REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opinis kolitas - labai pavojinga žarnyno liga

Ignalinos rajono gyventoja Stefanija A. (75 m.) ir anksčiau turėjo problemų dėl pilvo skausmų, lydimų smarkaus viduriavimo, tačiau šįkart sunegalavo kur kas stipriau: sukarščiavo, pradėjo pykinti, ėmė gausiai viduriuoti (išmatose pasirodė kraujo ir gleivių priemaišų). Moteris buvo paguldyta į rajono ligoninę, tačiau būklei negerėjant po savaitės pervežta į VĮ Santariškių klinikos Gastroenterologijos kliniką. Čia ligonei buvo atlikta eilė tyrimų (buvo įtariamas net storosios žarnos vėžys), po kurių paaiškėjo, jog moteris serga opiniu kolitu.

REKLAMA
REKLAMA

Optinis kolitas - tai storosios žarnos (dažniausiai - apatinės jos dalies) uždegimas, kuriam būdingas gleivinės išopėjimas ir kraujavimas.

REKLAMA

Medicininėje literatūroje nurodoma, jog opinio kolito atsiradimo priežastys iki šiol nėra tiksliai žinomos. Manoma, kad tai gali būti susiję su tam tikrais organizmo imuninės sistemos sutrikimais, taip pat ir genetiniu paveldėjimu. Neatmetama tikimybė, jog opinio kolito išsivystymui gali turėti įtakos ir užkratas, patirta psichoemocinė trauma (nustatyta, jog minėta liga dažniau serga jautrūs, nervingi žmonės).

Opinio kolito simptomai yra viduriavimas, dažnas (kartais - apgaulingas) noras tuštintis, pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai, karščiavimas, o išmatos - su krauju ir gleivėmis. Ligoniui gali šiek tiek kristi arterinis kraujo spaudimas, padažnėja pulsas.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent staiga atsiradęs dažnas tuštinimasis su krauju ir gleivėmis yra pagrindinis opinio kolito simptomas. Dėl storosios žarnos pažeidimų jaučiamas pilvo skausmas, tenezmai (apgaulingas noras tuštintis). Ligoniui silpna. Daug ir gausiai viduriuojant organizmas netenka skysčių, todėl sumažėja kraujospūdis, dažniau ima plakti širdis, sutrinka kraujo elektrolitų (natrio, kalio, kalcio ir kt.) pusiausvyra, gali pradėti kamuoti sąnarių skausmai. Kuo ligos eiga sunkesnė, tuo minėti simptomai jaučiami stipriau (jei sergama lengvos formos opiniu kolitu, bendra būklė pakinta nežymiai).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiai ligai būdingi paūmėjimai, kurie kartais būna reti, o kai kada vargina gana dažnai. Priklausomai nuo to, kaip uždegimas išplitęs, skiriamas ir gydymas (jei liga apėmusi tik tiesiąją žarną - galutinę storosios žarnos dalį, ligos simptomai dažniausiai praeina gana greitai; jei pažeista ir storoji žarna, gydymas užsitęsia, gali trukti ilgai). Kartais ir skiriant dideles vaistų dozes (kai ligos forma - sunki), ligos simptomai visiškai neišnyksta.

Jei opinio kolito forma yra sunki ir jei laiku nepradedamas reikiamas gydymas, gresia sunkios komplikacijos. Viena dažniausiai pasitaikančių opinio kolito komplikacijų yra kraujavimas iš storosios žarnos opų (dėl šios priežasties kraujyje sumažėjus hemoglobino kiekiui gali atsirasti mažakraujystė). Taip pat gali išsivystyti toksinis storosios žarnos išsiplėtimas, kurį paprastai lydi stiprūs pilvo skausmai, aukšta temperatūra, kiti organizmo intoksikacijos požymiai (pykinimas, vėmimas, kritęs kraujospūdis; išsivysčius pastarajai komplikacijai gali prakiurti storoji žarna ir prasidėti peritonitas - pilvaplėvės uždegimas).

REKLAMA

Opinis kolitas gali pažeisti ir kitus organus - gali prasidėti akių ar sąnarių uždegimas, išberti odą, joje atsiranda daug pūlinukų. Gali būti pažeisti tulžies latakėliai, prasidėti kepenų ligos. Jei sunkia šios ligos forma susergama vaikystėje, gali sutrikti vaiko vystymasis ir augimas. Dar viena labai pavojinga opinio kolito komplikacija yra storosios žarnos vėžys. Yra nustatyta, jog kuo ilgiau opiniu kolitu sergama, tuo kyla didesnė rizika išsivystyti storosios žarnos vėžiui.

Gydytojai įspėja, jog pastebėjus, kad išmatose yra kraujo priemaišų, jokiu būdu negalima gydytis patiems - būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją. Mat kraujas išmatose yra labai rimtos žarnyno ligos simptomas!

REKLAMA

Diagnozavus opinį kolitą skiriami du gydymo etapai: gydymas esant ligos paūmėjimui ir palaikomasis gydymas (tarp paūmėjimų). Esant sunkesnei ligos formai gydoma ligoninėje, skiriama lašinių skysčių infuzijų, antibiotikų, koreguojama sutrikusi elektrolitų pusiausvyra organizme.

Jei ligos eiga labai sunki, gydymas neturi poveikio ar diagnozuojamas storosios žarnos išsiplėtimas, gali tekti operuoti (pašalinama visa storoji žarna ar pažeista jos dalis).

Profilaktika sergant opiniu kolitu (tiek ūmine, tiek lėtine forma):

1. Tinkama mityba (viduriuojant nevartoti pieno produktų, žalių daržovių ir vaisių, konservuotų produktų, taip pat daug skaidulų turinčių maisto produktų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Vartoti organizmo imuninę sistemą stiprinančius vitaminų kompleksus (rekomenduojami turintieji didesnį geležies, folinės rūgšties, kalcio kiekį).

3. Vengti stresų (jie gali sukelti ligos paūmėjimą).

4. Pajutus negalavimus kreiptis į gydytoją, neatsisakyti paskirtų žarnyno tyrimų (nesvarbu, kokie nemalonūs jie būtų).

5. Vengti sunkaus fizinio darbo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų