REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reikia pinigų? Atsispausdinsim!

Litai iš Šiaulių

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai, savaitgalį Šiauliuose surengę operaciją, rado didelį kiekį padirbtų šimtinių ir sulaikė litų padirbinėjimu įtariamus 4 šiauliečius. Praleidę 2 paras sostinės areštinėje, 22 ir 27 metų vyrai buvo paleisti į laisvę, o 36 metų Kęstutį Raiką ir 32 metų Vytarą Klimašauską teismas leido suimti mėnesiui.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak LKPB Nusikaltimų tyrimo vyriausiosios valdybos 2-osios valdybos viršininkas Tomas Graužinis, netikri litai buvo gaminami viename Šiaulių daugiabutyje. Per kratą bute rastas tūkstantis padirbtų 100 litų nominalo banknotų, įranga netikriems pinigams gaminti, cheminės medžiagos, popierius, speciali plėvelė bei kiti prietaisai ir įrenginiai, kurie buvo naudojami litų padirbinėjimui. Padirbti litai buvo gaminami spalvotu spausdintuvu.

REKLAMA

Pareigūnai aiškinasi, kiek tokių padirbtų kupiūrų išplatinta Lietuvoje. LKPB pareigūnų teigimu, šalyje pradėta apie 500 ikiteisminių tyrimų dėl suklastotų 100 litų nominalo banknotų platinimo. Šie ikiteisminiai tyrimai turėtų būti sujungti, nes įtariama, kad suklastoti banknotai buvo pagaminti Šiauliuose.

Lietuvoje per pastaruosius metus padaugėjo netikrų litų, paimtų iš apyvartos. Daugiausiai aptikta netikrų 100 litų nominalo banknotų, kurie iškeičiami nedidelėse parduotuvėse, turgavietėse, renginių metu, prekyvietėse, kuriose nėra įrenginių pinigams patikrinti.

REKLAMA
REKLAMA

Doleriai iš Žemaitijos

Lietuva Europoje ir JAV garsėja kaip pinigų padirbinėtojų rojus, tačiau čia dažniausiai klastojami eurai, o anksčiau - ir doleriai.

Dolerių padirbinėjimu ypač pasižymėjo Telšiuose dešimt metų veikusi "šilinių" gauja. Manoma, kad jie pagamino ir po pasaulį išplatino apie 40 milijonų dolerių. 2000 metų pavasarį LKPB pareigūnai dolerių gamintojus užklupo bespausdinant dolerius viename Skuodo rajono vienkiemyje. Pasižiūrėti į puikius specialistus ir jų pagamintą produkciją iš pačios Amerikos buvo atvykusi slaptųjų tarnybų agentė. Ponia labai nustebo, kai pamatė, kad pačios aukščiausios kokybės JAV pinigai gaminami ne šiuolaikinėje gamykloje, o kažkur tarp miškų ir ežerų pasislėpusio vienkiemio rūsyje. Dar sykį poniai agentei teko žagtelėti sužinojus, kad amerikiečių pasididžiavimo - "žalių" - gamybą buvo suorganizavę net aukštojo išsilavinimo neturintys verslininkai iš Žemaitijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viskas prasidėjo, kai Robertas Urvakis ir Saulius Vasiliauskas įsigijo spalvotą kopijavimo aparatą ir ketino gaminti lipdukus. Apie aparatą netrukus sužinojo Telšių gaujoms vadovavęs Vincas Šilys ir jo dešinioji ranka Alfredas Šiušis. Šie vyrai ir nusprendė, kad neverta terliotis su visokiomis reklaminėmis produkcijomis, o iš technikos reikia išspausti tai, ką ji gali ir dar daugiau. Nagingiems verslininkams buvo liepta pabandyti sukurti dolerių gamybos technologiją. Jiems į pagalbą gaujos vadeiva atsiuntė ir daugiau vyrų: Raimondą Laukį, Vaidotą Račį, Egidijų Ivoškų bei kitus. Buvo nupirkta ir daugiau įrangos, spausdinimo mašina.

REKLAMA

Iš pradžių doleriai buvo nekokios kokybės, bet ir jie turėjo paklausą Rusijos platybėse. Vėliau, kai žemaičiai patys pradėjo gaminti ir popierių klastočių, kokybė pagerėjo. Vyrai net sugebėjo pakeisti gamybos technologiją taip, kad netikrų dolerių neatpažindavo pinigų tikrinimo aparatai.

Kai kurie "žemaitiškų" dolerių gamintojai dar atlieka bausmę, kiti jau išėję į laisvę.

Eurai iš Kauno

Aukščiausio lygio pinigų gamybos specialistai dar kartą atvažiavo į Lietuvą, kai Kaune buvo demaskuota eurų spaustuvė. Visiems buvo įdomu savo akimis pamatyti, kur taip kokybiškai buvo gaminami netikri pinigai. Oficialiai kalendorių ir blankų gamyba užsiimanti įmonė atspausdino apie 20 milijonų netikrų eurų. Per kratas sandėliuose policija surado beveik 9 milijonus eurų. Juos nuo tikrų pinigų galėjo atskirti tik ekspertai, naudojantys profesionalią įrangą. Kaune, "Dailės" kombinato patalpose, veikusi netikrų pinigų spaustuvė buvo didžiausia tokio tipo įmonė Europoje. Panašių kiek anksčiau buvo aptikta Bulgarijoje. Kaune pagaminti netikri eurai buvo platinami Belgijoje, Prancūzijoje, Olandijoje, Rusijoje.

Šiuo metu netikrų eurų gamintojų byla nagrinėjama teisme. Bylą tyrę pareigūnai sako, kad išteisintųjų šioje byloje neturėtų būti, nes įrodymų surinkta pakankamai. Tačiau bylos nagrinėjimas labai stringa. Teisiamųjų suole sėdi net 16 kaltinamųjų. Bylos nagrinėjimas jau nevyko dėl Romano Tretjakovo (29 m.), Vitalijaus Okunevo (31 m.), Sergejaus Jurkovo (40 m.) ligų ar užmaršumo, susirgęs buvo ir vienas advokatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų