REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvę gangsteriai - dabar verslininkai, kaliniai, vienuoliai

"Vilniaus brigada" ir kitos sostinės gaujos prieš porą dešimtmečių kėlė siaubą ne tik eiliniams vilniečiams, bet ir teisėsaugininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Gaujų žlugimas prasidėjo po to, kai 1993 metais buvo nužudytas žurnalistas Vitas Lingys. Visa Lietuva, prilipusi prie televizorių, stebėjo teismo procesą, kurio metu žmogžudystės organizatoriumi pripažintas "brigados" vadeiva Borisas Dekanidzė buvo nuteistas mirties bausme, o jo parankiniams skirti ilgi metai nelaisvės.

REKLAMA

B.Dekanidzė buvo sušaudytas. O jo artimiausias "bendražygis" Igoris Tiomkinas (Timocha) ilgai slapstėsi užsienyje, kol pagaliau buvo pagautas Vokietijoje ir perduotas Lietuvai.

Timocha neskursta

Atsėdėjęs beveik 9 metus (buvo nuteistas dešimčiai), 2004-aisiais, pirma laiko, Timocha buvo paleistas į laisvę. Netrukus jis oficialiai įsidarbino futbolo klube "Polonia", priklausančiame policijai gerai žinomam Janušui Lopučiui.

Vilniaus policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT) žiniomis, I.Tiomkinas, kuriam dabar yra 48 metai, gyvena prabangiai. Įtariama, kad išėjęs į laisvę jis gavo savo dalį iš buvusios "brigados" kasos.

REKLAMA
REKLAMA

Jis nuolat skraido į Maskvą, dažnai keliauja į Latviją. Beje, abu jo automobiliai - "Mercedes" ir visureigis "Toyota" - su latviškais registracijos numeriais. Net Timochos mašinų sunaudojamą kurą apmoka Latvijoje registruota bendrovė.

Pernai I.Tiomkinas legalizavo nemenką sumą. Jo tėvas į banką atnešė pusę milijono litų ir pareiškė, kad tai jo santaupos, kurias jis nori padovanoti sūnui. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba bandė įrodyti, kad šie pinigai nešvarūs, tačiau to padaryti nepavyko. Senukas tvirtino, jog jis - buvęs sovietų karininkas - gauna dvi pensijas (lietuvišką ir rusišką), todėl turėjęs, iš ko sutaupyti pusę milijono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Legalizavęs pinigus I.Tiomkinas Vilniaus pakraštyje, Giedrakalnyje, Kregždžių gatvėje, ėmė statytis namą. Trijų aukštų pastatas jau senokai su stogu - likę tik vidaus darbai.

"Brigadininkai" nelaisvėje

Šiuo metu nemažai buvusių "brigadininkų" gyvena už grotų. Vis dar kalinamas Aleksandras Ždanovas (Ždanas), nuteistas 12 metų nelaisvės už žmogžudystę. Pataisos namuose tebesėdi Igoris Achremovas (Achremas), nušovęs V.Lingį. Jam buvo skirtas įkalinimas iki gyvos galvos, bet vėliau bausmė buvo sušvelninta - 25 metai laisvės atėmimo.

REKLAMA

Romas Karpavičius (Karpis), kuriam dabar 41-eri, atlieka bausmę Vilniaus 2-uosiuose pataisos namuose. Jis 1995 metais Vilniuje, pirčių komplekse "Delfinas", girtas nušovė vieną apsaugininką, o kitą sunkiai sužeidė ir pabėgo į Rusiją. Tik pernai milicija jį sulaikė ir perdavė Lietuvai. Praėjusių metų spalį jis buvo nuteistas 13 metų nelaisvės.

Viena iš gaujos garsenybių 47 metų Igoris Pervička (Boba), dalyvavęs užpernai nusižudžiusio "Status" savininko Vlado Bieliausko abejotinoje veikloje, už grotų atsidūrė šį rugsėjį. Jis nuteistas už savivaldžiavimą - Boba buvo pasiuntęs smogikus, kurie žiauriai sumušė žinomą boksininką Rolandą Jasevičių (konfliktas kilo dėl žemės sklypų).

REKLAMA

Šiuo metu sėdi ir praeityje garsus nusikaltėlis 51 metų Jurijus Kriukovas (Kriukas). Už automobilio pagrobimą praėjusį pavasarį jam skirta 1 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Žydiškoji "brigados" dalis

Valerijus Sakalovskis (Sakalianas), kuriam dabar jau 60 metų, jau ne vienerius metus verčiasi kavinių verslu. Kartu su tėvu dirba ir Sakaliano 37 metų sūnus Šmuelis (Mūlia).

46 metų Šalomas Subičius (Sioma), kuris buvo laikomas "brigados" smegenimis, šiemet įsigijo verslo liudijimą. Iki tol jis dirbo įvairiose buvusių "brigadininkų" bendrovėse. Manoma, kad jis ir toliau darbuojasi su jais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadinamajam "Gintaro susivienijimui" (taip buvo vadinama "Gintaro" viešbutį valdžiusi dalis "brigados", atsiradusi po gaujos skilimo), kuriam vadovavo Timocha ir Vesnuška, priklausęs Davidas Kacas (Dima) ilgai gyveno JAV. Retkarčiais atvykdavo į Lietuvą. Dabar, atrodo, į Vilnių sugrįžo ilgesniam laikui - šių metų kovą įsidarbino bendrovėje "MV investicija".

D.Kacas irgi buvo iš tų kelių žydų, kurie buvo laikomi "Vilniaus brigados" smegenimis. Dabar jam 45-eri.

Apie Davidą Kaplaną - Dodiką jau daug metų nieko negirdėti. Jis seniai nebegyvena Lietuvoje.

Verslininkai ir darbininkai

48 metų Viktoras Polonskis (Vesnuška) Lietuvoje, atrodo, neplėtoja jokios didesnės veiklos. Kalbama, kad jis turi kažkokį verslą Baltarusijoje. Didesnę laiko dalį jis praleidžia ten, tik trumpam grįždamas į Lietuvą.

REKLAMA

Daug kartų už turto prievartavimą, plėšimą ir kitką teistas 38 metų Zbygnevas Mackevičius (Kotas) pastarąjį kartą į laisvę išėjo iš Marijampolės pataisos namų, kur buvo uždarytas už savo sūnaus sumušimą ir kitus nusikaltimus. ONTT pareigūnams jis tada teigė ketinąs atidaryti automobilių remonto dirbtuves. Nuo gegužės mėnesio jis dirba automobilių remonto įmonėje.

Kažkada labai garsus "brigadininkas", figūravęs rezonansinėse bylose, Viačeslavas Zaboronokas (Kozlikas), atrodo, eina doros keliu. 46 metų V.Zaboronokas pasitraukė iš kriminalinio pasaulio ir dirba autošaltkalviu automobilių remonto dirbtuvėse. Operatyvininkai sako patys matę visą tepaluotą Kozliką, plušantį prie remontuojamos mašinos.

REKLAMA

Apie 58 metų Algį Daraškevičių (Kabluką) operatyvininkai senokai nieko negirdėjo. Aišku tik tiek, kad jis nuolat skraido į Airiją ir kaskart išbūna ten gana ilgai.

Vienas iš "sportininkų" grupuotės vadeivų 44 metų Viktoras Malachovas (Malachus) tapo tikru verslininku. Jam priklauso bendrovė "Statis". Jau maždaug prieš dešimtmetį Malachas pradėjo pelningą verslą - iš Vakarų ėmė vežti naudotą arba brokuotą buitinę techniką, kuri Lietuvoje sutvarkoma, surūšiuojama ir eksportuojama į Baltarusiją, Rusiją ir kt. Be to, jam priklauso automobilių remonto dirbtuvės Žirmūnuose. Verslas, atrodo, labai pelningas - Malachas įsigijo namą Žvėryne, vienu metu jo automobilis buvo bene brangiausia mašina Vilniuje. Pasak ONTT pareigūnų, V.Malachovas, atrodo, į kriminalus nebelenda, tačiau autoritetą tuose sluoksniuose vis dar turi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skirtingi likimai

Kitam "sportininkų" grupuotės lyderiui Romualdui Kanapickui (Ryžas) ne taip sekasi, kaip jo geram draugui Malachui. Nuo 2004-ųjų jis niekur oficialiai nedirba. Kalbama, kad 46 metų R.Kanapickas turi rimtų problemų su sveikata. Jis ilgai gyveno ir gydėsi Lenkijoje.

Buvusių "Vilniaus brigados" smogikų brolių boksininkų Michailo (gim. 1968 m.) ir Leonido (gim. 1970 m.) Sadovskių gyvenimai susiklostė skirtingai.

Vyresnysis brolis apibūdinamas kaip mėgėjas išgerti. Nuo 2002-ųjų jis, policijos žiniomis, kažką veikia Kaukaze.

REKLAMA

O L.Sadovskis jau 14 metų ieškomas dėl žmogžudystės. Verslininkauti bandęs vilnietis gydytojas iš jo buvo paėmęs nemenką sumą, kurią turėjo investuoti į pelningą sandorį. Bet sandoris nepavyko, pinigai dingo. "Brigadininkas" porą metų įvairiais būdais reikalavo grąžinti pinigus, kol galų gale nuvežė skolininką į mišką ir negyvai uždaužė. Nuo to laiko apie L.Sadovskį nėra jokių žinių. Beje, toje byloje įtariamasis buvo ir Mūlia, bet jam pavyko išsisukti.

Ledo ritulio mėgėjas 41 metų Edvardas Bagdziulis (Bedzia) maždaug prieš metus išvyko į Latviją. Ten ledo ritulio treniruotes lanko jo sūnus. Bedzia nedirba - gyvena iš pinigų, gautų iš sėkmingos spekuliacijos žemės sklypais.

REKLAMA

Girtomis muštynėmis garsėjantis Bedzios draugelis 42 metų Tadeušas Vasilevskis (Gibonas) oficialiai dirba bendrovėje "Ketavila". Bet manoma, kad iš tikrųjų ten "dirba" tik jo socialinio draudimo pažymėjimas. Jis irgi buvo gerai uždirbęs iš keleto operacijų su nekilnojamuoju turtu, bet dabar tie pinigai jau baigėsi arba baigiasi. Gibonas pasižymi sugebėjimu girtuokliauti ilgas savaites. Kriminalistai juokdamiesi jį vadina "mūsų draugas Tedis".

V.Lingio nužudyme dalyvavęs (su I.Achremovu tykojo žurnalisto pasaloje) Viačeslavas Slavickis (Slavenia) atsėdėjo 14 metų. Į laisvę išėjo pernai spalį. Formaliai dirba bendrovėje "Lotosų jūra". Bet iš tikrųjų nedirba. Draugauja su Gibonu, didelių pinigų neturi.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas V.Lingio nužudymo dalyvis (atvežė I.Achremovą ir V.Slavickį į nusikaltimo vietą) Borisas Bobičenka (Slonas) į laisvę iš Alytaus pataisos namų išėjo 2005-ųjų spalį. Keturiasdešimtmetis B.Bobičenka laikosi atokiai nuo kriminalinio pasaulio, pasak operatyvininkų, jis "niekur nelenda".

Buvusios "agurkų" grupuotės lyderis Jurijus Naboiščikovas (Agurecas) buvo įtariamas turto prievartavimu, nusikalstamo susivienijimo organizavimu ir kitais nusikaltimais. Bet nuteisti jo nepavyko - nusikaltėlis pabėgo į Rusiją. Ten jam pavyko gauti Rusijos pilietybę ir ta šalis savo piliečio Lietuvai neišdavė. Rusijoje J.Naboiščikovas gyvena iki šiol. Pasak Timochos, Agurecas davė įžadus ir tapo vienuoliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų