REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Akių žaizdos

Man akių ragenose - didelės žaizdos. Lazeriu specialistai atsisakė "suvirinti". Kokios pasekmės manęs laukia? Kiek tai pavojinga regėjimui? Man 50 m.

REKLAMA
REKLAMA

Ragenos žaizdos (opos) gali atsirasti nuo ultravioletinių spindulių poveikio ar kaip ilgo deginimosi soliariume pasekmė, dėl akių sausumo, lokaliai vartojamų medikamentų, virusinio konjunktyvito (akių junginės uždegimo), kontaktinių lęšių, svetimkūnio, pasislėpusio po viršutiniu voku, blefarito (akių vokų krašto uždegimo) ir kitos akių vokų patologijos, traumos (ragenos nubrozdinimas lapais, medžių šakelėmis, spygliais ir pan.), ašarų maišelio uždegimo, nudegimų, vitaminų trūkumo (vitaminų B1, B2, C ir ypač A). Žaizdelių progresavimas priklauso nuo vietos, dydžio ir gylio. Jei žaizdelė ragenos centre ir ji didelė, tikrai joks specialistas nesiryš jūsų operuoti, nes tai gali dar labiau pakenkti jūsų regėjimui. Jei žaizdelė akies periferijoje (šone) - prognozė geresnė. Apskritai daugeliui vyresnio amžiaus žmonių pasireiškia ragenos drumstys, kurios blogina regėjimą.

REKLAMA

Greičiausiai taip atsitiko ir jūsų atveju. Ilgainiui uždegimo židinys rezorbuojasi arba išopėja, ragena išplonėja ir lengvai gali plyšti vos pakilus akispūdžiui. Labai svarbu sekti žaizdelių dinamiką - ar jos dar labiau nedidėja, taip pat saugoti akis nuo saulės, įvairių infekcijų, galimų sužeidimų, kadangi "žaizdotoms" ragenoms jos gali baigtis komplikacijomis: lieka blogas regėjimas ar net aklumas, prakiurus ragenos opai ar po kiaurinių sužeidimų ragenos randas beveik visada suauga su rainele ir dėl to gali pakilti akispūdis, prasidėti glaukoma. Jei jūsų regėjimas labai pablogėjęs, vienintelis gydymo būdas - donorinės ragenos persodinimas, vadinamas keratoplastika.

Patarimas: atsiradus bet kokiems akių ligos simptomams, įvykus traumai, būtinai kuo greičiau kreipkitės į gydytoją. Laiku pradėtas tinkamas gydymas leidžia išvengti komplikacijų ir atgaivinti regą.

Paruošė Sandra PUTRŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų