REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiek virvelė besivytų...

Remigijus RAINYS

Ukrainos pietuose esančio Simferopolio miesto oro uoste sulaikytas 5-erius metus nuo Lietuvos teisėsaugininkų besislapstęs Telšiuose veikusios "Šilinių" gaujos narys Alfredas Šiušis (39 m.), pravarde Fredis. Šalies policijos departamento vadovų teigimu, telšiškis sulaikytas per bendrą Lietuvos ir Ukrainos su organizuotu nusikalstamumu kovojančių pareigūnų operaciją. Sulaikytas įtariamasis turėjo legalų Rusijos piliečio pasą, kuriame buvo įrašyti kiti duomenys. Jis buvo pakeitęs ir savo išvaizdą, tačiau buvo identifikuotas pagal pirštų atspaudus. A. Šiušis įtariamas dalyvavęs ginklais ir sprogstamosiomis medžiagomis ginkluotos nusikalstamos grupuotės veikloje, organizavęs netikrų JAV dolerių gamybą ir dideliais kiekiais paleidęs juos į apyvartą bei kitais nusikaltimais.

REKLAMA
REKLAMA

"Šiliniais" pramintą gaują apie 1990-uosius metus įkūrė tuo metu Telšių "Masčio" gamykloje kroviku dirbęs Vincas Šilys. Pradinį kapitalą šis veikėjas susikrovė prekiaudamas iš radijo detalių išskirtais tauriaisiais metalais, tačiau netrukus ėmė reketuoti ne tik savo konkurentus, bet ir legaliai dirbančius Telšių verslininkus. Lyderio pasitikėjimą pelnęs Fredis netrukus tapo V. Šilio dešiniąja ranka. Naujajam gaujos strategui buvo patikėtas ir jos "obščiakas". Anksčiau gaujos nariai buvo ypač pamėgę už 7-ių kilometrų nuo Telšių veikusią šašlykinę, kurioje nuolat rinkdavosi. Šioje įstaigoje apsilankiusieji pakeleiviai būdavo sumušami ir apiplėšiami, tačiau beveik visada nusikaltimai likdavo neatskleisti. Buvo manoma, kad kavinė per pusę priklauso verslininkui V. Achunovui ir A. Šiušiui. 2000-aisiais metais vietoj senosios šašlykinės buvo pastatyta moderni kavinė, tačiau įtarimas, jog ir į ją investuoto kapitalo pusė priklauso "šiliniams", neišnyko.

REKLAMA

Drauge su V. Šiliu iš plėšimų ir reketo praturtėjęs Fredis netoli Platelių ežero pasistatė svetimo žmogaus vardu registruotą senovinio stiliaus namą, o Telšiuose jo motinos vardu ėmė kilti kitas mūrinukas. 1996-aisiais metais "šiliniai" sumanė gaminti ir platinti JAV dolerius ir šios idėjos autoriaus laurus teisėsaugininkai taip pat priskiria A. Šiušiui. Kompiuteriai, skeneris, spausdinimo staklės ir kita netikrų pinigų gamybai reikalinga įranga buvo sutelkta vieno gaujos nario name Telšiuose. V. Šilys su A. Šiušiu savo parankinius nuolat ragino tobulinti klastotes. Padirbtų pinigų platinimu užsiėmė patys grupuotės lyderiai - realizavo juos Rusijoje. Tais pačiais metais netikrų pinigų įranga buvo perkelta į Telšių rajone Brevikių kaime esančią sodybą, kur buvo pagaminta apie 10 milijonų JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

1999-aisiais metais pogrindinė senojo pavyzdžio JAV dolerių šimtinių spaustuvė vėl sugrįžo į Pašilės kaimą, o Plungės rajone, vieno nebaigto statyti namo patalpose gaujos vadeivų nurodymu pradėjo veikti dar vienos dirbtuvės, kuriose buvo numatyta gaminti jau naujo pavyzdžio 100 JAV dolerių kupiūras. 2000-ųjų metų pavasarį policijos pareigūnai šioje netikrų pinigų spaustuvėje sulaikė keturis "šilinių" gaujos narius, o po trijų mėnesių įkliuvo ir pats V. Šilys. A. Šiušis suspėjo pasislėpti. V. Šilys ir dar 13 jo grupuotės narių Šiaulių apygardos teisme buvo nuteisti 2004-ųjų metų sausio pradžioje. Dėl ginkluoto nusikalstamo susivienijimo sukūrimo, vadovavimo jam, turto prievartavimo, plėšimo, disponavimo sprogmenimis, turto sunaikinimo, netikrų pinigų gaminimo ir jų paleidimo į apyvartą kaltu pripažintam vadeivai buvo skirta 14 metų laisvės atėmimo bausmė. Kiti grupuotės nariai taip pat nuteisti įvairiomis laisvės atėmimo bausmėmis.

Manoma, kad sulaikius Fredį gali paaiškėti dar apie 10-ies su "šilinių" gauja siejamų žmogžudysčių aplinkybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų