REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydytojo priimamasis

Neužkimškime kraujagyslių

"Cholesterolis: geras ir blogas. Kaip sumažinti blogojo? - klausia Paulina O. iš Plungės. - Nenorėčiau gerti vaistų, todėl gal galite patarti, kuo maitintis, kad cholesterolio sumažėtų, ir kaip "pavalyti" kraujagysles natūraliais būdais?

REKLAMA
REKLAMA

Kas tai yra?

Cholesterolis dažnai vadinamas sveikatos baubu, tačiau šis riebalas (lipidas) organizmui reikalingas kaip vanduo, baltymai, angliavandeniai. Problema yra ne pats cholesterolis, o tai, koks jo kiekis ir kokiu pavidalu jis cirkuliuoja kraujyje. Bendrąjį cholesterolį sudaro mažo tankio lipoproteinai (MTL - "blogasis" cholesterolis), kurie kaupiasi kraujagyslių sienelėse ir yra tiesiogiai susiję su širdies ligų rizika, ir didelio tankio lipoproteinai (DTL - "gerasis" cholesterolis), kurie neleidžia "blogajam" cholesteroliui kauptis arterijų sienelėse ir turi apsaugomąją funkciją.

REKLAMA

Kitas gyvenimo būdas

Mūsų proseneliai, dirbdami sunkius fizinius darbus nuo aušros iki sutemų, buvo įpratę valgyti sočiai ir riebiai. Jų įpročiai ir patirtis išliko iki mūsų dienų, nors gyvenimo būdas gerokai pasikeitė. Daug sėdime, į darbovietę važiuojame automobiliu ar autobusu, daug darbų už mus atlieka modernūs mechanizmai. Žmogaus organizmas nebespėja sunaudoti visų su maistu gaunamų medžiagų, o kai kurios jų yra itin kenksmingos. Viena tokių - cholesterolis. Per gausiai vartojami gyvulinės kilmės riebalai, kuriuose apstu cholesterolio, bei lengvai virškinami angliavandeniai, pavyzdžiui, cukrus, yra svarbiausia išeminės širdies ligos ir trečdalio vėžio ligų priežastis. Per didelis cholesterolio kiekis skatina aterosklerozės, sukeliančios kraujotakos sistemos ligas, progresavimą. Taip pat cholesterolio pagausėjimą gali sukelti kepenų, inkstų, kasos ligos, diabetas, nutukimas, dažni stresai.

REKLAMA
REKLAMA

Vartojant per daug gyvulinio riebaus maisto bei cukraus, ant kraujagyslių sienelių atsiranda riebalinių plokštelių, kurių viena pagrindinių sudedamųjų dalių yra cholesterolis. Laikui bėgant šios plokštelės išopėja, o ant išopėjusio nelygaus paviršiaus susidaro kraujo krešulys, kuris gali užkimšti kraujagyslės spindį. Tada, jei pažeista kraujagyslė yra galvos smegenyse, ištinka insultas. Kai užkemšamos širdies kraujagyslės, žmogus suserga išemine širdies liga, kurios pasekmės - stenokardija (krūtinės skausmai), širdies ritmo sutrikimai, miokardo infarktas ir net staigi mirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip sumažinti "blogojo" cholesterolio

Būtina laikytis tinkamo darbo ir poilsio režimo, dietos (mažiau vartoti riebalų, ypač gyvulinės kilmės, aštrių prieskonių, valgomosios druskos, produktų, kuriuose gausu cholesterolio, daugiau valgyti augalinio aliejaus, daržovių ir vaisių). Ilgai buvo manoma, kad riebalai yra pagrindinė priežastis, sukelianti aterosklerozę ir sunkius šios ligos padarinius - infarktą ir insultą. Dieta buvo sumanyta kovai su riebalų kaupimusi ant kraujagyslių sienelių. Bet, pasirodo, ne viskas taip paprasta. Labai svarbu, kokius riebalus paliksite savo maisto racione. Svarbiausia yra nevartoti gyvulinės kilmės riebalų, o juos pakeisti augalinės kilmės riebalais: galima vartoti alyvuogių, rapsų aliejų. Reikia daugiau judėti, sportuoti.

REKLAMA

Mėsą, ypač jautieną ir avieną, valgykite ne dažniau kaip 2-3 kartus per savaitę. Gamindami stenkitės nenaudoti riebalų. Geriau virkite, troškinkite arba kepkite nepridegančioje keptuvėje. Stenkitės mėsą pakeisti žuvimi arba paukštiena. Tegu namie ant stalo stovi vaza ne su saldainiais ar sausainiais, o su vaisiais. Juose esanti ląsteliena puikiai pašalins cholesterolį. Ypač naudingi obuoliai ir greipfrutai. Juose gausu pektino. Amerikiečių mokslininkų tyrimai parodė, kad reguliariai vartojant šiuos produktus, cholesterolio kiekį galima sumažinti 21 procentu.

REKLAMA

Dieną pradėkite avižų dribsnių košės porcija. Kinų mokslininkų tyrimai parodė, kad žmonėms, kasdien suvalgantiems lėkštę košės, cholesterolio kiekis sumažėja 11 procentų. Avižų košės mėgėjai rečiau serga hipertonija.

Česnakas - taip pat puiki priemonė norint sumažinti cholesterolio kiekį. Per dieną suvalgydami pusę galvutės česnako cholesterolio kiekį sumažinsite 9 procentais. Mažytė gudrybė: aromatingas česnako skilteles reikia išspausti ir palikti 10 minučių, kad išsiskirtų kuo daugiau veikiamosios medžiagos - alicino. Būkite atsargūs su "pasislėpusiais" riebalais. Geriau suvalgyti kiaušinį negu bandelę ar šokoladuką. Nepiktnaudžiaukite produktais, turtingais "nematomų" lipidų: paruoštais pusgaminiais, konditerijos gaminiais, riešutais, alyvuogėmis. Raudonųjų vynuogių sultyse yra flavonoidų - medžiagų, reguliuojančių cholesterolio kiekį. Per dieną naudinga išgerti bent stiklinę šių sulčių. Prieskoniai - dar vienas ginklas, kovojant su "blogu" cholesteroliu. Nustatyta, kad ciberžolės, gvazdikėliai, aitriosios paprikos ir imbierai apsaugo arterijų sieneles nuo cholesterolio susidarymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vitaminas C apsaugo nuo širdies ligų ir sumažina jų riziką. Nustatyta, kad žmonėms, kurių kraujyje cholesterolio kiekis padidėjęs, vartojusiems vitamino C, sumažėjo tiek bendrojo cholesterolio, tiek ir MTL. Veiksmingos net ir mažos (100 mg) vitamino C dozės.

Sojos pupelėse esantys izoflavonai yra pagrindinės medžiagos, mažinančios bendrojo cholesterolio ir MTL, tačiau maisto papildai, kuriuose yra nedideli izoflavono kiekiai (suvartojant mažiau negu 27 mg per dieną) nėra veiksmingi. Rekomenduojama per dieną suvartoti daugiau negu 30 g sojos baltymų.

REKLAMA

Žalioji arbata mažina bendrąjį cholesterolio kiekį, MTL ir didina DTL, tačiau vėlgi ne visi tyrimai tai patvirtina. Daugiausia teigiamų rezultatų gauta Azijos šalyse, kur vidutiniškai per dieną išgeriami 3 žaliosios arbatos puodeliai. Keletą kartų per dieną valgyti grūdų produktų (duonos, kruopų), bulvių, vaisių, daržovių, ypač šviežių.

Vien tik natūraliomis priemonėmis kraujagyslių "nepravalysite", nes aterosklerozę galima stabdyti tik tuomet, kai cholesterolio kiekis žmogaus kraujyje arti normos (iki 5 mmol/l). Norint sumažinti cholesterolį iki normos, būtina vartoti cholesterolio kiekį kraujyje mažinančius vaistus. Išsamiais moksliniais tyrimais įrodyta, kad šie vaistai stabdo aterosklerozę, saugo nuo širdies infarkto, galvos smegenų insulto, pailgina gyvenimo trukmę. Šiuos vaistus reikia vartoti visą gyvenimą, nes vos nutraukus cholesterolio kiekis kraujyje vėl grėsmingai padidėja, gali ištikti infarktas ar insultas.

Paruošė Sandra PUTRŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų