – ūkio konkurencingumas.

REKLAMA

Britų savaitraštis „The Economist“ neseniai irgi rašė apie 2014 m. Tik, aišku, ne apie tai, kad tais metais mažytėje, tačiau linkusioje visus mokyti Europos Sąjungos (ES) valstybėje bus įvestas euras. Žurnale pateikti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vertinimai, skelbiantys, kad 2000 m. vadinamojo „didžiojo septyneto“ (G7) šalių visuminė skola sudarė 65 proc. jų visuminio bendrojo vidaus produkto (BVP), o 2014-aisiais šis rodiklis pasieks 110 proc. BVP.

REKLAMA
REKLAMA

Gal tai nieko baisaus? Kaip čia pasakius... Prie bankroto ribos atsidūrusios Graikijos skolos dabar sudaro maždaug 115 proc. tos šalies BVP.

Šalys, kurios yra pasaulinio ūkio ramsčiai ir varikliai, ima panašėti į Graikiją. Europos Sąjungoje 20 iš 27 narių nesilaiko įsipareigojimų dėl biudžeto deficito. Į bėdą patekusioms narėms ES dabar pasižadėjo garantuoti iki 750 milijardų eurų paskolų. Trečdalį garantijų suteiks TVF – tas pats, kurio taip baidėsi Dalios Grybauskaitės prigąsdinta Lietuvos vyriausybė.

Dar būdama už biudžetą atsakinga Europos komisarė ji kaip kirviu nukirto: „Vyriausybės, kurios praktiškai yra priverstos skelbti nemokumą ir kreiptis į tarptautines organizacijas, demonstruoja politinę impotenciją.“ Štai pasitraukė D. Grybauskaitė iš Europos komisijos, ir ši galiausiai parodė impotenciją – pasinaudojo TVF pagalba. Didžiausios TVF donorės yra JAV, kurių valstybinė skola dabar sudaro 90 proc. BVP. Ne, Amerika – dar ne Graikija, todėl ir TVF garantijos dar ką nors reiškia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na, o Lietuvos vyriausybė tikrai nerodė impotencijos – visi matome, kad Lietuva nori ir gali išlaidauti. Mūsų vyriausybė ir į TVF nesikreipė, ir valdžios sektoriaus galutinio vartojimo išlaidos pernai tesumažėjo kokiais 1,5 proc., nors biudžeto įplaukos nusmuko ketvirtadaliu. Diržus veržėsi liaudis – namų ūkių galutinio vartojimo išlaidos pernai sumažėjo maždaug 20 proc.

Bepigu A. Kubiliui juokauti ir euro įvedimą kartu su pergale Eurovizijoje pranašauti. Vyriausybės ir premjero reitingai vargu bau gali kristi žemiau nei dabar – vadinasi, prarasti nėra ko. Niekas nesušaudys premjero už tai, kad nebuvo pasiskolinta iš TVF, ir užsienio skolos aptarnavimas Lietuvai dabar yra brangesnis maždaug tiek, kiek buvo atimta liaudies karpant išmokas ir pensijas.

Prezidentės reitingai irgi vargu ar sumažės dėl to, kad atgrasė vyriausybė nuo TVF. Užtat premjeras, ministrai ir prezidentė parodė, kad turi potencijos tarsi kokie krepšininkai ar Eurovizijos dalyviai. Pridurkime, kad ir krepšinis, ir Eurovizija – gana brangūs malonumai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų