REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LNK toliau tęsia žurnalisto Egidijaus Knispelio filmų ciklą „Įvykiai, sukrėtę Lietuvą“. Šį ketvirtadienį bus nagrinėjama kraupi pakelių maniako Kazio Jonaičio istorija.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą gandas apie žudiką maniaką visą Lietuvą persmelkė 1992- iais. Tąkart šiurpinti nuošaliuose kaimo vienkiemiuose gyvenę senukai. Šešios kraupios žmogžudystės. Ta pati žudymo metodika. Skirtingi rajonai: Šakių, Jurbarko, Telšių, Kelmės, Raseinių... Visa Lietuva buvo išgąsdinta ir sukelta ant kojų. Visi laikraščiai skelbė kraupią žinią, panašią į bene kiekvienam vaikystėje girdėtą sakmę apie „Juodąją ranką“... Tik šįkart gąsdinimai pagrįsti tikrais faktais. Nebuvo kitos temos tomis dienomis Lietuvoje, kai radijas pranešė: „Šiandien prasidėjo maniako medžioklė!“ Cituojamas aukštas pareigas užimantis Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas: „Tai – jau ne žmogus! Tai – vilkas ! Savo aukas jis slepia tvarte po šiaudais.“ Už šiuos nusikaltimus po metų Antanas Varnelis buvo nuteistas mirties bausme. Dar po metų sušaudytas. Istorijoje apie pirmąjį Nepriklausomos Lietuvos žudiką maniaką buvo padėtas taškas.

REKLAMA

Bet neprabėgo nė dešimties metų – 2001-ųjų vasarą Lietuva vėl buvo šiurpinama panašiomis laikraščių antraštėmis. Tik šį kartą skelbiama, kad maniakas medžioja jaunas, simpatiškas, studentiško amžiaus merginas, stabdančias pakeleivingas mašinas... Filme – visa pakelių maniaku praminto Grigiškių gyventojo Kazio Jonaičio istorija. Psichoanalitikų komentarai: kaip tampama maniakais, kaip juos atpažinti, kaip apsisaugoti? Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos direktorius, medicinos mokslų daktaras Konstantinas Daškevičius: „Labai dažnai tokių asmenų kriminalinius poelgius sąlygoja jiems kitų moterų padaryta skriauda. Ką tai reiškia? Pavyzdžiui, vyras turėjo seksualinių problemų ir iš savo moters dėl to išgirdo priekaištų. Atsiranda seksualinė agresija. Tuomet išprievartauta moteris tampa ne tik jo lytinio potraukio patenkinimo objektu, bet tampa ir baudimo simboliu.“

REKLAMA
REKLAMA

Apie K. Jonaitį pasakoja jo žmona, sesuo, kriminalistai, prokurorai ir net teismo metu buvę įslaptinti liudytojai. Sukrečiantys nužudytų merginų tėvų liudijimai po dešimties metų filmo rengėjams: radus nužudytos ir išniekintos dukters kūną, kol dar nebuvo nustatytas K. Jonaitis, pagrindiniu įtariamuoju buvo... jos tėvas.

Ketvirtadienį, 20 val. – visa pakelių maniako istorija. „Įvykiai, sukrėtę Lietuvą“ su Egidijumi Knispeliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų