REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmogaus imunoglobulinai - kam jie reikalingi?

Imuninė sistema - tai ypatinga ir labai sudėtinga 5 mlrd. ląstelių ir organų sistema, tarsi mechanizmas, kuris saugo organizmo genetinį pastovumą, gina nuo infekcijų, kitų svetimų medžiagų. Plačiau pašnekėti, papasakoti jos ypatumus Sandra Putrūnaitė paprašė gydytojos alergologės-klinikinės imunologės Algirdos Krisiukėnienės

REKLAMA
REKLAMA

- Kaip paprastai paaiškinti, kas yra žmogaus imunoglobulinai?

- Tai vieni gausiausių žmogaus organizmo baltymų - jie sudaro apie 20% kraujo plazmos baltymų masės. Imunoglobulinai (sutrumpintas pavadinimas Ig) = antikūnai, jie yra imuninės sistemos sudedamoji dalis.

REKLAMA

- Kuo antikūnai naudingi mūsų organizmui?

- Stuburiniai, kurių organizme nesigamina antikūnai, greita žūsta nuo užkrečiamų ligų. Aktyviausiai antikūnus gamina kraujo ląstelės, vadinamos limfocitais. Paprastai tariant, antikūnai nukenksmina virusus bei toksinus, mobilizuoja įvairius leukocitus, kad šie "užmuštų" mikroorganizmus ir didesnius parazitus.

- Kokios yra imunoglobulinų klasės? Papasakokite apie kiekvieną šiek tiek plačiau.

Yra nustatytos IgE, IgA, IgD, IgG ir IgM klasės. IgE svarbus alerginių reakcijų išsivystymui. Atliekant IgE nustatymą alergijai diagnozuoti, svarbu žinoti ligonio amžių. Normos svyravimai, priklausantys nuo ligonio amžiaus, gali keistis šimtus kartų ir daugiau. Maždaug iki 15 metų amžiaus IgE koncentracija greitai didėja, po to stabilizuojasi ir iš lėto pradeda mažėti. Yra daug priežasčių, dėl kurių organizme gali padidėti IgE kiekis, tačiau dažniausiai - tai alerginės ligos. IgG klasės imunoglobulinai yra vieninteliai baltymai, kurie per placentą pereina iš motinos kraujo į vaisiaus kraują ir čia atlieka savo darbą. Motinos piene taip pat yra IgG imunoglobulinų. Jie išskiriami ne tik į pieną, bet ir į seiles, ašaras, kvėpavimo takų gleives. Paprasčiau - jei tiriantis dėl kažkokio viruso (pvz., citomegalo, vėjaraupių ir kt.), IgG yra nustatomas teigiamas - vadinasi, žmogus yra sirgęs ta liga. Tačiau tokiu atveju visada kartu tiriamas ir IgM titras. Pavyzdžiui, IgM ryškiai sumažėja sergant įvairiomis onkologinėmis ligomis, kai žmogaus organizmas nusilpsta. Jeigu IgG neigiamas ir IgM neigiamas - vadinasi, nesate sirgęs ir nesergate. Jeigu IgG teigiamas, o IgM neigiamas - vadinasi, esate sirgęs šiuo virusu, jis organizme tūno, bet šiuo metu nėra aktyvus. Jeigu IgG teigiamas ir IgM teigiamas - vadinasi, šiuo metu yra aktyvi virusinė infekcija, tačiau jos klinikinių požymių gali ir nebūti. Iki 6 - 8 savaičių amžiaus naujagimio gleivinėje nebūna imunoglobulino A, kuris reikalingas kovai su bakterijomis, virusais ir alergenais. Virškinimo trakto gleivinė gali papildyti šitą trūkumą, gaudama IgA tik su motinos pienu. Jis apsaugo kūdikio gleivines, virškinimo traktą nuo infekcijos, kad vaikas neviduriuotų. Suaugusiam žmogui IgA trūkumas gali sąlygoti dažnesnes viršutinių kvėpavimo takų infekcijas. Na o IgD reikšmė nėra moksliškai įrodyta.

REKLAMA
REKLAMA

- Jei žmogaus organizme trūksta kažkurio imunoglobulino, kaip tai pasireiškia, ar tai pavojinga gyvybei?

- Kad būtų pavojinga gyvybei, tai tikrai negalėčiau taip teigti. Jeigu sumažėja IgM ir IgG - galimos dažnesnės bakterinės infekcijos. IgE dažniau būna per daug nei per mažai.

- Kaip stiprinti savo imunitetą, kad organizme visada būtų pakankamas imunoglobulinų kiekis ir "nesikabintų" įvairios ligos?

Imuninę sistemą stiprina grūdinimasis, tinkama mityba, sportas, nuolatinis rūpinimasis savo sveikata. Imuniteto stiprinimas ilgas procesas, tad tuo reikėtų nuolat rūpintis. Organizmas turi gauti visų reikalingų medžiagų. Itin svarbūs baltymai - jų yra varškėje, kiaušiniuose, svarbu valgyti žuvį, daržoves, gerti įvairių sulčių. Svarbiausia, kad kasdienė mityba būtų visavertė: organizmas taip pat turi gauti ir angliavandenių, ir riebalų.

- Ačiū už pokalbį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų