REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pražudė pomėgis lošti

Remigijus RAINYS

Antradienio vakarą Kaune, viename Laisvės alėjos 81-ojo namo antrojo aukšto bute nušautas nusikalstamo pasaulio veteranas Algirdas Žemaitis, pravarde Kukas. Tik praėjusį pavasarį savo penkiasdešimtmetį atšventęs reketo pradininku Lietuvoje laikomas vyriškis buvo nušautas savo gero pažįstamo. Įtariamasis šiuo nusikaltimu Valdemaras Labanauskas (51 m.) pats paskambino policijai ir pranešė, kad susikivirčijo su Kuku pagriebė pistoletą ir jį sušaudė.

REKLAMA
REKLAMA

Ginklų arsenalas

Pirminiais duomenimis, bute šaudyta išties nemažai - manoma, jog ištuštintos mažiausiai dvi pistoleto apkabos ir paleista bent 10 kulkų. Apžiūrint A. Žemaičio kūną, aptiktos dvi kulkų įėjimo žymės. Viena kulka pataikė Kukui į krūtinę ir išėjo per juosmenį, o kita - įstrigo šlaunyje.

REKLAMA

Įtariamasis V. Labanauskas, turintis Labanso ir Labano pravardes, 1983 metais buvo teistas už išžaginimą, o po dešimtmečio - už nelegalaus ginklo laikymą. Tačiau teistumams išnykus, vyriškis vėl gavo leidimą įsigyti ginklą savigynai. Pirminiais duomenimis, jo bute surasti 2 legaliai įsigyti pistoletai ir trys taip pat teisėtai laikomi medžiokliniai šautuvai. Į areštinę uždarytam įtariamajam buvo nustatytas 2,7 promilės alkoholio girtumo laipsnis. Manoma, kad panašiai išgėręs buvo ir Kukas.

REKLAMA
REKLAMA

Šį įvykį tiriantys Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos specialistai ir tyrimą kontroliuojantys Kauno apygardos prokuratūros prokurorai išsamesnių komentarų kol kas vengia, tačiau linkstama prie to, kad A. Žemaitis nušautas per eilinį buitinį konfliktą. Prieš šūvius bute galėjo būti girtaujama ar net vartojami kvaišalai. Regis, tuo metu ten buvo ir V. Labanausko žmona, ar ji liūdys prieš vyrą - neaišku. Labaiausiai tikėtina versija, jog Labansas ir Kukas susivaidijo lošdami kortomis, mat abu buvo žinomi kaip azartiški lošėjai bei kazino lankytojai. Pernai, pritaikius Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymą, V. Labanauskas buvo oficialiai įspėtas, kad nepalaikytų ryšių su nusikalstamų gaujų nariais ir nedarytų nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neoficialių šaltinių duomenimis, duodamas parodymus Labansas bando kelti savigynos versiją, pagal kuria, jis neva tik gynėsi nuo vienu jo ginklu šaudžiusio Kuko.

Reketo pradininkas

A. Žemaitis - Kukas į nusikalstamą veiklą aktyviai įsitraukė dar 1985 metais, kai drauge su Mato pravardę turėjusiu buvusiu sovietiniu desantininku Vidmantu Matusevičiumi Kaune reketavo automobilius remontuojančius kooperatininkus. Vėliau Kuko gauja reketavo net valstybinius autoservisus bei buitinio aptarnavimo įmones. 1989 metais A. Žemaitis buvo sulaikytas ir nuteistas, kai iš "Pasimatymo" kirpyklos vadovo reikalavo 4000 rublių už apsaugą.

REKLAMA

Išėjęs į laisvę Kukas priklausė dabar jau senokai išsklaidytai Žaliakalnyje veikusiai grupuotei, vėliau suartėjo su Šančių ir Vilijampolės grupuočių vyresnio amžiaus lyderiais Vitalijumi Kostiučenka - Kaulu, Viktoru Laurinavičiumi - Luru ir kitais. Savo klestėjimo laikais aukštaūgis grėsmingos išvaizdos A. Žemaitis reketuojamus verslininkus įbaugindavo vien savo pasirodymu ir gaudavo iš jų pinigų ar kokių jam patikusių daiktų net nenaudodamas fizinės jėgos.

Besivaržant dėl reketuojamų namudininkų, netrūko konfliktų su Henriko Daktaro vadovaujamais konkurentais. "Daktarai" buvo pagrobę Matą, nuvežę jį į mišką ir sumušę. Po to Kuko nurodymi po vieną buvo gaudomi jau "daktarų" gaujos dalyviai. Apie 1990 metus tarpusavio kovos baigėsi ir Kukas tapo savotišku tarpininku tarp Vilijampolės ir Žaliakalnio nusikalstamų grupuočių, jį gerbė ir vieni, ir kiti.

REKLAMA

Maždaug tuo laikotarpiu A. Žemaitis su dar vienu nusikalstamo pasaulio lyderiu Andriumi Jankevičiumi, turinčiu Pšidzės pravardę, ėmėsi spirito kontrabandos ir gerokai praturtėjo.

O kai 1996 metais po "Agoros" prezidento Sigito Čepo nužudymo daugumas gaujų lyderių pabėgo iš Kauno, Kukas pats prisistatė į miesto vyriausiąjį policijos komisariatą ir pareiškė, jog jo vis vien ieškotų.

A. Žemaičiui ne kartą buvo taikomi Užkardymo įstatymo apribojimai, kurių jis ne visuomet paisė. Galiojant minėtiems apribojimams Kukas dalyvavo susprogdinto vieno iš Šiaulių "princų" - Rolando Stanaičio - Rulio - laidotuvėse, už tai buvo nubaustas 3000 litų bauda. 2007 metų balandžio 17-ąją Kauno miesto apylinkės teismas A. Žemaičiui buvo pusmečiui uždraudęs susitikinėti ir techninėmis priemonėmis palaikyti ryšius su 41 gaujoms priskiriamu asmeniu, tačiau Kukas šiuos draudimus dažnai pažeisdavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuosprendį apskundė

Pomėgis sukiotis ten, kur uždirbami lengvi pinigai, tarpininkauti sprendžiant kitų gaujų problemas A. Žemaičiui ne kartą atsirūgo. 2003 metų pavasarį į kaunietį verslininką Jurą Stragį kreipėsi jo pažįstamas Rimantas Urmanavičius, kuris ieškojo, kur pigiau nusipirkti cigarečių. Tuo domėjosi ir kaunietis Arūnas Šiaurys. J. Stragys iš savo pažįstamo Sauliaus Beniušio, pravarde Amerikonas, gavo šiauliečių "guginių" nusikalstamos grupuotės lyderio Virginijaus Norkaus telefono numerį. Jam paskambinus reikėjo prisistatyti Algio (tai yra Kuko) vardu.

REKLAMA

Sandėriui dėl kontrabandinių cigarečių pirkimo rutuliojantis, prekių apmokėjimo ir krovinio perdavimo procedūra turėjo būti atlikta Radviliškyje, tačiau ją sužlugdė laiku įsikišę Šiaulių teisėsaugininkai.

Kontrabanda buvo konfiskuota, o "guginiai" pradėjo ieškoti kaltųjų. Sužinojus, jog J. Stragio brolis dirbo Kauno policijoje, atsakomybė už nepavykusią operaciją buvo suversta jam ir pareikalauta atlyginti neva patirtą 10 000 JAV dolerių nuostolį. Kone porą metų verslininkui J. Stragiui pavyko išsisukinėti, tačiau 2005 liepos 26-osios naktį į jo namus, esančius Kaune, Vaišvydavoje, buvo mesta skeveldrinė granata. Išdužo langai, bet žmonės nenukentėjo.

REKLAMA

Ir po šio įvykio J. Stragys dar vengė kreiptis į policiją, tačiau jo telefoninių pokalbių jau buvo klausomasi. Paaiškėjo, kad Kukas primygtinai siūlė Jurui Stragiui nebejuokauti ir atsiskaityti su šiauliečiais. Netrukus buvo sulaikytas A. Žemaitis, šiauliškiai Vladas Vaitiekūnas (42 m.), Petras Barštys (46 m.), Stasys Bačiauskas (47 m.) ir Adomas Mačiukas (48 m.) - jiems pateikti įtarimai turto prievartavimu bei turto sunaikinimo organizavimu.

Baudžiamoji byla nukeliavo į Kauno apygardos teismą. Kukui buvo siūloma skirti 4 metų ir 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, V. Vaitiekūnui - puspenktų metų, o visiems kitiems - mėnesiu trumpesnes laisvės atėmimo bausmes. Tačiau po ilgai užtrukusių laisvės atėmimo bausmės buvo paskirtos tik V. Vaitiekūnui (metai ir 9 mėnesiai nelaisvės) ir Kukui - šis turėjo keliauti į pataisos namus 2 metams ir sumokėti 4000 litų baudą. Tačiau nuteistieji nuosprendį apskundė Apeliaciniam teismui, todėl jo sprendimo laukė laisvėje. Kiti teisiamieji buvo nubausti atlikti tik po kelias dešimtis parų arešto. Visi solidariai J. Stragiui turėjo sumokėti 20 000 litų neturtinės žalos, nors verslininkas tikėjosi prisiteisti penkeriopai didesnę sumą. Apeliacinio teismo posėdis buvo paskirtas kovo 27 dienai, tačiau Kukas jo jau nebesulaukė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasikėsinimas nepavyko

Dar praėjusią savaitę A. Žemaitis - Kukas liudijo dar vienos garsios nusikaltėlių gaujos byloje. Šį kartą nukentėjėliu buvo laikomas jis pats, tačiau Kukas neigė, kad 1993 metais Kaune prieš jį ir jo velionę žmoną Iloną buvo surengtas pasikėsinimas. Už nužudymus iki gyvos galvos kalintis Ričardas Baratinskas, pravarde Marafonas, buvo davęs parodymus, kad A. Žemaitį norėjęs susprogdinti dabar su teisėsauga aktyviai bendradarbiaujantis Jonas Bielskis - tas esą įsižeidė, kai žaidžiant kortomis Kukas apkaltino jį sukčiavimu, grasino ginklu. Sprogmenis prie Kuko automobilio, J. Bielskio palieptas, esą pritvirtino Viktoras Mula, o šis suimtas apie tai pats papasakojo drauge kalintam R. Baratinskui. Tačiau pasikėsinimas nepavyko, nes sprogmenį pastebėjo pats Kukas. Marafonas tikino, kad po šio bandymo Kuką ketinta nušauti, bet jis buvo atsargus ir nėjo iš namų.

REKLAMA

Tačiau teisme A. Žemaitis griežtai atmetė pasikėsinimo į jį galimybę ir teigė, jog su J. Bielskiu jis jokių nesutarimų niekuomet neturėjo. Jo velionė žmona apie bandymą susprogdinti pareigūnams neva pasakojusi tik dėl to, jog jie buvo "išsiskyrę piktuoju".

Su antrąja žmona Deimante bei mažamečiu sūnumi Kukas kurį laiką gyveno Kauno pakraštyje, šalia Lampėdžių karjero stovinčiame privačiame name, kuris priklauso kitam žinomam Kauno šešėlinio pasaulio atstovui - Jonui Krasauskui-Jankeliui, tačiau praėjusių metų pabaigoje išsikėlė gyventi kitur .

REKLAMA

Seka tėvo pėdomis

2007 metų kovo pabaigoje prie Kauno medicinos universiteto klinikų Skubios pagalbos skyriaus privažiavo lengvasis automobilis ir iš jo buvo išlaipintas sunkiai sužeistas septyniolikmetis. Automobilis skubiai pasišalino, o smarkiai kraujuojantis vaikinas buvo paguldytas į Vaikų reanimacijos skyrių. Jo būklė buvo labai sunki - jaunuoliui konstatuota šautinė žaizda pilve. Netrukus paaiškėjo, kad sužeistasis - tai Kukiuko pravardę turintis A. Žemaičio sūnus Mindaugas. Vos prieš tris savaites vaikinas buvo išklausęs Kauno miesto apylinkės teismo nuosprendį 3 mėnesiai laisvės atėmimo, bausmės vykdymas atidėtas 2 metams. Kukiukas buvo nubaustas už viešosios tvarkos pažeidimą, kai 2006 metų birželio mėnesį kartu su nenustatytais savo bendrais iš chuliganiškų paskatų necenzūriniais žodžiais išplūdo ir sumušė vieno Kauno policijos vadovo sūnų.

REKLAMA
REKLAMA

Dar tebelaukdamas teismo nuosprendžio Mindaugas vėl nusikalto - 2007 metų vasario viduryje jis kartu su dar dviem draugais pasikėsino įsilaužti į vieną Baltų prospekto butą. Įtariamajam buvo paskirta vieno mėnesio suėmimo kardomoji priemonė, o vos išleistas į laisvę, jis pats tapo ginkluoto konflikto auka.

Pasveikęs Kukiukas už bandymą įsilaužti į svetimą butą buvo nubaustas tik laisvės apribojimu. Tačiau tai jau pilnamečiu tapusio Kukiuko nesustabdė ir tėvo pavyzdžiu jis pabandė suvaidinti "stogą". 2008 metų vasario mėnesį vienas Kėdainių verslininkas buvo paprašęs vietos autoserviso meistro paruošti dažymui jo automobilio "Opel Combo" kėbulą. Meistras savo darbą atliko nekokybiškai, todėl verslininkas atsisakė už jį sumokėti sutartus 1100 litų. Tuomet meistras kreipėsi į Kaune, taip pat autoservise, dirbantį savo vyresnįjį brolį, tarp kurio klientų buvo ir Kukas. Apie kėdainiškio bėdas sužinojo ir Kukiukas - jis tuoj pat subūrė baudėjų komandą. Su ja besiaiškindamas, kėdainiškis gindamasis iššovė iš dujinio pistoleto ir keturi nevykėliai kandidatai į reketininkus gėdingai pabėgo. Jau po kelių valandų jų automobilį Kaune sulaikė kolegų informuoti vietos policininkai. Kukiukas drauge su bendru Karoliu Smalsčiu buvo perduotasėdainių teisėsaugininkams.

M. Žemaičiui-Kukiukui belaukiant trečiojo nuosprendžio, buvo peržiūrėtas ir antrasis, tad už apribojimų pažeidinėjimus jam buvo paskirtas 45 parų areštas. 2008 metų spalio viduryje Kėdainių rajono apylinkės teismas Mindaugui Žemaičiui skyrė 1 metų, 5 mėnesių ir 5 dienų laisvės atėmimo bausmę. Tos 5 dienos liko nuo atbūti nespėto arešto. Karolis Smalsys (23 m.) nubaustas 1 metų ir 2 mėnesių, o Deimantas Bugavičius (20 m.) - 3 metų ir 5 mėnesių laisvės atėmimo bausmėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų