REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Juridinė konsultacija

Skola visam gyvenimui

Aldona D. iš Marijampolės, Kristina L. iš Šiaulių, Joana J. iš Lazdijų ir dar kelios moterys prašo redakcijos prašydamos parašyti apie vaikų išlaikymo fondą. Šios moterys niekaip negali iš savo vyrų išsireikalauti alimentų vaikams išlaikyti, todėl ir nori sužinoti, ar šis fondas mokės alimentus.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi tai aktualu ne tik šioms kelioms moterims, todėl nusprendėme plačiau parašyti apie Vaikų išlaikymo fondo veiklą.

REKLAMA

Įvairiais duomenimis, šiuo metu apie 50 tūkstančių nepilnamečių vaikų nesulaukia priteisto išlaikymo iš savo tėvų. Dalis buvusių sutuoktinių yra degradavę ir neturi jokio turto, o dalis, kad išvengtų savo vaikų išlaikymo prievolių vykdymo, slepia savo turtą, pajamas, dirba nelegaliai, neatlieka per bankus jokių piniginių operacijų.

Kad labiau sudrausmintų tokius tėvus ir užtikrintų pragyvenimą vaikams, Seimas ir nusprendė įsteigti Vaikų išlaikymo fondą. Jau paruošti poįstatyminiai aktai ir nuo 2008-ųjų sausio 1-osios fondas pradės mokėti alimentus tiems vaikams, kuriems nemoka tėvai. Išmoka iš fondo vienam vaikui negali viršyti 1,5 minimalaus gyvenimo lygio dydžio. Šiuo metu tai sudaro 187,5 lito. Jeigu priteisti alimentai yra didesni, tai neišmokėta dalis iš skolininko bus išieškoma kaip jo skola vaikams.

REKLAMA
REKLAMA

Fondo išdalintos išmokos taip pat pavirs alimentininko skola valstybei. Dabar kai kurie tėvai viliasi, kad jų vaikai užaugs ir nebereikalaus kažkada nemokėtų alimentų. Nuo šiol jų viltys turi sudužti, nes skola valstyvei niekur nedings ir vis tiek bus išieškota - dar su kaupu. Valstybė iš skolininko reikalaus 5 procentų metinių palūkanų. Šis įstatymas svarbus ir moraline prasme - iki šiol iš vyro, kuris vengia savo vaikams mokėti alimentus, pinigų reikalavo žmona (retais atvejais - ir žmonos vyras), o dabar reikalaus valstybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors Vaikų išlaikymo fondas pradės veikti nuo sausio, tačiau tėvai, kurių buvę sutuoktiniai vengia išlaikyti vaikus, turėtų jau dabar tuo rūpintis. Būtina kreiptis į antstolius, nes tikėtis fondo išmokų bus galima tik tuo atveju, kai anstolis patvirtins, kad alimentų jam nepavyksta išieškoti.

Prašymą fondui paduoda vienas iš tėvų, su kuriuo teismo sprendimu gyvena vaikas arba vaiko globėjas. Dokumentai pateikiami socialinės paramos skyriams arba socialinių paslaugų centrams, kurie, patikrinę dokumentus, juos persiųs fondui. Vaikų išlaikymo fondo paskirta išlaikymo suma bus pervedama į vaiko sąskaitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų