REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ramutė PEČELIŪNIENĖ

Lygiai prieš savaitę teismas dviem mėnesiams leido suimti gerai žinomai Pasvalio "pelėsių" grupuotei priskiriamą ir jos lyderiu tituluojamą Gintarą Linkevičių (39 m.). Penkeriais metais jaunesnį jo brolį Darių Linkevičių nutarta suimti mėnesiui. Ikiteisminį tyrimą atliekančios Generalinės prokuratūros pareigūnai abu juos įtaria pasikėsinus neteisėtai gauti daugiau nei 1,2 milijono litų Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos, skirtos investicijoms į žemės ūkį. Pastaruoju metu Gintaras Linkevičius vadovavo žemės ūkio bendrovei "Vaškai", o Darius buvo ŽŪB "Kiemeliai" direktorius. Šios pareigos jiems atiteko iš vietinių žemdirbių supirkus pajus ir tapus minėtų bendrovių savininkais. Be pareigūnų dėmesio neliko ir ŽŪB "Vaškai" vyriausioji finansininkė, abiejų šių bendrovių buhalteriją tvarkanti Ramunė Mikšytė, kuri įtariama prisidėjusi prie šio galimo nusikaltimo. Sulaikytai bei apklaustai artimais ryšiais su G. Linkevičiumi siejamai jo pavaldinei teismas skyrė švelnesnę kardomąją priemonę - pasižadėjimą neišvykti.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusios savaitės viduryje į brolių namus, esančius Pasvalyje, atvyko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai iš Vilniaus. Jie atliko kratą ne tik brolių gyvenamuosiuose būstuose, bet ir jų valdomose bendrovėse, pastarųjų atstovybėse Vilniuje, paėmė daug dokumentų. Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas įtarus, jog G. ir D. Linkevičiai, suklastoję dokumentus, ketino gauti 1,2 milijono litų finansinę paramą.

REKLAMA

Įtariami sukčiavimu

Šiek tiek daugiau nei prieš mėnesį bendrovių "Vaškai" ir "Kiemeliai" atstovai kreipėsi į Nacionalinę mokėjimo agentūrą, prašydami investicinės paramos. Buvo įrodinėjama, jog gautos lėšos bus investuojamos į karvidžių kompleksus, kuriuos esą reikia atnaujinti. Po keleto savaičių šie pinigai jau galėjo būti pervesti į abiejų bendrovių sąskaitas... Tačiau pagal dabar galiojančius įstatymus ES paramos galima prašyti tiktai į plėtros projektus investavus dalį savo lėšų. Nors abi minėtos bendrovės dokumentuose, pateiktuose Nacionalinei mokėjimo agentūrai, nurodė, jog pasiruošę investicijoms skirti apie vieną milijoną litų, iš tiesų tokių pinigų neturėjo. Arba, kitaip tariant, jų nebuvo bendrovių sąskaitose. Jau vien dėl to ŽŪB negalėjo prašyti paramos iš Europos Sąjungos fondų. Paaiškėjo, jog paraiškos dėl pinigų gavimo pateikimo išvakarėse į ŽŪB "Vaškai" sąskaitą buvo pervesta pusė milijono litų. Tačiau šie pinigai minėtoje sąskaitoje buvo tik vieną dieną. Iš banko gavus pažymą, jie paslaptingai dingo - buvo kažkur pervesti. Įtariama, jog taip buvo pasielgta, norint įrodyti, jog bendrovės sąskaitoje yra pinigų (beje, pastarieji galėjo būti pasiskolinti trumpam laikui - vien tam, kad bankas išduotų pažymą). Tokios manipuliacijos negalėjo likti neįvertintos. Kuria linkme reikalai pakryps toliau, prognozuoti sunku. Ikiteisminio tyrimo eigos Generalinės prokuratūros pareigūnai nekomentuoja.

REKLAMA
REKLAMA

Vaškų miestelio gyventojai įsitikinę, jog šis "didelis burbulas" netrukus sprogs, o kiek "patampyti" broliai bus paleisti į laisvę.

Žemės ūkio bendrovės "Vaškai" direktoriumi G. Linkevičius tapo daugiau nei prieš dvejus metus. Vietiniai kaimo gyventojai puikiai prisimena pajų supirkimo vajų. Kaip teigė vienas gerai šią situaciją žinantis žmogus, tuo metu Gintaras Linkevičius ir jo brolis Darius, "Kiemelių" bendrovės savininkas, veikė kartu.

Nusitaikė į "gardžiausius kąsnius"

Niekam nebuvo paslaptis, jog apsukrūs Pasvalio vyrukai nusitaikė ne į nualintas bendroves, o į tas, kurių sąskaitose buvo bent po keletą šimtų tūkstančių litų. Tad nenuostabu, jog jie pradėjo lankytis gana tvirtai tuo metu besilaikiusioje "Vaškonių" ŽŪB. Dviem galingais visureigiais atvykę į Vaškonis, arogantiškai nusiteikę broliai tarsi demonstravo savo galybę, sudarė turtingų ir savimi pasitikinčių verslininkų įvaizdį. Žmonės buvo girdėję, jog broliai priklauso "pelėsių" grupuotei, tačiau didesnio dėmesio į tai nekreipė. Pas vietinius gyventojus susiradę laikinas pastoges, broliai pradėjo darbą - jie ėmė įkalbinėti žemdirbius parduoti turimus pajus. Broliai turėjo ir bendrininkų, aktyviai dalyvavusių šioje agitacinėje kampanijoje. Vadinamieji "pelėsinių" grupuotės "kolaborantai" pasvališkiams nurodydavo žmones, turinčius daug pajų. Nors kai kas tikino girdėjęs kalbas, kad vietiniai žemdirbiai gąsdinimais bei prievarta buvo verčiami parduoti pajus, tačiau pašnekovas to nepatvirtino. Jo teigimu, Linkevičiai veikė gudriai, iš anksto gerai susipažinę su įstatymais bei esama situacija (manoma, jog jie palaikė gerus ryšius su kai kuriais savivaldybės tarnautojais, galėjusiais pakonsultuoti šiais klausimais ir duoti vertingų patarimų). Atvykę pas gyventojus, G. ir D. Linkevičiai įtikinėjo, jog jau turi supirkę 50 procentų bendrovės pajų ir greitai taps bendrovės savininkais. Ir esą, jeigu dabar žmonės neapsispręs bei neparduos pajų, vėliau tų pajų niekas nepirks. O jeigu ir pirks, bus pasiūlyta labai žema kaina. Žemdirbiams trūko teisinių žinių bei supratimo, kaip teisingiau pasielgti. Dauguma nelabai suvokė, kokią naudą gali turėti iš pajų. Tokiai agitacijai greičiau pasidavė pensininkai - juk jų jau neviliojo nei darbas, nei karjera, o rūpėjo gauti pinigų, be to, būtent jie turėjo daugiau pajų (bendrovės valdyba buvo tinkamai įvertinusi jų indėlius į sukurtą bendrovės turtą). Tuo tarpu darbingo amžiaus žmonės dvejojo, nes bijojo netekti darbo. Kita vertus - niekas nenorėjo "naujo pono", nes nežinojo, ko iš jo galima tikėtis. Be to, žmonėms buvo nežinoma tikroji finansinė bendrovės situacija ir turimas turtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nugalėjo apsukrumas ir gudrumas

Nepaisant to, kad G. ir D. Linkevičiams pateikti įtarimai dėl ryšių su "pelėsių" grupuote, savo pavardės nepanoręs įvardinti pašnekovas sakė galįs brolius pagirti už sumanumą, už sugebėjimą veikti labai apgalvotai. Buvo aišku, jog, prieš imdamiesi šios veiklos, jie tiksliai išsiaiškino esamą situaciją, sužinojo, kas kiek turi pajų, o bendrovė - turto, kiek pinigų yra jos banko sąskaitoje. Tuo metu bendrovės finansinė situacija iš tiesų buvo gana nebloga - banke gulėjo pusė milijono litų, fermose buvo laikoma nemaža galvijų banda, auginama daug kiaulių, be to, nemenką bendrovės turto dalį sudarė įvairūs pastatai. Pradėdami šios bendrovės privatizavimo vajų, broliai suvokė, jog tuometinė valdžia greitai išleisti grynųjų negalės, todėl jie taps ir sąskaitoje buvusių grynųjų pinigų savininkais. Pasvališkiams palanki situacija susiklostė dar ir todėl, jog 2001-ųjų rudenį tuometinis "Vaškų" bendrovės vadovas sunkiai susirgo, todėl nebuvo kam organizuoti ryžtingą pasipriešinimą "ateiviams". Broliai buvo nusitaikę ir į daugelį kitų bendrovių, tačiau ne visas pavyko privatizuoti, nes kai kurie bendrovių vadovai laiku susiorientavo ir patys jas privatizavo. Buvo stengiamasi, kad bendrovių turtas neatitektų gardų kąsnį pajutusiems "pelėsių" grupuotei priskiriamiems asmenims.

REKLAMA

Direktorius nevengė guminių aulinių

Kai kurių vietinių gyventojų teigimu, G. Linkevičius - gana principingas darbdavys. Tapęs "Vaškų" bendrovės direktoriumi, iškart atnaujino gyvulių bandą (išnaikintos leukoze sergančios karvės), pradėjo taikyti pažangią gyvulių auginimo technologiją. Žmonės esą pastebėjo, jog naujasis vadovas netoleruoja girtavimo ir atžagaraus darbo. Matyti fermoje jį, avintį guminiais auliniais ir padedantį darbininkams rūšiuoti gyvulius, buvo kasdieninis reiškinys.

Vertindami brolių Linkevičių suėmimo faktą, vietiniai sakė nesuprantą, kodėl jokiai institucijai Linkevičiai neužkliuvo prieš trejus metus, kodėl niekas nesidomėjo, už kokias lėšas jie supirkinėjo pajus ir privatizavo bendroves, kokiu būdu susikrovė turtus?... Esą greičiausiai dabar atsirado konkurentų arba susigrūmė kelios interesų grupės. Be to, kai kam gana tikėtina versija, jog, privatizuojant bendroves, broliams buvo suteikta parama, o šie už ją neatsilygino...

REKLAMA

Kregždės lizdas virto baltu dvaru

Gintaras Linkevičius gyvena Pasvalio centre dideliame, gražiame name. Baltas pastatas jau seniai traukia vietinių gyventojų dėmesį savo išskirtine išvaizda bei dydžiu. Šioje vietoje pasvališkis įsikūrė privatizavęs maždaug prieš 25-erius metus pastatytą nedidelį buitinių paslaugų kombinato pastatėlį. Vėliau šeimininkas šį namą vis plėtė - lipdė jį tarsi kregždės lizdą. Taip pamažu mažas namelis virto įspūdingu pastatu. Kadangi dideliam namui reikalinga didesnė erdvė, po kurio laiko G. Linkevičius privatizavo nemažą žemės sklypą aplink šį namą - buvusią automobilių aikštelė... Šiame "baltame dvare" G. Linkevičius gyvena su šeima. Šiuo metu vyksta intensyvios kito gyvenamojo namo statybos. Gintaro brolis Darius taip pat turi namą Pasvalyje. Nėra benamė brolių Linkevičių bendrovių buhalteriją tvarkanti R. Mikšytė. Ji gyvena nuosavame name, taip pat Pasvalyje. Daugeliui žinoma vieša paslaptis, jog jos vaiko tėvas yra Gintaras Linkevičius. Kokie šios moters santykiai su jos vaiko tėvo šeima - žmonės taip pat žino, tačiau jų nekomentuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, Linkevičiai neteko savo motinos būdami paaugliai. Nuo tada jie tapo labai savarankiški, pradėjo užsiimti įvairia veikla. Jiedu turi Pasvalyje gyvenančią seserį. Ji - verslininkė. Beje, šiai moteriai teko išgyventi šeimos tragediją - neseniai žuvo nuo laiptų nukritęs jos vyras.

"Pelėsių" grupuotei - daugiau nei 12 metų

Pasvalio "pelėsių" grupuote policija pradėjo domėtis daugiau nei prieš 12 metų. Manoma, jog kažkada G. Linkevičius yra dirbęs muitinėje. Tada minėta grupuotė buvo įtariama spirito kontrabanda. Nors kriminalistai rengdavo pasalas, tačiau kontrabandinių krovinių sulaikyti nepavykdavo. Per kai kurias kratas buvo rasta dokumentų, jog "pelėsiai" užsiima grūdų perpardavinėjimu. Ši grupuotė supirkinėjo investicinius čekius. Nors policijos pareigūnai bandė šią veiklą kontroliuoti, nieko pakeisti negalėjo, nes "pelėsių berniukai" visas operacijas vykdė legaliai. Jie puikiai išmanė įstatymus privatizavimo klausimais.

REKLAMA

Vienas tyrimas - trys įtarimai

Nors broliai Linkevičiai nuolat būdavo policijos akiratyje, jie iki šiol nebuvo teisti. Šių metų balandį Pasvalio rajono policijos komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą G. Linkevičiaus atžvilgiu. Šiuo metu į vieną bylą sujungtos ir tiriamos trys šiam pasvališkiui inkriminuojamos nusikalstamos veikos - svetimo turto sužalojimas (manoma, jog per vienoje kavinėje vykusį konfliktą įtariamasis galėjo subadyti svetimo automobilio padangas), neteisėtas psichotropinių medžiagų laikymas (atliekant kratą G. Linkevičiaus namuose buvo rastos dvi psichotropinių narkotikų tabletės) ir bandymas pabėgti iš tarnybinio kabineto. Kaip teigė šį ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Pasvalio rajono apylinkės prokuroras Aurelijus Navickas, jau atlikta nemažai procesinių veiksmų, specialistai ištyrė kai kuriuos objektus, todėl manoma, jog iki šių metų pabaigos minėta byla turėtų pasiekti teismą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų