REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydytojo priimamasis

Kai "streikuoja" virškinimas

"Ar iš išmatų spalvos galima nustatyti, kokiomis ligomis žmogus serga? - domisi Jokūbas V. iš Kauno rajono. - Gal galėtumėte plačiau paaiškinti, kaip organizmas reaguoja į jį apėmusią negalią ir kada jau reikia bėgti pas gydytoją?"

REKLAMA
REKLAMA

Išmatų spalva ir konsistencija - tai vienas iš diagnostikos būdų suprasti, kad kažkas žmogaus virškinamajame trakte yra negerai. Atlikus išmatų tyrimą, galima spręsti apie žarnyno motoriką, skrandžio, kepenų ir kasos virškinamąją galią, galima nustatyti žarnų uždegimo požymius.

REKLAMA

Tyrimui skirtas išmatas pacientas turi surinkti į švarų indelį ir pristatyti į laboratoriją. Laboratorijoje išmatos apžiūrimos, įvertinama jų konsistencija, spalva, priemaišos. Toliau tiriama mikroskopiškai, prireikus - ir bakteriologiškai. Normalios išmatos yra susiformavusios, vidutinės konsistencijos, rudos spalvos, be jokių priemaišų ir kraujo. Mikroskopu jose aptinkama nedaug raumeninių skaidulų, augalinių ląstelių, kitų nesuvirškinto maisto likučių.

REKLAMA
REKLAMA

Skystos išmatos, kartais ryškiai geltonos ar žalsvos spalvos, kartu su tąsiomis gleivėmis būna sergant plonosios žarnos uždegimu. Juodos išmatos (vadinamoji melena) būdingos kraujavimui iš skrandžio ir žarnyno, bespalvės - sergant mechanine gelta (pvz., dėl tulžies pūslės ir latakų akmenligės). Šviežio kraujo ant išmatų atsiranda dėl hemorojaus, vėžio, tiesiosios žarnos uždegimo. Didelis kiekis išmatų, kuriose gausu nesuvirškintų raumeninių, jungiamojo audinio skaidulų, krakmolo, riebalų, dažniausiai būna dėl kasos fermentų trūkumo. Sergant storosios žarnos uždegimu, išmatose pagausėja gleivinės epitelio ląstelių, atsiranda leukocitų ir eritrocitų. Be to, pro mikroskopą galima pamatyti kirminų kiaušinėlius, pirmuonis ir kitus parazitus. Prireikus atliekamas išmatų pasėlis, kuriame nustatomi įvairūs žarnyno uždegimų sukėlėjai (bakterijos, virusai, grybeliai ir kt.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pastebėjote, yra labai daug ligų, nuo kurių keičiasi išmatų konsistencija ir spalva. Dažniausias simptomas, kuris pasitaiko - tai skausmas, kuris gali iradijuoti iš vienos vietos į kitą arba gali būti toje pačioje kūno vietoje, taip pat pilvo pūtimas, kraujas išmatose ir kt. Visame šiame ligų verpete pačiam žmogui susigaudyti sunku, tad, atsiradus bet kokiems negalavimams, reikia kreiptis į specialistą - gastroenterologą.

Kreiptis į gydytoją gastroenterologą dera, kai:

pakitusios konsistencijos išmatos ir tuštinimosi dažnis; nuolatinis ar beveik nuolatinis pilvo skausmas; nuolatinis pilvo pūtimas; kraujas išmatose; kai pastebite ar įtariate kažką įtartino, ko nebuvo anksčiau.

Paruošė Sandra PUTRŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų