REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iškrypėliai pareigūnai ir korumpuoti valdininkai?

Praėjusiame "Akistatos" numeryje, straipsnyje "Dviprasmė situacija, arba Karas be nugalėtojų", rašėme apie prostitucija besiverčiančias moteris. Šiomis dienomis šia tema gausu publikacijų ir kituose laikraščiuose. "LT" rašo, kad Vilniuje vietoje masažo teikiamos nelegalios sekso paslaugos. Tačiau į vieną masažo saloną nuvykusį laikraščio korespondentą priėmimas nuvylė.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoj tailandietės - blondinė

Bevartydamas storuose viršeliuose įrištą erotiškai apsirengusių Tailando merginų nuotraukų albumą, korespondentas sulaukė kvietimo masažuotis. Nedidelio ūgio šviesiaplaukė, maždaug 25 metų moteris, apsirengusi tamsiai raudonos spalvos permatoma berankove suknele, pasiūlė visiškai nuogam gultis ant masažo stalo. Moteris maigė kojas, aliejumi tepė kojų pirštus ir lyg netyčia paliesdavo masažuojamojo intymią vietą. Artėjant seansui skirtai valandai į pabaigą, masažuotojos rankos jau dirbo tik taip, kad sužadintų lytinis pojūčius. Tai ji darė iki spermos išsiliejimo, kurią mitriai nuvalė servetėle, o šią įmetė į po praustuvu stovinčią šiukšlių dėžę. Iš ten paliktų servetėlių buvo galima spėti, jog tą vakarą korespondentas buvo ne pirmas erotinio masažo pageidavęs klientas.

REKLAMA

Šiais metais Vilniaus ekologinė policija demaskavo du masažo salonais besidangstančius viešnamius.

Sekso versle - ir valdininkai, ir policija

Taip "Lietuvos rytui" pareiškė sostinės policijos Ekologinės ir administracinių teisės pažeidimų prevencijos skyriaus viršininkas Algimantas Minkauskas.

Anot pareigūno, Vilniuje aktyviai dirba 300-500 prostitučių. Jų atlyginimas - 150 litų per valandą. Pusę šios sumos - apie 10 tūkstančių litų kasdien - suteneriai esą išdalija kai kuriems Vilniaus savivaldybės tarnautojams už tai, kad šie stabdytų kovą su prostitucija.

REKLAMA
REKLAMA

"Savivaldybė yra susijusi tam tikrais ryšiais su aukščiausia miesto policijos valdžia. Kai kam aktualu, kad šis verslas niekad nesibaigtų", - kalbėjo A.Minkauskas.

EATPP skyriaus viršininkas tai rėžė po to, kai "Lietuvos ryto" žurnalistė paprašė pakomentuoti jos atliekamą tyrimą, atskleidžiantį policijos ir prostitučių santykius.

Atliekant tyrimą ir ilgai bendraujant su prostitutėmis, jos "Lietuvos rytui" pateikė daugybę faktų apie policijos pareigūnų elgesį.

Merginos pasakojo, kad jų paslaugomis ypač dažnai naudojasi Vilniaus pirmojo, antrojo ir trečiojo komisariatų pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustos, iš kur jos žino, kad jomis pasinaudoja policininkai, prostitutės atsakė, kad jie mėgsta pamojuoti prieš nosį darbo pažymėjimais. "Lietuvos ryto" žurnalistei pavyko iš policijos duomenų bazės išsiaiškinti adresus prostitučių, kurias buvo sulaikę šių komisariatų pareigūnai. Po kelių pažinties savaičių jos išdrįso papasakoti pribloškiančių dalykų.

Beširdžiai policininkai

25 metų dažnai Sonatos vardu prisistatanti prostitutė piktinosi: "Užklupo "mentai", surašė protokolą ir, atrodo, gali čiuožti. Tačiau ne. Dar liepė išjungti telefoną, pasinaudojo manimi, o po to nusivežė į pirmąjį komisariatą ir įformino baudą. Šlykštynės".

REKLAMA

Įsidrąsinusios merginos prie kavos puodelio viena per kitą pasakojo ir apie kitų minėtų komisariatų policininkų elgesį. "Visi jie mėgsta "chaliavą". Suteneriai atima pinigus, "mentai" išnaudoja. Vienas merginas taip terorizavo vieno komisariato inspektorius, rinko duokles ir nuolat naudojosi. Tos neištvėrė ir vieną kartą užšaldė šaldytuve prezervatyvą su jo sperma. Kai merginų kantrybė trūko, jos pranešė valdžiai. Bet niekas nepatikėjo. Tas pareigūnas vėliau buvo atleistas, bet už girtavimą", - kalbėjo "Lietuvos rytui" prostitutės.

REKLAMA

Ką apie tai mano EATPP skyriaus viršininkas A.Minkauskas?

- Tai, ką aš žinau, man kelia pasibaisėjimą. Policininkai pasinaudoja prostitutėmis, net paima iš jų pinigus, o po to šantažuoja. Mane labiausiai siutina, kad jie dažnai dedasi esą mano vadovaujammo EATPP skyriaus pareigūnai. Mūsų skyriaus pareigūnai, galiu garantuoti 99 procentais, tikrai taip nesielgia.

Tačiau toliau laikraščio korespondentai rašo, kad prostitučių paslaugomis naudojasi ir pats A.Minkauskas.

Nuogos merginos - įdomu?

2004 metais EATPP skyriaus viršininku pradėjęs dirbti 34 metų A.Minkauskas savo dėmesį darbo pradžioje ypač sutelkė į vieną sritį - prostitučių gaudymą. Kaip jis pats sakė žurnalistei, "tai buvo nauja ir įdomu". Viršininko entuziazmas ir noras dalyvauti pačiam reiduose jo pavaldinius tik džiugino. Šeimas turintys pareigūnai nedegdavo noru dalyvauti naktiniuose reiduose, o vėliau, išsikvietus į skyrių pagautas moteris, surašinėti protokolų ir skirti baudų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Minkauskas dažniausiai į reidus vykdavo su tais pačiais dviem pareigūnais. Rezultatai buvo geri. Vien per 2005 metus buvo atskleista 300 pažeidimų. Iš jų 200 atskleidė ir sprendimus dėl prostitučių veiklos priėmė pats A.Minkauskas. Sulaikytoms prostitutėms nuobaudas skirdavo irgi viršininkas. Po reidų jos virtinėmis traukdavo į jo kabinetą.

Už uždarų durų, kaip žurnalistei pasakojo kalbintos prostitutės, jos būdavo fotografuojamos, o jų duomenis viršininkas įrašydavęs į kompiuterį. Reta mergina žinojo, kad ją fotografuoti šio skyriaus viršininkas neturi teisės. Tai gali tik kriminalinius nusikaltimus tiriančių tarnybų pareigūnai.

REKLAMA

Dažni A.Minkausko dalyvavimas reiduose stebino ir jo valdžią, Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato ir viešosios policijos vadovus. Jis nekart vadovų buvo įspėtas, kad į reidus vyksta nepasitvirtinęs reidų planų. Pagal darbo nuostatus viršininkas turi kuo užsiimti ir be važinėjimo į prostitučių butus.

Pats A.Minkauskas aiškino atliekąs kažkokį tyrimą, rašąs mokslinį darbą. "Arba tai nesveikas susidomėjimas, arba kažkur slypi finansiniai dalykai", - tvirtino šaltiniai "Lietuvos ryto" žurnalistei.

Ne viena su žurnaliste bendravusi prostitutė stebėjosi, kad "vienas ekologinės policijos "mentas" turbūt yra nesveikas". Anot jų, jis, užklupęs merginas su dar dviem pareigūnais jų nuomojamame bute, verčia jas nusirengti, masturbuotis, glamonėti save. "Kai vėliau atėjau į ekologinę policiją, į bylos nagrinėjimą pas viršininką, nustebau, kad tai buvo tas pats asmuo. Mes apie tai dažnai tarpusavyje pasikalbame", - sakė "Lietuvos rytui" prostitutė Sonata.

REKLAMA

Panašiai korespondentams pasakojo ir prostitutė Laura.

Įrodyti beveik neįmanoma

Bet ne paslaptis, kad savo kūnu prekiaujančios moters liudijimas nėra svarbiausias įrodymas. "Kai iškyla dilema, kuo patikėti - prostitute ar pareigūnu, atsakymas yra vienareikšmiškas. Tad Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnų stalčiuose nusėda ne viena panaši byla, nes ją iškelti pareigūnui visada nepakaks įrodymų", - tvirtino vienas "Lietuvos ryto" kalbintų prokurorų.

O kaip įvertinti faktą, kai į policijos pareigūno gimtadienio vakarėlį iškviečiama ir prostitucija užsiimanti striptizo šokėja?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai įvyko per EATPP skyriaus viršininko 33 metų A.Minkausko gimtadienį, kuriame dalyvavo ir daugiau policijos pareigūnų. Vakarėlio kavinėje T.Kosciuškos gatvėje kulminacija buvo nuogos juodaplaukės šokėjos pasirodymas. Iki pusės išsirengęs viršininkas svečių akivaizdoje glamonėjo merginos krūtis, sėdmenis, sodinosi ją ant kelių ir judesiais imitavo lytinį aktą.

Jau vėliau "Respublikai" A.Minkauskas sakė, kad visa ši istorija vieno pareigūno kerštas. Su prostitutėmis nuolat bendradarbiaujanti "Demetros" vadovė Svetlana Kulšis irgi užstojo policininkus. Ji įsitikinusi, kad sulaikant prostitutes pareigūnams nėra kada jas seksualiai išnaudoti.

REKLAMA

Sureagavo meras

Po šio straipsnio pasirodymo Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas kreipiasi į Vilniaus apygardos prokuratūrą, prašydamas atlikti tyrimą dėl sostinės policijos Ekologinės ir administracinės teisės pažeidimų prevencijos skyriaus (EATPP) viršininko Algimanto Minkausko viešų teiginių apie sostinės savivaldybės aukštų pareigūnų ryšius su prostitucijos verslu. Meras prašo nustatyti, ar pareigūnas, žiniasklaidoje teigiantis, kad turi informacijos apie aukštų miesto policijos ir savivaldybės pareigūnų ryšius su prostitucijos verslu, nenusižengė teisingumui, nesikreipęs į atsakingas institucijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų