REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

SAM pritaria alkoholio politikos griežtinimui Lietuvoje

Sveikatos apsaugos ministerija pritaria Nacionalinės sveikatos tarybos pareikštai pozicijai, kad reikia griežtinti alkoholio politiką Lietuvoje bei palaiko savivaldybių iniciatyvą uždrausti prekybą alkoholiu rugsėjo 1 - ąją - Mokslo ir žinių dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerija jau anksčiau teikė siūlymus Vyriausybei uždrausti ne tik stipriųjų, bet ir visų alkoholinių gėrimų reklamą per radiją ir televiziją nuo 8 iki 22.30 val. Šiuo metu iki 22 proc. stiprumo alkoholinių gėrimų reklama leidžiama visą parą.

REKLAMA

Neseniai Vyriausybės patvirtintame Visuomenės sveikatos priežiūros strategijos veiksmų plane yra numatyta priemonė didinti alkoholinių kokteilių kainas. Taip siekiama sumažinti alkoholio vartojimą tarp jaunimo.

Efektyvi priemonė, kovojant su alkoholio vartojimo paplitimu yra alkoholio pardavimo laiko ribojimas. Tokia priemonė šiuo metu taikoma kaimyninėse šalyse - Latvijoje ir Estijoje. Taip pat veiksmingos įvairios mokymo, švietimo, informavimo programos. Tikimasi, kad į šį darbą labiau įsitrauks nevyriausybinės organizacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi per pastaruosius trejus metus sparčiai auga žuvusiųjų skaičius per avarijas, kurias sukėlė neblaivūs vairuotojai, Sveikatos apsaugos ministerija siūlė sumažinti leistiną alkoholio koncentraciją vairuotojo kraujyje nuo 0,4 iki 0,2 promilės, o pradedantiems ir profesionaliems vairuotojams - sumažinti iki 0 promilių. Į šį siūlymą atsižvelgė Susisiekimo ministerija, kuri šiuo metu teikia Vyriausybei Administracinio teisės pažeidimų kodekso pataisas.

2005 m. Lietuvoje nuo alkoholio vartojimo mirė 1242 asmenys, tai rodo Statistikos departamento surinkti duomenys. Dažniausia šių mirčių priežastimi buvo alkoholinė kepenų liga (44 proc.) ir atsitiktinis apsinuodijimas alkoholiu (37 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų