REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mašinų vagys teisme surengė cirką

Sigitas STASAITIS

Šiaulių apylinkės teisme išnagrinėta Lukšų gaujos byla.

Vieno iš jų lyderių - Ričardo Povilovskio - biografijoje yra kraupi žmogžudystė, teisme išaiškėjo, jog šiaip jau gaujos nariai - paprasti automobilių vagys. Sumanūs, įžūlūs ir linksmi - teisme jie surengė tikrą cirką.

REKLAMA
REKLAMA

Įkliuvo per maišą bulvių

"Lukšiniai" vogė automobilius, ėmė už juos išpirkas arba išardę pardavinėjo detales. Sučiupti vieną iš gaujos lyderių - 26 metų Ričardą Povilovskį, pravarde Spička - padėjo... bulvės.

REKLAMA

Mat Spička, gaujos narių padedamas, pernai nuvairavo ūkininkės 10 000 litų vertės mikroautobusą, kuriame buvo 20 maišų bulvių. Užuot atsikratę įkalčių, vagys bulves susikrovė į rūsius ir valgė. Darydami kratą pas R. Povilovskį, kriminalistai sandėliuke rado kelis maišus bulvių. Ūkininkė pažino savo maišus, virves ir net bulves, todėl ilgapirščiui buvo iškelta baudžiamoji byla.

Tąkart pareigūnams pavyko įrodyti, kad R. Povilovskis, padedamas brolių Nerijaus (27 m.) ir Aurimo (25 m.) Lukšų, Mariaus Tumo (27 m., pravardės - Liūlis, Filadelfijus) bei Tomo Firsovo (22 m., pravardės - Patefonas, Džekas) pavogė ne tik ūkininkės autobusiuką su bulvėmis, bet dar 3 automobilius. Už tai R. Povilovskis su minėtais bičiuliais pernai buvo nuteisti kalėti simbolinėmis bausmėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Primuštą nuskandino bagažinėje

R. Povilovskis, pravarde Spička, teisėsaugai žinomas nuo 1999-ųjų vasaros. Tuomet dar būdamas nepilnametis Ričardas su 20 metų Ernestu Šukiu mašinos bagažinėje nuskandino sumuštą, bet dar gyvą pažįstamą Andrejų Tarasovą (24 m.). Žmogžudystė nuskambėjo visuomenėje dėl žiaurumo.

1999-ųjų rugpjūtį meškeriotojai Šiaulių jūros tvenkinyje prie Beržynės kaimo pamatė netoli kranto nuskendusią "Mazdą 626". Ji buvo panirusi į pusantro metro gylį, tačiau vienas jos stogo kampas stirksojo virš vandens. Mašiną ištraukę Šiaulių miesto priešgaisrinės tarnybos gelbėtojai bagažinėje rado jo savininko Andrejaus Tarasovo lavoną su žaizda pakaušyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiriant nusikaltimą nustatyta, jog savaitgalį A. Tarasovas prie tvenkinio atsivežė pasilinksminti pažįstamus šiauliečius R. Povilovskį ir E. Šukį. Begerdami vyrai susipyko ir Andrėjus buvo žiauriai sumuštas. Manydami, kad vyras nebegyvas, Ričardas su Ernestu jį užtrenkė bagažinėje ir užvedę variklį, automobilį nuvairavo į vandenį.

Ekspertizė parodė, jog jei būtų iškviesti medikai, A. Tarasovą galbūt būtų buvę įmanoma išgelbėti.

Už šį nusikaltimą Spička buvo nuteistas kalėti pusdevintų metų, bet į laisvę paleistas anksčiau, patikėjus, jog vaikinas pasitaisė.

REKLAMA

Nė velnio jis nepasitaisė, tik tapo racionalesnis - užuot žudęs, ėmė vogti mašinas. Iki šių metų už vagystes Spička jau turėjo "užsidirbęs" dar 3 teistumus.

Siautė Radviliškio rajone

Prieš kelias dienas baigtoje nagrinėti baudžiamojoje byloje surinkta įrodymų, mums jau pažįstami penki "lukšiniai", padedami du kartus teisto Mariaus Kvederio (29 m.) bei Viktoro Toricino (19 m.), pastaraisiais mėnesiais pavogė dar mažiausiai 6 automobilius. Gauja dažniausiai siautė Radviliškio rajone, bet nevengė pasidarbuoti ir gimtuosiuose Šiauliuose.

REKLAMA

2004-ųjų gruodžio 22-osios pavakarę gaujos nariai Radviliškyje, automobilių pardavimo aikštelėje, nusižiūrėjo pastatai saugomą automobilį "Volkswagen Golf", kainuojantį 16 600 litų. Kol keli vyrai stebėjo aplinką, kiti du išlaužė galinių durelių spynelę, sulindo vidun, užvedė variklį ir nuvažiavo.

2005-ųjų sausio 13-ąją Radviliškio rajono Kutiškių kaime "lukšiniai" pastebėjo prie automobilių pardavėjo namo stovintį mikroautobusą "Volkswagen Transporter". Prie autobusiuko buvo prikabinta priekaba, o ant jos - pritvirtintas lengvasis automobilis "Toyota Avensis". Palaukę nakties, vagys išdaužė autobusiuko priekinių dešinių durelių orlaidę, įlindo vidun, sugadino užvedimo spynelę ir su abiem automobiliais nurūko. Mašinų savininkas patyrė beveik 40 000 litų žalą. Dar vieną automobilį "lukšiniai" pavogė Radviliškio rajono Šmūraičių kaime, du - Šiauliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greitai vėl bus laisvi

Teismo visi 7 gaujos nariai laukė suimti, tačiau visiškai dėl to nenusiminę. Vienas iš gaujos lyderių Aurimas Lukšas prieš skelbiant jam šeštąjį nuosprendį užsidėjo klouno akinius ir teismui bei žurnalistams laidė pašaipias replikas. O ko vagims liūdėti, kai šiandieninėje Lietuvoje už automobilių vagystės baudžiama simboliškai.

Penktą kartą teisiamas R. Povilovskis nuteistas kalėti 6 metus. "Akiniuotasis" A. Lukšas į koloniją išsiųstas 5 metams. Trečią kartą teisiamas jo brolis N. Lukšas nuteistas kalėti pusmečiu trumpiau. Taip pat trečią kartą teisiamam M. Kvederiui skirta kalėti 5 metus ir 6 mėnesius. Ketvirtą nuosprendį išklausęs M. Tumas laisvės neteko 5 metams 9 mėnesiams. T. Firsovas į koloniją išsiųstas 5 metams ir 8 mėnesiams. V. Toricinui teismas skyrė 4 metus ir 10 mėnesių.

REKLAMA

Tikėtina, jog atlikę po pusę paskirtų bausmių, už poros metų nusikaltėliai bus paleisti kaip pasitaisę.

Teismo archyvo nuotr.

(Luksiniai) Prieš nuosprendį "Lukšiniai" slėpė veidus, bet nesibaimindami pokštavo ir maivėsi.

(Luksas-Aurimas) Užsidėjęs klouno akinius vienas iš gaujos lyderių A. Lukšas žurnalistams siūlė fotografuoti "savo nuogas bobas", o ne jį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų