REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonėms mirtina liga atkeliauja iš kaimynų

Šarūnas NARUŠEVIČIUS

Jau antrus metus Lietuvoje vykdoma ir Europos Sąjungos finansuojama pasiutligės likvidavimo sistema davė pirmuosius savo vaisius.

REKLAMA
REKLAMA

Vos pradėjus vakcinaciją, buvo sulaukta pasiutligės pakilimo. Pernai nustatyti 2232 ligos atvejai, arba 580 atvejų daugiau nei prieš metus. Tačiau vakcinos gamintojai įspėjo, kad taip ir turi būti. Šių metų 8 mėnesių statistika rodo, kad nustatyti vos 366 atvejai - 1114 mažiau nei pernai per tą patį laiką.

REKLAMA

Finansuojant Europos Sąjungai, už beveik 5 mln. litų buvo nupirkta 6 mln. jaukų su pasiutligės vakcina laukiniams gyvūnams. Vien pernai jų išmėtyta buvo per 2 mln.

Ligos kontrolę Lietuvoje labiausiai apsunkina kaimynystė - nei Kaliningrado srityje, nei Baltarusijoje gyvūnų apsauga nuo pasiutligės kol kas nesirūpinama. O gyvūnai, žinia, sienų nepaiso. Būtent todėl vakcinacija vykdoma du kartus per metus - pavasarį ir rudenį, kai vyksta didžiausia gyvūnų migracija. Šimtu procentu pasiutligę pavyktų išnaikinti tik jei nuo trečiųjų šalių atsitvertume aukšta siena. Beje, su pasiutligės problema visiškai nesusiduria tik Jungtinė Karalystė, kuri labiausiai izoliuota iš Europos Sąjungos valstybių. Todėl ir reikalavimai keliaujant su gyvūnais į šią šalį labai griežti.

REKLAMA
REKLAMA

Vakcinos veiksmingumas vertinamas pasitelkus medžiotojus. Iš jų laimikių imami mėginiai, kurių dėka nustatoma, ar gyvūnas įsisavino vakciną. Šiuo metu tarp usūrinių šunų vakcinos efektyvumas yra 51,13 proc., tarp lapių - 74,96, bendras - 67,7 proc.

Pasiutligė labiausiai paplitusi tarp laukinių gyvūnų, tačiau žmonės ja neretai užsikrečia nuo kačių arba šunų. Pasiutęs gyvūnas dažniausiai tampa agresyvūs, gausiai seilėjasi. Beje, sergančių gyvūnų seilės tampa užkrečiamos anksčiau nei liga pasireiškia išorėje.

Vienintelis vaistas nuo pasiutligės - skiepai. Inkubacinis ligos periodas - įvairus. Jei įkanda laukinis gyvūnas, kurio seilėse viruso būna daugiau, jis trumpesnis nei apsikrėtus nuo naminio gyvūno. Jei gyvūnas įkando į koją, žmogus gali susirgti po 10-12 mėn., į petį - po 3-4, į pirštą - po 2,5-3 mėn., į galvą - mirtis gali ištikti net per 3 savaites. Jei žaizda yra galvoje, skiepyti būtina nedelsiant - brangi kiekviena valanda. Jei pirštuose - laukti galima tik porą dienų, jei kojoje - ne vėlu ir po savaitės. Imunitetas po vakcinos susidaro tik 5 metams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų